Teknik solekan dengan melukis wajah sendiri seiras pelakon Bollywood, Shah Rukh Khan yang dimuat naik di laman instagram makeup up artis terkenal Alha Alfa menjadi viral. Ramai yang memuji sentuhan emasnya itu.

Rupanya di sebalik kemanisan kejayaan pemuda bernama Abdul Al-Halim Mohd Al-Fadzil ini ada cerita susah senang. Betapa bukan senang nak berjaya. Perlu tabah dan paling penting sekali.. RESTU MAK AYAH!

Alhamdulillah tak sangka lukisan meniru wajah hero Bollywood SRK mendapat liputan dan viral. TQSMM kepada semua yang sokong & tq juga pada reporter-reporter yang call.”

Harap sedikit sebanyak dapat memberi semangat kepada adik-adik yang sedang belajar. Yang sedang rasa susahnya hidup sebab mak ayah tak mampu.”

kembar shah rukh khan

IKLAN

Ini Pesanan ‘Mahal’ Alha

1. Gali Kemahiran Diri, Beranikan Diri ‘Terjun’ Ke Lapangan Yang Anda Mahir & Minat Tu

Bukan maksud Alha nak suruh korang buat makeup juga. Mungkin ada lapangn lain yang boleh korang try amik upah. Sikit-sikit lama-lama jadi bukit. Mungkin boleh minta upah jahit manik ke..mungkin boleh amik upah service penghantaran & pemesanan makanan ke ape.”

2. Jangan Menyusahkan Orang Sekeliling

Benda-benda ni nampak remeh tapi inilah perjalanan manis yang orang lain tak ada. Tapi kita berusaha macamana tak nak menyusahkan orang sekeliling. Jangan asyik nak pinjam duit orang. Pastu bila orang tak mampu nak tolong, cakap orang tu kedekut. Tak pasal-pasal gaduh. So dari jadi macam tu baik gaduh dengan diri sendiri.

3. Niatkan Nak Bantu Diri, Jangan Susahkan Mak Ayah

start dengan apa-apa sekali pun..niat je nak bantu diri. Tak nak susahkan mak ayah. Korang akan rasa happy lepas tu. Maybe nasib kite tak sesenang kawan-kawan yang mak ayah diaorang jutawan. Tapi kita tak penah tau satu hari kita lagi senang dari mereka itu

IKLAN

4. Doa Dan Restu Mak Ayah

DOA..bila dah senang jangan lupa share sikit dengan mak ayah ok! Alha pesan kat diri sendiri juga..hehehe.

5. Abaikan Pandangan Negatif Orang

Biar je orang nak kata apa. “kau ni susah sangat ke sampai nak buat keje tambahan?” “Kau ni membazir waktu la. Baik ko study”..Akan sentiasa ada orang yang nak jatuhkan kita. Buat tak tau je TAPI FOKUS ok. Belajar jangan abai.

6. Jangan Buang Masa.. CARI KERJA CEPAT!

Setelkan kerje cepat-cepat. Ada masa lebih, cepat-cepat gi cari keeje. Now lagi mudah dah ada ONLINE JOB ok. Boleh jadi DROPSHIP. Sebulan dapat RM500 sapa nak bagikan? Lepas la sewa rumah. So mak ayah akan bangga kita tak kacau duit diorang. Dan diorang pula akan risau korang tak meminta.

IKLAN

Kalau nak tau, dulu kat uitm Alha pun kawan-kawan bayar tau upah GUNTING RAMBUT. Malam-malam je diorang datang kat bilik nak gunting rambut. Dapat la RM5. Tapi seronok sangat sebab REPEAT CUSTOMER ok! Ahaha dari pakai gunting potong BOARD untuk asignment sampailah dapat kumpul beli MECHINE ok! Haaaa satu kelas budak laki rambut sepesen.

7. Jangan La Asyik Down Tengok Orang Lain Mewah

Korang kene selalu ingat, ape yang kita usahakan masa sekarang, insha allah sedikit sebanyak dapat bantu masa depan kita. So jangan la asyik “down” tengok orang lain mewah. Kita pun push mak ayah kat kampung. Kita tak tau diorang tak makan kat sana.

Haa.. dah fahamkan apa pesanan kembar Shah Rukh Khan ini kongsikan. Inilah antara yang beliau lakukan sampailah hasil kerjanya meniti di bibir para peminat. Kalau tak tak adalah followe Instagramnya saja dah mencecah 323K Follower!

Sumber/Foto/ Video: Instagram alhaalfa – Mingguan Wanita