Islam meletakkan tanggungjawab yang besar kepada kaum lelaki berbanding wanita. Sebagai ketua keluarga, seorang lelaki yang bergelar suami dan bapa bertanggungjawab menyara dan melindungi isteri dan anak-anak. Bukan hanya memastikan keperluan dan keselamatan keluarga terjaga pada masa kini, tetapi perlu berfikiran jauh untuk memastikan kebajikan isteri dan anak-anak kekal dilindungi jika berlakunya sesuatu yang tidak diingini kepada ketua keluarga kelak.

Salah satu caranya adalah dengan merancang pemberian hibah kepada isteri dan anak-anak. Dapat difahami apabila dalam keadaan ekonomi yang tidak menentu sekarang, gara-gara pandemik COVID-19, ramai yang hilang pekerjaan dan sumber pendapatan. Namun ianya bukanlah alasan untuk tidak BERUSAHA mengasingkan sedikit simpanan demi perlindungan masa depan keluarga tersayang. Malah sebagai umat Islam, kita juga digalakkan untuk berinfaq secara berterusan agar dilimpahi rezeki berganda serta sebagai ‘bekalan’ pahala berterusan walaupun bila sudah tiada.

Bukannya apa, jika ketua keluarga ditimpa kemalangan yang menyebabkan kecacatan anggota badan, hilang upaya secara kekal malah tidak mampu lagi berkerja, isteri masih mempunyai sumber kewangan untuk membantunya membesarkan anak-anak, menanggung kos pendidikan, kesihatan serta perbelanjaan harian, tanpa perlu meminta-minta untuk mendapatkan pertolongan bagi meneruskan kehidupan.

Bagaimana pula jika berlakunya kematian? Banyak kes yang berlaku apabila selepas kematian suami, isteri dan anak-anak hilang tempat bergantung dan tiada sumber pendapatan yang mencukupi. Malah lebih tragis, secebis peninggalan harta yang ada itulah seringkali menjadi rebutan keluarga dan adik beradik suami.

Fahamkan Apa Itu Hibah & Infaq

Hibah adalah pemberian sukarela daripada pemilik harta kepada individu tertentu atas dasar kasih sayang mahupun sebagai sumbangan tanpa mengharapkan apa-apa balasan. Ianya merupakan salah satu kaedah perancangan dan pengagihan harta pusaka berdasarkan kepada al-Quran, al-Sunnah dan ijmak1, serta sebuah penyelesaian terbaik dan efektif untuk memastikan hidup waris ataupun bukan waris terjaga walaupun selepas kematian pemilik harta.

Hibah dilaksanakan semasa pemilik harta dan penerima hibah masih hidup. Harta yang dihibahkan tidak tertakluk kepada hukum faraid dan ia bukannya harta pusaka pemilik harta tetapi telah menjadi hak milik penerima hibah.

Dalam erti kata lain, jika si suami menghibahkan sejumlah wang, rumah atau harta lain kepada isteri, ini bermakna ianya menjadi hak milik isteri tersebut dan tidak boleh dituntut oleh individu lain, apatah lagi dimasukkan dalam pengiraan faraid. Kepentingan inilah yang perlu dijaga oleh si suami supaya isteri dan anak-anak yang ditinggalkan kekal terjaga selepas ketiadaannya.

IKLAN

Beramal jariah, bersedekah dan berkongsi rezeki dengan golongan yang memerlukan amat dituntut dalam Islam dan ianya boleh terus dilaksanakan walaupun seseorang itu telah dijemput Ilahi. Selain hibah, instrumen lain pengagihan harta adalah menerusi kaedah infaq2 yang merupakan derma dengan membelanjakan harta atau sedekah kepada mereka yang kurang bernasib baik. Ini termasuk sumbangan ke rumah-rumah anak yatim, organisasi yang membantu orang tua dan pesakit, fakir miskin, pertubuhan-petubuhan NGO dan sebagainya. Namun perlu diingatkan bahawa sebaik-baik infaq3 adalah apabila tanggungjawab terutamanya nafkah kepada anak, isteri dan keluarga terdekat telah dilunaskan terlebih dahulu.

Selepas Kematian Suami Tak Perlu Meminta-Minta, PENTINGNYA Hibah Harta Buat Anak Isteri

Jamin Masa Depan Keluarga Menerusi Pelan A-Life Legasi

AIA PUBLIC Takaful Bhd. (AIA PUBLIC Takaful) memperkenalkan jalan penyelesaian untuk permasalahan ini, iaitu dengan A-Life Legasi, sebuah pelan takaful keluarga yang dapat membantu memastikan masa depan orang tersayang dilindungi melalui pengurusan legasi yang baik.

Hibah Bantu Anak Isteri Teruskan Kehidupan

Pelan patuh syariah ini memberi perlindungan terhadap kematian akibat kemalangan atau kematian semasa mengerjakan Haji atau Umrah termasuk Hilang Upaya Menyeluruh dan Kekal (HUMK). Istimewanya pelan ini adalah ia juga bertindak sebagai salah satu kaedah pengurusan harta buat pelanggan di mana ia menawarkan nilai perlindungan yang tinggi dengan jumlah perlindungan minimum sebanyak RM350,000 dan membayar sehingga 600% daripada jumlah yang dilindungi dalam bentuk hibah kepada orang yang tersayang.

Malah pelanggan juga boleh mendapatkan perlindungan sehingga RM4 juta tanpa perlu menjalani sebarang pemeriksaan kesihatan. Fungsi hibah melalui pelan takaful ini jugalah yang menjadi legasi yang boleh diwarisi kepada anak-anak, supaya masa depan mereka juga lebih terjamin.

IKLAN

Selepas Kematian Suami Tak Perlu Meminta-Minta, PENTINGNYA Hibah Harta Buat Anak Isteri

Dapat Tingkatkan Simpanan

Antara ciri unik pelan ini adalah Akaun Legasi yang dapat membantu meningkatkan simpanan dengan memberikan ganjaran berterusan apabila mengamalkan tabiat pengurusan kewangan yang baik dan apabila mencapai sesuatu peringkat kehidupan yang penting.

Sebagai contoh jika pelanggan membuat caruman dalam tempoh yang ditetapkan, sejumlah amaun akan dikreditkan ke dalam Akaun Legasi setiap dua (2) tahun, pada tahun ke-20 dan pada tempoh matang sijil. Di samping itu, sekiranya pelanggan berkahwin, menimang cahaya mata, bersara atau mencapai peringkat kehidupan lain, sehingga 50% daripada jumlah Akaun Legasi yang terkumpul akan dibayar kepada mereka.

Sumbangan Amal Jariah Berterusan

Bukan sahaja dapat melindungi dan meningkatkan simpanan, pelan ini juga memberi peluang kepada para pelanggan untuk menyumbang kepada komuniti secara berterusan dengan berkongsi legasi yang dibina dengan badan-badan amal menerusi rider A-Plus Infaq, rider (faedah tambahan) yang pertama seumpamanya di pasaran.

IKLAN

Sebagai umat Islam, kita percaya dalam rezeki kita, ada bahagiannya untuk orang lain. Kehidupan yang selesa bukan sekadar meninggalkan simpanan yang mencukupi buat keluarga di dunia. Sumbangan amal jariah serta kebajikan perlu diteruskan walaupun setelah meninggal dunia, sebagai ‘bekalan’4 di akhirat kelak.

Selepas Kematian Suami Tak Perlu Meminta-Minta, PENTINGNYA Hibah Harta Buat Anak Isteri

A-Plus Infaq direka sebagai sebahagian daripada A-Life Legasi yang memberikan kemudahan kepada para pelanggan untuk mengagihkan legasi mereka tanpa perlu mendapatkan bantuan pihak luar.

Ini bermakna, jika pelanggan meninggal dunia atau mengalami HUMK, amaun perlindungan rider akan disalurkan kepada badan amal pilihan pelanggan atau boleh memilih untuk menginfaqkan faedah takaful tersebut kepada rakan amal rider berkenaan iaitu Mercy Malaysia atau Persatuan Kanser Kebangsaan Malaysia (NCSM).

Dengan penyelesaian takaful yang menyeluruh seperti ini, kita bukan sahaja yakin dengan perlindungan kewangan buat keluarga kita, malah dapat membantu menyumbang kembali kepada masyarakat secara berterusan, walaupun selepas meninggal dunia. Apa yang penting adalah kita perlu tanamkan niat dan berusaha untuk melindungi diri dan orang tersayang sebelum menyerah kepada ketentuan Illahi – Usaha dengan Takaful, Pelengkap Tawakal Anda.

Untuk maklumat lanjut mengenai A-Life Legasi dan A-Plus Infaq serta penyelesaian dan perkhidmatan lain yang ditawarkan oleh AIA PUBLIC Takaful, layari:
Laman web: https://www.aia.com.my/
Facebook: https://www.facebook.com/aiapublictakaful/
Instagram: https://www.instagram.com/aiapublictakaful/

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI