Selepas 42 Hari.. Ibu Ikhlaskan Bayi Kembar Tahun Pergi Menghadap Ilahi

Anak kedua Cikk Bybah ini dilahirkan sama tahun dengan anak sulung. Bayi kembar tahun bernama Nur Hani Qalisya Binti Mohd Taufiq ini dilahirkan awal dari tarikh jangkaan ibunya bersalin.

Dia dilahirkan normal seperti bayi yang lain. Mudah dijaga dan tak banyak ragamnya. Cuma selepas sebulan lebih, dia tiba-tiba diserang jangkitan kuman pada paru-paru.

Biarpun pelbagai usaha dilakukan untuk menyelamatkannya, bayi ini tak dapat bertahan dengan kuman ganas yang menyerang tubuhnya. Sayu.. kerana ibunya catatkan satu persatu setiap hari momennya bersama bayi kembar tahunnya ini.

 

Selepas 42 Hari.. Ibu Ikhlaskan Bayi Kembar Tahun Pergi Menghadap Ilahi

Bila Adik Lahir, Bermakna Sebaya Usianya Dengan Kakak

21 Jun 2018

Umi dan Abi mendapat khabar gembira, Umi disahkan pregnant 10 weeks. Masa tu kakak Hana baru 5 bulan. Tapi Umi dan Abi terima dengan hati terbuka. Ini semua rezeki dari Allah SWT.

Masa berlalu dan terus berlalu. Makin hari kandungan Umi semakin membesar. Setiap kali check up adik sihat. Alhamdulilah awak, anak yang sangat menyenangkan Umi masa di dalam kandungan. Tiada alahan! tiada terlalu banyak mengidam.

19 Disember 2018

Umi ada check up bersama pakar. Untuk memastikan Hb Umi okay. Bila semua dah okay. Doktor meminta untuk buat CTG sebelum balik.

Umi pun rasa adik tendang, active sangat.

Setengah jam berlalu. Doktor bagitau Umi dah ada contraction. Tapi Umi tak rasa sakit. Doktor check laluan dah 3 cm. Ehh , berdebarnya rasa.

Sepatutnya due Adik 16/1/2019 . Rasa menggelabah sikit . Tertanya-tanya “Takkan anak aku nak keluar sekarang, sebaya laa ngan kakak dia. Adoi.”

Doktor minta aku untuk terus ke Dewan Bersalin.
Tapi aku minta izin untuk pulang mengambil baju-baju baby.

Setelah jam menunjukkan 5 petang, aku terus ke Dewan Bersalin. Sesampainya di situ, mereka check laluan still 3 cm

20/12/2018 – Laluan masih 3 cm. Bermacam-macam Umi buat, tetapi laluan masih sama.
21/12/2018 – Laluan masih juga 3 cm.
22/12/2018 – Pukul 7 pm keluar darah dan air ketuban dah pecah.

Bagitau nurse, nurse suruh tunggu doktor. Keluar sekejap jumpa Abi. Tak lama nurse panggil check laluan dah 5 cm. Terus bagi Abi semua barang berharga dan Umi ditolak masuk ke labour room.

 

Selepas 42 Hari.. Ibu Ikhlaskan Bayi Kembar Tahun Pergi Menghadap Ilahi

Selamat Lahirkan Anak Kembar Tahun

23/12/2018 : 12.38 am – Selamat lah melahirkan seorang lagi puteriku

Hilang segala kesakitan yang dirasa setelah melihat puteriku yang sangat comel

Pukul 2 am – Umi dan baby ditolak naik ke wad. Masa berlalu lagi.
Sepanjang adik dan Umi di wad. Terlalu senang Umi menjaga adik. Kerana adik sangat senang dijaga, tak banyak ragam langsung. Umi dapat rehat dengan cukup.”

25 Disember 2018

Umi dan baby dibenarkan balik.
Horeyy! Happynya

Sepanjang di rumah, kakak Hana tak henti-henti cium adik, tak berhenti peluk adik. Tiap kali Umi mandikan adik, kakak Hana pun bangun sama untuk jadi pengacau.

Umi pun dah terjerit-jerit. Anak baru dua dah macam jaga 10 orang riuhnya.
Hari berlalu lagi dan lagi.

 

Selepas 42 Hari.. Ibu Ikhlaskan Bayi Kembar Tahun Pergi Menghadap Ilahi

Tiba-tiba Tangan Adik Lemah..

27/1/2019 – Malam tu kakak Hana menangis-nangis nak minta tidur dengan adik. Umi berkeras tak nak bagi, sebab takut kakak terhempap adik.

28/1/2019 – Jam menunjukkan 1 pagi. Umi susukan adik, tidurkan adik. Dan Umi pun tertidur sama. Umi terjaga pukul 3 pagi “Ehh! anak aku tak nangis ke? Selalu time macam nie nak susu dah.” Umi pergi tengok adik. Rupanya adik tak tidur. Umi bagi susu adik tak hisap, adik diam je.

Lepas Umi dukung-dukung, adik terus terlena. Umi pun tidur semula. Terjaga lagi jam 5 pagi.

Adik terjaga juga, tak tidur dan tak menangis. Umi bagi susu adik pun tak nak hisap. Umi kejut Abi. Abi kata tunggu siang sikit kita gi klinik.

Jam pukul 7 am. Umi mandi, siapkan adik. Selepas mandi adik terus lena. Nampak adik mengantuk sangat. Jadi, Umi tak nak ganggu. Umi biarkan dulu. Dah tengahari pun adik tido. Jam dah pukul 4 pm. Adik menangis. Umi terpikir, mungkin adik dah lapar. Umi bagi susu, laju adik hisap habis.

Tetiba Umi angkat tangan adik, tapi adik dah lemah. Umi dan Abi dah panik sangat terus start kereta pergi kecemasan. Sampai sana doktor berlari-lari untuk tolong adik.

Dah pukul 8 malam, adik dah okay dan menyusu dan nampak stabil. Umi tanya staff, dia kata, “Mungkin anak puan dah boleh balik, tapi apa-apa pun kena tunggu Pakar Kanak Kanak.”

Tak lama kemudian Pakar Kanak Kanak dua orang sampai. Dia Tterangkan ada kuman bahagian paru-paru baby. Jadi dia minta admit. Malam tu dia terangkan kepala adik keras. Sepatutnya lembut je kepala baby.

Jadi dia suspek ada kuman pada selaput otak. Dia minta kebenaran untuk ambil ‘air tulang belakang’, tapi dia kata tak nak rushing sangat. Dia nak bincang esok pagi.

Setelah Umi minta pendapat ahli keluarga, semua melarang!

 

Selepas 42 Hari.. Ibu Ikhlaskan Bayi Kembar Tahun Pergi Menghadap Ilahi

Umi Dan Abi Setuju Doktor Ambil Air Tulang Belakang Adik

29/1/2019 – Pukul 7 pagi, Doktor Pakar datang dan terangkan satu persatu. Meraungnya hati Umi kat situ.

Dia bagi dua pilihan, sama ada operate bahagian kepala atau ambil air tulang belakang. Doktor dah terangkan segala kemungkinan. Umi dan Abi tiada pilihan. Jadi kami bersetuju untuk ambil air tulang belakang pada pukul 12 tengahari.

Selepas itu adik banyak menyusu. Adik nangis nak Umi peluk je.

Pukul 4 petang, keadaan adik semakin kritikal. Adik dimasukkan Ke ICU , dan Umi tak dibenarkan menjaga adik sama sekali.

30/1/2019 – Adik masih tiada perubahan. Adik semakin kritikal.
31/1/2019 – Adik ada perubahan sikit. Alhamdulilah.. Umi tersenyum.

1/2/2019 – Pada pukul 12 tengahari, pihak hospital call, bagitau keadaan adik kritikal semula. Dan adik dihantar ke NICU untuk menambah alat pernafasan. Tapi sayangnya adik dah tak boleh terima semua mesin tu .
Umi bisik kat telinga adik “Adik bangun, Umi nak bagi adik susu. Umi nak dengar adik menangis.” Tapi dalam keadaan adik koma, adik balas percakapan Umi dengan mengalirkan airmata.

Malam tu Umi terlintas nak berjumpa dengan Ustaz. Dan Ustaz tu bagitau harap belum terlambat untuk bantu dia. Kerana adik ada sedikit gangguan. Jam menunjukkan 11 malam, confirm Umi tak boleh masuk! Cakap kat Abi, “Esok pukul 7 pagi, kita pergi ye.”

 

Selepas 42 Hari.. Ibu Ikhlaskan Bayi Kembar Tahun Pergi Menghadap Ilahi

Bersedia Dengan Segala Kemungkinan

2/2/2019 – Jam menunjukkan 6 pagi. Dapat panggilan dari hospital, Umi dan Abi terus ke hospital. Doktor bagitau buah pinggang adik dah tak berfungsi. Minta Umi sign satu borang untuk tebuk. Belum sempat Umi sign. Adik dah makin kritikal.

Doktor bagitau untuk bersedia dalam segala kemungkinan. Masa tu 5/6 orang doktor bantu buat CPR pada adik, Umi tengok adik dah sangat terseksa.

“Umi Berdoa , Ya Allah.. jika Kau izinkan anak aku untuk terus bersamaku di muka bumi ini, Kau angkat lah segala penyakitnya. Kau bebaskan dari segala bebanan yang ditanggung. Jika ini hanya pinjaman seketika waktu, kau ambil lah dia semula, aku ikhlas kan Ya Allah.”

10 minit berlalu, dengan langkah yang perlahan doktor datang padaku untuk memberitahu anak syurga ku kini telah pergi dengan tenang.

Allahu.. menggigil seluruh badan. Mencari sisa-sisa kekuatan yang masih Ada. Berlari aku terus mendakap puteriku. “Kalau dulu Umi berhasrat untuk membawamu pulang setelah keadaan mu membaik, tapi kini Umi membawa sekujur jasad yang tidak bernyawa.” Hilang separuh jiwa ku pergi bersamamu anak syurgaku.

MW : Al Fatihah.. semoga baby Nur Hani Qalisya ditempatkan di kalangan orang yang beriman.

Sumber/Foto : Nur Hana Qaisarah

Makluman : Artikel ini diterbitkan dengan keizinan daripada penulis asal.

Jangan Lupa Komen

komen