Hingga hari ini, penyebab sebenar migrain belum dapat ditentukan. Namun, yang telah ditentukan adalah faktor genetik, persekitaran dan gaya hidup nampaknya memainkan peranan penting dalam serangan migrain.

Menyedari bahawa apa yang berlaku di dalam badan banyak bergantung pada bagaimana kita menjalankan aktiviti harian, mari kita ketahui lebih lanjut mengenai pencetus serangan migrain yang paling biasa berlaku.

Kurang Tidur Berkualiti

Telah diketahui secara umum bahawa tidur yang teratur dan tenang antara 7-8 jam sehari boleh sangat bermanfaat untuk kesihatan seseorang. Percaya atau tidak, tidur yang terlalu sedikit dan terlalu banyak sebenarnya boleh mencetuskan serangan.

Walau bagaimanapun, hubungan serangan migrain dengan tidur jauh lebih kompleks kerana ia tidak hanya berkaitan dengan tempoh tidur, tetapi kualiti tidur yang secara langsung dipengaruhi oleh gangguan tidur.

Selalu Migrain Tapi Tak Sedar Pencetusnya? Mungkin Ini Antara Sebabnya

Gangguan tidur seperti insomnia dan apnea tidur, atau berdengkur dan pengisaran gigi boleh menjadi pencetusnya. Semua gangguan ini semuanya mempunyai satu kesamaan – tidur yang tidak nyenyak. Tidak cukup tidur yang nyenyak dapat mengakibatkan keletihan, kehilangan tumpuan dan motivasi, selain memicu serangan.

Mengambil Kafein Terlalu Banyak

Pengambilan kafein sebenarnya berkaitan dengan penghilang rasa sakit, terutama dalam serangan migrain. Ini kerana serangan migrain berkaitan dengan adenosin, bahan otak yang berlaku secara semula jadi dan diperlukan dalam badan.

Adenosine bertindak dengan melekat pada molekul reseptor tertentu di permukaan sel otak. Ia juga meningkatkan kadar darah seseorang semasa serangan migrain, menyebabkan kesakitan. Kafein dapat menyekat tindakan reseptor ini, dan seterusnya menghentikan kesan adenosin.

Walau bagaimanapun, pengambilan kafein yang berlebihan setiap hari boleh menimbulkan toleransi di otak. Ini menimbulkan kebergantungan terhadap kafein yang jika tidak dipenuhi, boleh mengakibatkan pelbagai kesan penarikan.

Contohnya, sakit kepala, loya, keletihan, sukar menumpukan perhatian dan gejala lain yang berkaitan dengan migrain.

IKLAN

“Migrain hujung minggu” juga, boleh menjadi kesan penarikan akibat kekurangan kafein. Ini berkaitan dengan serangan yang disebabkan oleh tidur lebih lama pada hujung minggu dengan tujuan untuk menunda pengambilan kopi pada waktu pagi.

Artikel berkaitan:
Rupanya Ini Punca Sakit Belakang Semasa Haid, Wanita Kena Ambil Tahu!
Pesakit Gastritis & Ulser Peptik Kena Tahu Cara Elak Keasidan Perut Semasa Berpuasa!

Menatap Skrin Komputer Terlalu Lama

Duduk di depan komputer untuk jangka masa yang panjang boleh membawa kesan serius bagi penghidap migrain. Ini sering berlaku pada mereka yang mengalami kepekaan terhadap cahaya (juga dikenali sebagai fotofobia).

Tidak jelas bagaimana menatap skrin komputer menyebabkan migrain, tetapi ia dapat dikaitkan dengan beberapa faktor yang berbeza. Salah satu faktor ini adalah kecerahan skrin. Ini terutama disebabkan oleh intensiti cahaya, serta perbezaan antara perbezaan skrin cahaya dan gelap.

Selalu Migrain Tapi Tak Sedar Pencetusnya? Mungkin Ini Antara Sebabnya

Faktor penyumbang lain adalah tempoh pendedahan, yang boleh menyebabkan kesan jangka pendek dan jangka panjang. Contohnya, tontonan intensif sekurang-kurangnya 30 minit boleh menyebabkan gejala sindrom penglihatan komputer, termasuk sakit kepala.

IKLAN

Sebaliknya, paparan skrin berterusan 2 jam setiap hari boleh menyebabkan sakit kepala, sementara pendedahan harian antara 4-9 jam boleh sangat melemahkan.

Selain itu, warna skrin tertentu boleh menjadi pemangkin sakit kepala dan serangan migrain – khususnya yang melibatkan spektrum biru dan hijau. Sebilangan besar lampu skrin yang kelihatan tergolong dalam kategori ini, yang menjadikan penghindaran sangat sukar.

Bukan hanya itu, cahaya biru juga dipercayai mempengaruhi corak tidur, serta proses biologi lain. Skrin komputer beresolusi rendah juga dapat menghasilkan isyarat visual yang menyumbang kepada migrain.

Tidak Selaras dengan Alam Sekitar

Cukup menarik, faktor persekitaran juga boleh dikaitkan secara langsung dengan berlakunya serangan migrain. Ini termasuk ketinggian tinggi, perubahan cuaca, kelembapan, dan suara yang kuat.

Perubahan cuaca, sama ada suhu yang sangat sejuk atau lembap, boleh mempengaruhi keseimbangan kimia tubuh, sehingga menyebabkan migrain.

IKLAN

Perubahan tekanan juga, seperti yang terjadi ketika terbang di pesawat atau menyelam di laut dalam, dapat memicu migrain. Begitu juga, individu yang tinggal atau melintasi ketinggian tinggi boleh mengalami migrain akibat perubahan tekanan barometrik.

Lampu yang terang juga dapat mencetuskan serangan, terutama jika mereka berkedip. Bentuk cahaya yang berkedip ini biasanya muncul sebagai pantulan cahaya matahari di salji, pasir atau air.

Perubahan Hormon

Turun naik tahap hormon wanita boleh menjadi faktor penyumbang yang besar terhadap berlakunya migrain haid.

Perubahan tahap hormon ini berlaku selama tiga peringkat kehidupan wanita – kitaran haid bulanan, kehamilan, dan menopaus. Penting untuk diperhatikan bahawa berlakunya migrain hormon dikaitkan secara langsung dengan hormon estrogen.

Sebelum haid seorang wanita, hormon estrogen dan progesteronnya turun ke tahap terendah, sementara tahap hormon turun naik selama bertahun-tahun menjelang menopaus (juga dikenal sebagai perimenopause) dapat memicu serangan migrain.

Bagi wanita hamil, migrain biasanya berlaku pada peringkat awal kehamilan, tetapi cenderung hilang selepas trimester pertama.

Kesimpulannya, migrain dan pencetus sebelumnya boleh berbeza bagi setiap individu. Oleh itu, sangat penting untuk beri perhatian terhadap pencetus peribadi anda dan menjauhkan diri darinya.

Memahami pencetus unik ini juga akan membantu pakar neurologi memberikan diagnosis yang tepat, yang seterusnya memungkinkan untuk merawat gejala anda dengan lebih baik.

Sumber: hellodoktor.com