Begitulah lumrahnya seorang wanita bergelar isteri. Mudah memaafkan, tapi sukar untuk melupakan. Ibarat lukanya sudah sembuh, parutnya kekal ada. Sekali suaminya melukakan perasaannya, dia akan ingat sampai bila-bila. Sebab tu pesanan buat suami, jagalah hati seorang isteri sebagaimanan kita nak isteri menjaga hati suami.

Baca perkongsian ringkas daripada Dr Syahr Musafir ini;

Wanita bergelar isteri, sekuat mana pun dia, sekering mana pun hati dia sehingga dia tak pernah tunjuk dia sedih tak pernah menangis depan suami, atau sesolehah sewara’ sealim manapun dia dari segi agama dan ibadah, dia tetap wanita bergelar isteri.

Satu kali suami melukakan perasaannya, dia akan ingat sampai bila-bila, kerana dia boleh tunjuk dia cool depan kita, tetapi dalam hatinya menangis hanya dia dan Tuhan sahaja yang tahu.

Sebab itulah sebagai suami, kalau ada silap cepat-cepat minta maaf pada isteri. Bukan takut isteri, tetapi takutkan Allah SWT. Kalau isteri mengadu pada Allah, “Ya Allah, suamiku lukakan hatiku, Kau kuatkanlah hatiku,” apa kita sebagai suami nak jawab kepada Allah kalau Allah tanya kenapa kita lukakan hati isteri?

IKLAN

“Sebaik-baik manusia adalah yang terbaik bagi isterinya dan aku adalah orang yang terbaik antara kalian terhadap isteri…” (HR At-Thirmidzi no 3895 dari hadits Aisyah dan Ibnu Majah no 1977 dari hadits Ibnu Abbas dan disahihkan oleh Syaikh Al-Albani (lihat As-Sahihah no 285))

Jaga hati isteri, sebagaimana kita nak isteri jaga hati kita sebagai suaminya.

IKLAN

Peringatan ini terutamanya untuk diri saya sendiri, saya catat di sini moga ada manfaatnya buat kawan-kawan semua juga.

IKLAN

Akibat TIDAK JAGA HATI SUAMI, Isterinya Tidak Diberi Harta Kecuali Wasiat ‘Pengampunan’

MW: Ada benarnya, jagalah hati isteri sebaik mungkin. Layan dan hormati isteri sebagaimana kita sebagai suami mahu dilayani.

Sumber: Dr Syahr Musafir

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI