Tiada seorang pun wanita yang sanggup bermadu dan dimadu. Mungkin manis bagi seorang yang bergelar suami, tapi pahit bagi mereka yang bergelar isteri. Namun, tiada siapa yang mampu menolak, jika itu sudah takdirnya untuk dia berkongsi kasih.

Redha dan terima dengan apa yang telah ditetapkan. Walaupun tak semua wanita dapat menerima dengan hati terbuka, sehinggakan ada yang sanggup pilih jalan nak berpisah sebab tak dapat terima kenyataan suami nak kahwin lain ataupun dah dimadukan dalam diam.

Sejujurnya tak semua orang boleh melalui proses kehidupan seperti ini, tidak mudah untuk melalui semua ini tanpa ilmu hati yang betul. Jadi, sebagai wanita yang dimadu jangan pernah persiakan diri sendiri kerana kita masih layak untuk bahagia dan dicintai.

Ada beberapa tip yang dikongsikan oleh Diyana Tahir, pakar Hubungan Dan Keintiman, jika rasa hati tidak mampu untuk berkongsi kasih atau tidak dapat merelakan apa yang telah terjadi. Ini cara untuk cari kebahagiaan dalam hidup anda.

PENERIMAAN

Ramai isteri bila suami dah pun berkahwin lain mereka tidak boleh menerima kenyataan tersebut. Pasti akan satu pengharapan di mana mereka mahu suami kembali kepada asal yang mempunyai satu isteri sahaja.

Sejujurnya bila anda berada dalam kondisi penafian, itu yang menyebabkan anda merasa lagi teraniaya dan terseksa. Bila anda berada dalam energi negatif yang terlalu lama, hal ini mungkin boleh menyebabkan energi negatif itu berubah menjadi “energy sihir” tanpa anda sedari.

IKLAN

Sebagai contoh, bila suami tak beri perhatian, mula timbul perasaan negatif (marah), yang akhirnya mula melepaskan marah pada anak-anak Akhirnya, suami akan melebihkan madu.Bila suami merasa tidak tenang di sisi anda, suami akan mencari tempat lain yang buatkan mereka merasa tenang.

Mengapa ramai tidak boleh menerima hakikat sebab dalam diri ada persoalan yang belum
terjawab iaitu “kenapa aku?, apa salah aku? apa silap aku?”. Bila anda boleh menerima, mudah untuk anda mengubah emosi negatif kepada ketenangan dan orang yang tenang akan menang. Sedar atau tidak sebenarnya anda sedang dipilih dan kekuatan cinta anda sedang diuji.

FOKUS

Ramai yang bila diuji saat dimadukan tanpa rela sering kali terlalu fokus pada benda yang anda tak nak seperti “tak nak suami lebihkan madu”. Bila anda terlalu fokus pada perkara yang anda tak nak, anda sedang membina takdir anda. Lagi anda tak nak perkara itu terjadi, lagi benda itu akan menjadi kenyataan. Jangan mencari kesempurnaan, cipta kesempurnaan dari kekurangan dan kelebihan pasangan. Perkahwinan adalah proses perjalanan ke destinasi, akan ada dugaan di tengah-tengah. Bila anda mula menyayangi diri anda, bahagia akan datang.

IKLAN

Sejujurnya orang yang tenang akan menang. Isteri harus beringat yang suami akan bersama orang yang membahagiakan dan menenangkan mereka, bukan yang sebaliknya. Jadi mula ubah fokus anda dari apa yang anda tak nak kepada apa yang anda mahukan dan harapkan. Tukarkan perasaan sakit, takut kehilangan dan takut tidak disayangi kepada perkara yang anda mahukan.

Contoh bila anda sedih tukarkan kepada perasaan syukur. Anda sebenarnya bukan melupakan perasaan itu tapi menyembuhkan perasaan itu. Anda bukan tak layak merasa bahagia, tapi anda cuma tak ada ilmu sebab itu sangat penting untuk anda mengubah sudut pandang dan cara anda berfikir. Berhenti fokus pada hal-hal yang negatif dan sebaliknya fokus kepada hal yang ingin anda capai.

MERAWAT HATI

Penting untuk anda merawat hati dulu kerana dengan merawat hati anda dapat menaikkan hormon cinta dalam diri. Ramai orang terlalu fokus pada ‘apa yang mereka tak mahu? dengan terlalu obses memikirkan tentang madu.

Anda keliru dengan apa yang anda inginkan, anda sayang suami tapi anda terluka. Sebab itu penting untuk anda melepaskan perasaan negatif dalam hati. Perasaan negatif dalam hati akan membuatkan anda sentiasa ingin mencari salah suami. Yang kesannya akan membuatkan suami merasa terganggu kemudian mencari tempat untuk merasa tenang iaitu dengan madu anda.

IKLAN

Ramai wanita tak tahu cara nak mengendalikan konflik rumah tangga sebab gagal mengurus emosi. Bila wanita gagal mengawal emosi, ianya membuatkan keadaan menjadi semakin buruk. Sebab itu penting untuk mulakan dengan proses penyembuhan.

Rawat hati anda yang sedang rasa sakit, sedih dan kecewa itu. Para isteri harus beringat yang suami akan bersama orang yang membahagiakan dan menenangkan mereka, bukan yang sebaliknya.

Jadi mula ubah fokus anda dari apa yang anda tak nak kepada apa yang anda mahukan dan harapkan. Tukarkan perasaan sakit, takut kehilangan dan takut tidak
disayangi.kepada perkara yang anda mahukan.

Contoh bila anda sedih tukarkan kepada perasaan syukur. Anda sebenarnya bukan melupakan perasaan itu tapi menyembuhkan perasaan itu. Seperti kisah salah seorang peserta saya yang mana dia tak dapat menerima kenyataan saat dia dimadukan tanpa rela. Paling menyakitkan hatinya bila dia telah dimadukan dalam diam hampir setahun, sejak dari itu dia berubah menjadi seorang yang sangat miserable setiap hari hanya bersama air mata dan emosi yang tak stabil.

MW: Memang susah untuk terima tetapi kalau suami mampu dan tak abaikan tanggungjawab, terimalah takdirNya.