Puding laici, resipi yang mengimbau kembali pada zaman muda belia. Kalau mak buat memang sedap sangat. Kiranya kalau letak laici tu, dah mewah sangatlah. Nak letak buah lain pun boleh juga, ikut citarasa.
Masih ada lagi ke yang mengimbau zaman 90 an. Puding laici yang mudah untuk dibuat. Tak perlu nak pakai banyak layer. Cukup dengan yang ini saja.
Antara perkongsian daripada Mr Ali tentang cara nak buat puding laici yang mana resipi dari maknya. Terus ingat zaman muda-muda dulu.
Puding Laici by Mak Mr Ali
Resipi ini sangat mudah, guna satu layer saja dan boleh buat dalam kuantiti yang banyak.
Bahan-bahan:
12 gram agar – agar tali.
6 cawan air (1 cawan air : 250ml)
1 tin laici
1 tin susu cair
1 cawan gula
3 biji telur gred B
2 sudu makan tepung kastard + dibancuh dengan 3 sudu makan air
1 sudu kecil essen vanila
1 sudu kecil garam
( 1 adunan dapat loyang petak 9 inci atau petak 8 inci.
Cara Membuat:
1. Basuh dulu agar-agar tali dan dalam periuk letakkan 6 cawan air + 12 gram agar – agar tali. Biarkan dalam 5-6 minit atau sampai mendidih, kacau2 perlahan, api pasang perlahan.
2. Selepas itu masukkan 1 cawan gula. Biarkan gula larut dulu sambil kacau-kacau.
3. Apabila sudah larut masukkan air sahaja dari 1 tin air laici tadi. Jangan masukkan buah laici lagi. Kacau sebati.
4. Sementara itu pecahkan 3 biji telur, kacau sebati dan masukkan bersama sama 1 tin susu cair.
5. Masukkan 1 sudu kecil esen vanila + 1 sudu kecil garam. Kacau biar sebati. Ketepikan
6. dalam bekas yang lain, masukkan 2 sudu makan tepung kastard dan bancuh bersama- sama 3 sudu makan air. Kacau sebati & masukkan ke dalam telur yang dah dikacau dengan susu cair tadi
7. Kacau sebati dan masukkan ke dalam air agar-agar.
Ads
8. Kacau perlahan-lahan selama 6-8 minit pada api yang perlahan
9. Apabila mendidih, masukkan buah laici tadi kacau dalam 10 saat dan tutup api.
10. Masukkan ke dalam acuan / loyang
11. Jangan terus masukkan dalam peti, biarkan diluar dulu selama 40 minit baru masukkan dalam peti & sejukkan selama 3 jam .
12. Bila dah sejuk, bolehlah nikmati.
Selamat mencuba.
Mingguan Wanita : Memang sedap makan sejuk-sejuk.
Sumber: Muhammad Ali
https://www.facebook.com/buku.gadaffi
Selamat mencuba!
1. Bahan – Bahan
Ads
2. Bila agar2 tali dan air mendidih
3. baru masukkan gula. Kacau biar larut
4. Masukkan air dalam tin air laici. Air saja tau. Buah jangan masukkan lagi
5. Kuning tu telur yg dah dikacau sebati dan masukkan susu cair
6. Masukkan essen vanila + garam
7. Kacau sebati dan ketepikan
8. Dalam bekas yg lain, masukkan tepung kastard dan bancuh bersama2 dengan 3 sudu makan air
9. Maka jadinya macam ni
Ads
10. Masukkan ke dalam telur yg dh dikacau sebati dengan susu cair tadi
11. Kacau sebati
12. Masukan dalam air agar2 laici tadi
13. Kacau perlahan
14. Sampai mendidih
15. Dah mendidih masukan laici. Kacau sebati dalam 10 saat terus off api
16. Masukkan dalam loyang atau acuan
17. Biarkan suhu bilik/ biarkan diluar selama 40 minit baru sejukkan dalam peti selama 3 jam
18. Dah siap. Semoga resepi yg sy gude details ni memberi manfaat kepada semua. Selamat mencuba!
Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :
https://t.me/bangkitwanitaMW
Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita – https://www.facebook.com/mingguanwanita/
Instagram Mingguan Wanita – https://www.instagram.com/mingguanwanita/
Twitter Mingguan Wanita – https://twitter.com/MingguanWanita
Jika suka makan kuih lompang yang comel dan lembut boleh buat sendiri di rumah. Malah nak buat jualan pun boleh sangat. Bahan-bahan yang digunakan pun tak banyak dan satu adunan boleh dapat 41 biji.Memang sangat jimat, berbaloi dan puas hati hasilnya.
Boleh ikut resipi dan cara lengkap yang dikongsikan oleh Puan Suria Kasim ini.
Malam ni kita rajin nak share cara-cara buat kuih lompang. Siapa yang sudi amekla. Kita halalkan dunia akhirat. Nak buat makan boleh, nak jualan pon boleh.
Bahan-Bahan:
1 cawan Gula
4 cawan Air
daun pandan
3 cawan tepung beras
1 sudu makan air kapur
1 sudu teh perisa ros
Pewarna pilihan
Cara Membuat:
1. Masak air dan campurkan gula.
2. Masak sampai mendidih dan jangan lupa letak daun pandan sekali.
3. Kemudian, campurkan air gula yang dah mendidih tadi dengan tepong beras.Kacau dan tapis. Wajib tapis. Air gula tu tak payah tunggu betol-betul sejuk. Kasi agak-agak suam sikit je, terus gaul dengan tepong. Campuran air suam tu yang buat kuih tu berlompang. Agak-agak dalam 4 ke 5 minit.
4. Campurkan air kapur yang dah dikeruhkan.
5. Selepas itu, masukkan pula perisa ros. Jangan penuh sangat, nanti dia wangi jadi tak sedap kuihnya.(Macam dalam gambar tu dah sedang elok sedap dah).
6. Dah siap kacau tepung tadi, bahagikan dia nak warna apa. Suka hati.
7. Sementara tu, oleskan acu lompang dengan minyak masak dan jangan lupa didihkan air dalam pengukus dulu.
8. Tuang adunan 3/4 lebih kurang. Air kukus dah mendidih, baru letak rak yang ni dan kukus 15 minit dengan api sederhana kuat.
9.Taraaa..hasilnya selepas 15 minit. Jangaan terus matikan api, bukak penutup dan biarkan dalam 4 ke 5 minit macam tu..baru matikan apinya.
10. Kukus pula kelapa parut campur garam dan gunting-gunting daun pandan.Kukus sekejap je. Beli kelapa parut minta yang putih je.
11.Da siap. Macam ni saya jual 30pcs RM10 je.
12.Balance makan dekat rumah.
Info Ekstra!
Pastikan sukat pakai cawan yang sama.Saya pakai tepung beras cap teratai.
Biasa 1 adunan dapat dalam 41 biji.
Boleh juga masukkan kelapa pastu terus tutup api. Tapi jangan biarkan lama sangat dalam kukus, takut lama-lama nanti kelapanya kering. Kukus kurang 5 minit pun ok.
Daging jadi lembut. Kalau tak kena cara hiris, daging boleh jadi keras dan membantutkan selera. Mungkin sebab itu tak ramai yang suka makan daging. Bimbang beginilah jadinya.
Mungkin mak-mak ada cara berbeza untuk pastikan daging jadi lembut. Ada yang rebus berjam-jam dan tak kurang juga guna petua tertentu.
Kali ini, video perkongsian daripada Limau Nipis tentang cara nak lembutkan daging untuk masak Sichuan Beef. Memang menyelerakan.
Jom jadi vendor akak-akak bakers biskut raya terpaling sedap dan meletup di FIESTA HOMEBAKER USHA-USHA BISKUT RAYA anjuran Mingguan Wanita dan CSR Sugar.
Nak buat asam keping sendiri taklah susah. Mudah saja rupanya buat asam keping sendiri ini. Tak ambil masa lama pun, lepas 4 hari asam keping homemade kita pun dah sedia untuk dimasukkan dalam gulai.
Paling penting, ia menjimatkan dan terjamin kebersihannya. Lagi-lagi dari air tangan sendiri. Jadi anda yakin tahap kesucian dan tidaklah ia bercampur dengan bahan yang bukan-bukan.
Perkongsian daripada Ibrisam Wossali mengajar mak-mak cara membuat asam keping atau asam gelugur paling ringkas dan mudah.
Cara Buat Asam Keping Paling Ringkas
Pilih buah asam gelugur yang besar dan dah matang. Jangan pilih buah yang dah masak @ warna kuning. Buah yang dah tua atau warna kuning akan menghasilkan asam keping warna gelap.
Basuh buah asam gelugur dan keringkan sekejap.
Potong/hiris buah asam gelugur. Terpulang pada cita rasa kita mahu nipis atau tebal. Jika potong nipis akan cepat kering bila dijemur nanti.
Setelah siap potong, terus jemur di bawah cahaya matahari. Jika cuaca panas terik seharian, 3@4 hari hirisan asam keping tu dah cukup kering dan boleh digunakan dalam masakan ataupun di simpan.
Cara Simpan
“Saya lebih suka simpan asam keping yang dah kering ni dalam peti ais. In sha Allah asam keping akan tahan lebih lama dan warnanya kekal cantik.”
Sumber/Foto : Facebook Ibrisam Wossali
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
Live TikTok Fattah, Amira raih lebih 50 juta ‘likes.' Pasangan baharu mendirikan rumah tangga, Fattah Amin, 35, dan Amira Othman, 32, sekali lagi menjadi perhatian ramai apabila sesi siaran langsung mereka di TikTok mencatatkan lebih 50 juta tanda suka selain ditonton lebih 150,000 kali setakat jam 10.40 malam, Isnin.