Puding laici, resipi yang mengimbau kembali pada zaman muda belia. Kalau mak buat memang sedap sangat. Kiranya kalau letak laici tu, dah mewah sangatlah. Nak letak buah lain pun boleh juga, ikut citarasa.
Masih ada lagi ke yang mengimbau zaman 90 an. Puding laici yang mudah untuk dibuat. Tak perlu nak pakai banyak layer. Cukup dengan yang ini saja.
Antara perkongsian daripada Mr Ali tentang cara nak buat puding laici yang mana resipi dari maknya. Terus ingat zaman muda-muda dulu.
Puding Laici by Mak Mr Ali
Resipi ini sangat mudah, guna satu layer saja dan boleh buat dalam kuantiti yang banyak.
Bahan-bahan:
12 gram agar – agar tali.
6 cawan air (1 cawan air : 250ml)
1 tin laici
1 tin susu cair
1 cawan gula
3 biji telur gred B
2 sudu makan tepung kastard + dibancuh dengan 3 sudu makan air
1 sudu kecil essen vanila
1 sudu kecil garam
( 1 adunan dapat loyang petak 9 inci atau petak 8 inci.
Cara Membuat:
1. Basuh dulu agar-agar tali dan dalam periuk letakkan 6 cawan air + 12 gram agar – agar tali. Biarkan dalam 5-6 minit atau sampai mendidih, kacau2 perlahan, api pasang perlahan.
2. Selepas itu masukkan 1 cawan gula. Biarkan gula larut dulu sambil kacau-kacau.
3. Apabila sudah larut masukkan air sahaja dari 1 tin air laici tadi. Jangan masukkan buah laici lagi. Kacau sebati.
4. Sementara itu pecahkan 3 biji telur, kacau sebati dan masukkan bersama sama 1 tin susu cair.
5. Masukkan 1 sudu kecil esen vanila + 1 sudu kecil garam. Kacau biar sebati. Ketepikan
6. dalam bekas yang lain, masukkan 2 sudu makan tepung kastard dan bancuh bersama- sama 3 sudu makan air. Kacau sebati & masukkan ke dalam telur yang dah dikacau dengan susu cair tadi
7. Kacau sebati dan masukkan ke dalam air agar-agar.
Ads
8. Kacau perlahan-lahan selama 6-8 minit pada api yang perlahan
9. Apabila mendidih, masukkan buah laici tadi kacau dalam 10 saat dan tutup api.
10. Masukkan ke dalam acuan / loyang
11. Jangan terus masukkan dalam peti, biarkan diluar dulu selama 40 minit baru masukkan dalam peti & sejukkan selama 3 jam .
12. Bila dah sejuk, bolehlah nikmati.
Selamat mencuba.
Mingguan Wanita : Memang sedap makan sejuk-sejuk.
Sumber: Muhammad Ali
https://www.facebook.com/buku.gadaffi
Selamat mencuba!
1. Bahan – Bahan
Ads
2. Bila agar2 tali dan air mendidih
3. baru masukkan gula. Kacau biar larut
4. Masukkan air dalam tin air laici. Air saja tau. Buah jangan masukkan lagi
5. Kuning tu telur yg dah dikacau sebati dan masukkan susu cair
6. Masukkan essen vanila + garam
7. Kacau sebati dan ketepikan
8. Dalam bekas yg lain, masukkan tepung kastard dan bancuh bersama2 dengan 3 sudu makan air
9. Maka jadinya macam ni
Ads
10. Masukkan ke dalam telur yg dh dikacau sebati dengan susu cair tadi
11. Kacau sebati
12. Masukan dalam air agar2 laici tadi
13. Kacau perlahan
14. Sampai mendidih
15. Dah mendidih masukan laici. Kacau sebati dalam 10 saat terus off api
16. Masukkan dalam loyang atau acuan
17. Biarkan suhu bilik/ biarkan diluar selama 40 minit baru sejukkan dalam peti selama 3 jam
18. Dah siap. Semoga resepi yg sy gude details ni memberi manfaat kepada semua. Selamat mencuba!
Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :
https://t.me/bangkitwanitaMW
Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita – https://www.facebook.com/mingguanwanita/
Instagram Mingguan Wanita – https://www.instagram.com/mingguanwanita/
Twitter Mingguan Wanita – https://twitter.com/MingguanWanita
Roti nan memang enak dimakan bersama ayam tandoori. Kalau makan panas-panas memang terbaik. Selama ini ramai yang ingatkan susah nak buat roti nan sedap macam dekat kedai, rupanya mudah sahaja.
Jika anda dan keluarga sukakan hidangan ini, bolehlah cuba buat sendiri secara homemade guna resipi perkongsian Nor Aini Abd Rahman ini ya!
RESIPI ROTI NAN
Bahan-bahan:
2 cawan tepung high protein
1/2 cawan air masak
1 sudu kecil yis
1 sudu besar gula
Cara membuat:
1. Uli semua bahan sehingga membentuk doh tak lekat di tangan, rehatkan 1 jam bagi doh kembang.
2. Bahagikan kepada 3 bahagian, bulatkan doh dan leperkan dengan rolling pin.
3. Bakar atas kuali 5-6 minit sehingga kedua-dua belah keperangan dan angkat.
Bila batuk menyerang, memang susah nak pulih. Ambil masa berminggu-minggu dibuatnya untuk sembuh. Kalau mak-mak, mahunya boleh terkucil ketika batuk. Anak-anak boleh termuntah.
Kali ini, kita kongsikan tentang minuman untuk kurangkan batuk, selesema dan demam. Bukan itu sahaja, boleh membantu meningkatkan sistem imunisasi badan.
Bahan yang digunakan pun senang nank cari. Paling penting, anak-anak pun boleh minum.
Bahan-bahan:
Sirih
Daun selasih
Oregano
Halia
Lada hitam
Cara Membuat:
1.Didihkan air mengikut berapa banyak, bergantung kepada bahan yang ingin dicampurkan.
2.Masukkan bahan-bahan tadi dalam air didihan.
3.Apabila masak, tambahkan madu untuk memberi rasa manis. Anak pun boleh minum.
MW: kalau ubat moden tidak mampu mengurangkan rasa sakit. Bolehlah cuba cara tradisional. Kita berusaha mana yang terbaik.
Sumber: Jay Laksmi
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
Setiap hari masak hidangan berkuah pun boleh jadi jemu. Nak juga tukar selera dengan bakar ayam atau daging. Cukup dengan lauk ini pun boleh bertambah-tambah nasinya.
Namun, nak bakar ayam atau daging bukan terus letak macam itu, mahunya nak kena pes perapan, barulah rasa lebih sedap dan beraroma.
Tak perlu pening-pening pun nak buat pes perapan untuk bakar ayam atau daging. Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Iza Abu Bakar ini.
Bahan yang digunakan pun cukup ringkas. Paling penting resipi rahsia ini mampu buat kita sekeluarga menjilat jari. Selamat mencuba.
RESIPI PES PERAPAN RAHSIA KOMPOM MENJILAT JARI BERGETAR TUNAS RASA
“Kali ini, Kak Za nak kongsikan tentang pes perapan untuk bakar bakar ayam dan daging.
“Ramuan rahsia ni memang simple saja tapi diakui sedap oleh ramai orang yang pernah mencubanya la. Memang makan tak tengok kiri kanan dah ni.
BAHAN BAHAN
2 inci lengkuas *
3 inci halia *
6 ulas bawang putih *
5 ulas bawang merah *
4 labu bawang besar *
3 batang serai *
2 cawan gula perang*
6 biji limau kasturi (diperah dan diambil airnya) *
3 sudu besar serbuk rempah sup *
2 sudu besar serbuk kunyit *
Garam secukup rasa
Air satu cawan (untuk mudahkan proses blend)
Blend bahan yang bertanda (*)
Cara Membuatnya:
1. Selepas selesai blend atau kisar bahan bahan yang bertanda (*) tersebut masukkan garam secukup rasa.
2. Bolehlah perap daging, ayam dan sebagainya. Biarkan selama sejam. Lagi lama lagi sedap sebab daging atau ayam dah mesra dan sebati dengan bahan perapan tersebut.
3. Kalau ada lebihan bahan perap ni boleh disimpan dalam freezer.
Selamat mencuba.
#NOTA PERAP :
Kalau korang suka boleh letak penambah rasa tapi jangan banyak sangat, secukup rasa saja.
Mingguan Wanita : Inilah rahsianya ye! Nanti bolehlah cuba.
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
Shu Shukri "sekolahkan" Hafidz Roshdi, "dah kalah tu kalahlah, nafkah anak sesen pun tak bagi. Hari ini, di instagram storiesnya, pempengaruh Nurul Shuhada Mat...