Sebenarnya Boleh Ke Tak Gantung Ayat Quran Pada Dinding Rumah

Sesetengah rumah atau premis perniagaan atau tempat kerja, ada yang menggantung ayat Al Quran pada bahagian dinding. Bila terpandang, tergerak hati sama membaca apa yang tertulis tu.

Persoalannya boleh ke tidak gantung ayat Al Quran dekat bahagian dinding terutama rumah-rumah kita tu? Ustaz Azhar Idrus menjelaskan huraiannya dalam akaun instagramnya.

Gantung Ayat Quran Pada Dinding Rumah

SOALAN :

Adakah harus menggantung ayat-ayat atau surah-surah tertentu dari Al-Quran pada dinding rumah?

JAWAPAN :

Meletakkan ayat-ayat atau surah-surah dari Al-Quran pada dinding rumah seperti yang dapat dilihat dilakukan oleh masyarakat Islam sekarang ada perselisihan ulamak padanya.

IKLAN

Setengah ulamak mengharuskannya dengan syarat memeliharanya dan memuliakannya manakala setengah ulamak memakruhkannya.

Tersebut pada Kitab Al-Fatawa Al-Hindiyah : “ولو كتب القرآن على الحيطان والجدران بعضهم قالوا: يرجى أن يجوز، وبعضهم كرهوا ذلك مخافة السقوط تحت أقدام الناس”

Artinya : “Dan jikalau ditulis akan Al-Quran di atas dinding dan tembuk maka berkata setengah ulamak : Diharapkan bahawa hukumnya adalah harus manakala setengah mereka itu memakruhkan yang demikian itu kerana khuatir jatuh ia pada kaki-kaki manusia.” ( jilid 5 m.s. 323)

IKLAN

Dan tersebut pada himpunan Fatwa Negeri Oman :

تجوز كتابة الآيات القرآنية على الجدران أو نقشها عليها أو تعليقها على شكل مناظر، ولكن الواجب أن تُعظَّم وتُحترم، وتُصان عن العبث أو الامتهان، وعدم رميها مع القمامة بعد تلفها، لقوله عز وجل: (ذَلِكَ وَمَنْ يُعَظِّمْ شَعَائِرَ اللَّهِ فَإِنَّهَا مِنْ تَقْوَى الْقُلُوبِ) الحج/32.

Artinya : “Harus menulis ayat-ayat Quran atas dinding atau memahatnya atasnya atau gantungnya sebagai tatapan awam akan tetapi yang wajib bahawa memuliakannya dan menghurmatinya. Dan juga dipelihara dari disia-siakannya atau direndah-rendahkannya.

Dan wajib bahawa tiada diletakkan bersama benda yang kotor kemudian dari rosakya.” Ini adalah kerana firman Allah Taala :

IKLAN

ذَلِكَ وَمَنْ يُعَظِّمْ شَعَائِرَ اللَّهِ فَإِنَّهَا مِنْ تَقْوَى الْقُلُوبِ

Artinya : “Yang demikian itu maka barang siapa yang memuliakan akan syiar-syiar Allah maka sungguhnya ia adalah tanda hati yang taqwa.” (Al-Haj : 32)

Wallahua’lam

MW : Faham kan mak ayah, jika kita berniat mahu memuliakan dan menghormati ayat Al Quran itu sendiri. Letakkan lah ia pada kedudukan yang tinggi dan kukuh. Janganlah letak pada dinding dekat-dekat bahagian tandas pulak.. itu pun dah kira tak menghormati.

Sumber/Foto : uaioriginal

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI