paste tom yam

Ada ramai mak-mak yang pandai buat paste tom yam sendiri tetapi kalau anda jenis nak cepat siap, mungkin beli paste yang sudah siap di kedai.

Haaa… pernah terkena beli paste tom yam yang kurang menyengat? Kalau betul nak dapatkan paste tom yam sedap, cuba beli yang Puan Zatty Roslan kongsikan ini.

Paste Tom Yam Sedap

Rupanya ada lagi yang tak tahu pasal paste tomyam yang sedap. Ok, ini pengalaman saya sebagai pengguna dan selalu beli kat padang besar masa duk jitra dulu.

Sekali imbas tengok botol-botol tu semua sama dan ramai bila saya cerita tiga-tiga botol ini lain-lain jenama baru orang perasan. Dan banyak saya tengok orang review masak guna paste yang tak sedap. Yelah sebab saya tahu ada lagi sedap dari tu.

1. Tulisan thailand tu paling sedap

Yang ni tahun lepas saya try cari kat Padang Besar memang payah jumpa. Diorang susun bahagian dalam kedai. Saya cari 1 kedai ke 1 kedai dan ada 2 botol je. Dia mahal sikit dari 2 jenama botol yang lain tu. Cara masak dia senang. Letak air, letak paste, letak segala isi-isi tom yam. Tak perlu nak letak garam gula serai bagai tu. Tapi kalau paste korang letak sikit, letak la semua tu. Tapi sis masak tak letak pun. Letak paste je banyak-banyak. Baru tomyam pekat memikat!

2. Paste tomyam jenama Nang Fah

Perhatikan bulat kecil tu. Yang ni kedua sedap. Harga dia murah sikit dari tulisan thai tadi. Cara masak pun sama. Letak semua tak payah adjust apa. Tapi korang try lah letak susu cair dalam tom yam. Sedap. Dan boleh kurangkan masam dia sikit kalau korang letak banyak paste dia jadi masam. Untuk yang tak berapa suka masam macam saya, boleh letak susu cair.

3. Paste tomyam jenama PUM

Perhatikan bulat kecik tu. Yang ni kurang sedap. Dan banyak orang review masak-maak buat guna paste ni. Maybe kat tempat diorang ada jenama ni je kot. Yang PUM ni memang korang kena orter. Macam korang masak guna paste tom yam sebelum-sebelum ni. Letak garam, gula, serai, lengkuas, bawang. Eh banyak lagi laa. Tulis resepi kat sini nanti panjang pula. Paste ni memang berlambak kat padang besar dan harga dia murah dari 2 botol yang kat atas tadi.

Ok, lepas ini korang nak beli paste tom yam perati benda yang saya bulat-bulat kan tu ok.

Selamat mencuba.

Jangan Lupa Komen

komen