Sains Bongkar "Ini Untungnya Yang Ada Adik Beradik"

Membesar dengan adik-beradik, memang akan ada drama bertengkar sampai buat orang tua pening kepala. Tapi itu semua normal, hakikatnya adik-beradik tetap saling menyayangi. Akhirnya, sains membuktikan yang kehadiran adik mahupun kakak akan membuatkan kehidupan anda jadi lebih baik lagi.

Kajian ini dijalankan pada tahun 2010 dan dicatatkan dalam The Journal of Family Psychology. Melibatkan 400 keluarga yang mempunyai adik beradik yang pelbagai. Usia mereka antara 10 ke 14 tahun. Hasilnya, kehadiran kakak menyuntik mental yang positif di kalangan adik-beradik mereka.

Keputusan kajian itu juga menunjukkan mereka yang punya adik-beradik ini akan lebih mudah bersimpati, pandai berkomunikasi dan bijak menyelesaikan konflik. Manakala, seorang profesor dari University School of Family Life, Laura Padilla-Walker menjelaskan walaupun adik beradik ada yang saling bertelingkah, selagi adanya perasaan sayang, gaduh itu tak berpanjangan.

IKLAN

Kalau Adik Beradik Bergaduh..

Semasa adik beradik ini bertelingkah, mereka sebenarnya sedang belajar bagaimana untuk mengatur emosi. Inilah kemahiran yang amat bermanfaat untuk mereka menjalani kehidupan. Dan walaupun adik kakak kadangkala tak sebulu, tak dinafikan ketiadaan salah seorang akan membuatkan kehidupan menjadi sunyi.

Sebab itulah adik beradik perempuan lebih banyak bercakap berbanding lelaki. Jika anda ada seorang kakak, anda akan lebih banyak bercakap tentang masalah kehidupan.

IKLAN

Anda juga perlu tahu yang anak lelaki yang membesar dengan kehadiran seorang kakak, akan lebih baik dalam berkomunikasi dengan pasangannya. Yang lebih menarik dari kajian ini, dibuktikan bahawa selepas ketiadaan orang tua kelak, kakaklah yang akan mengambil alih tanggungjawab mak ayah untuk memastikan adik-beradiknya saling bersatu.

Anugerah Adik Beradik Cuma Sekali

Sebab itulah anda kena faham di sini, mungkin hari ini anda ada berselisih faham dengan adik beradik. Anggaplah itu cuma pertelingkahan atau perselisihan pendapat yang kecil yang terjadi pada kalian.

IKLAN

Ini kerana, biar apa pun terjadi, air dicincang takkan putus dan adik beradiklah yang akan sentiasa mengingat dan membantu anda kelak. Justeru, pastikan anda saling rapat dan menjaga anugerah hubungan adik beradik yang Allah berikan untuk anda. Yang mana, hadiah tuhan beri ini cuma satu saja di dunia ini.. Jagalah ia.

Sumber : goodfullness.net

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI