Ini kisah yang dilalui Prof Dr Imelda Balchin, Professor and Consultant Obstetrician & Gynaecologist. Subspecialist in Maternal and Fetal Medicine. di Pusat Perubatan Universiti Malaya dalam kerjayanya. Dengan tindakannya itu beliau berjaya menyelamatkan nyawa seorang ibu dan bayi dalam kandungan hanya dengan sebuah analogi yang hebat.

Saat Kecemasan Suami Berkeras Halang Pembedahan Caesarean Isteri, Tapi Jawapan Balas Doktor Buat Lelaki Ini Ubah Fikiran

Kehamilan Ini Ada Tanda Pre-eclampsia

Pada satu hari, seorang ibu hamil masuk ke wad bersalin dengan suaminya yang berbangsa Pakistan. Suaminya memakai serban dan berjambang panjang. Di dalam tangan kirinya digenggam tasbih, di dalam tangan kanannya sebuku Al-Quran yang kecil. Bila bersuara, begitu fasih berbahasa Inggeris, kalau beliau bercakap dalam radio, saya akan terus membuat andaian yang ini ialah nada suara dan gaya percakapan orang Inggeris, bukan orang Pakistan.

Bidan meminta saya berjumpa dengan pasangan ini sebab ada sedikit masalah. Saya dapati, ibu hamil ini masuk ke wad bersalin kerana sudah cukup bulan, dan rahimnya mula mengeras-ngeras, tanda-tanda pelahiran yang awal. Menjalankan tanggungjawab saya seperti biasa, saya membelek rekod kehamilannya, dan mendapati sememangnya ibu ini sudah ada masalah tekanan darah tinggi semasa kehamilan.

Bila tiba di wad bersalin, tekanan darah beliau masih tinggi (140/90), tetapi di peringkat sederhana dan belum lagi ke tahap yang memerlukan rawatan untuk darah tinggi. Saya meminta ibu ini memberi sedikit air kencing untuk penilaian protin di dalam air kencing. Ujian air kencing menunjukkan terdapatnya +++ protin.

Jika ibu yang hamil mendapat tekanan darah tinggi semasa kehamilan dan beliau kehilangan protin melalui air kencingnya, ini lah yang dinamakan ‘pre-eclampsia’. Penyakit ini boleh berlaku kepada 6 dalam 100 (6%) ibu pada kehamilan yang pertama, dan lebih kurang 2-4 ibu dalam 100 (2%) kehamilan yang berikutan. Hanya satu cara menyembuhkan pre-eclampsia, iaitu melahirkan anaknya.

Beliau tidak merasa kurang sihat, tidak ada pening-pening kepala, tidak ada muntah-muntah, penglihatan beliau elok seperti biasa, tidak ada sakit di bahagian perut dan hatinya, dan ujian refleks yang normal. Ujian darah menunjukkan tidak ada masalah dari segi fungsi hati, fungsi buah pinggang, haemoglobin dan platelet ibu ini. Ibu berkata janinnya bergerak dan aktif seperti biasa.

IKLAN

Jadi ini lah pre-eclampsia yang sederhana sahaja dan ibu dibolehkan meneruskan kelahiran secara alami selagi tekanan darah dan keadaan ibu dan janin di pantau. Jika pre-eclampsia menjadi lebih teruk (severe pre-eclampsia), atau tidak dipantau, ia boleh membawa kematian kepada kedua-dua ibu dan janin.

Bila ibu yang hamil mendapat pre-eclampsia, saya akan juga terus memantau anak di dalam kandungannya. 40 di dalam setiap 100 orang ibu yang mendapat pre-eclampsia (40%), akan terdapat masalah pembesaran janin kerana uri nya kurang cekap membekalkan segala keperluan janin. Bila kita sudah ada ilmu pengetahuan ini, kita akan memantau anak di dalam kandungan dengan lebih teliti.

Saya dapati, abdomen ibu ini lebih kecil daripada biasa, walaupun sudah 38 minggu kehamilan, saiz janin di dalam kandungan hanyalah di tahap 33 minggu kehamilan, baru 2kg. Saya sudah tahu, yang di antara janin yang ada masalah pembesaran kerana urinya tidak berfungsi dengan cekap, dan ibunya mempunyai penyakit pre-eclampsia, kebanyakannya tidak akan tahan kelahiran yang alami, kerana janin ini sudah pun lemah sebelum rahim ibunya mula mengeras.

Jika denyutan nadi janin normal, boleh diteruskan kelahiran yang normal (selagi tekanan darah ibu dikawal dan penyakit pre-eclampsia tidak bertambah teruk), tetapi jika denyutan nadi janin menunjukkan masalah, saya akan memberi nasihat pembedahan Caesar.

IKLAN

Bila dipasang CTG untuk menilai denyutan nadi janin, saya dapati walaupun rahim ibu tidak pun mengeras, sudah ada tanda-tanda yang janin ini tidak sihat, kerana tidak ada kegiatan yang biasa, tidak ada aktiviti yang dinamakan variability (lihat gambar). Saya tahu janin ini sudah terlalu lemah untuk mengalami kelahiran yang biasa, dan saya terus bertanya ibu, supaya berterus-terang kepada saya, sudah berapa hari kah pergerakan janin sudah berkurangan dan tidak aktif seperti biasa. Ibu pun mengaku, dua hari.

Saat Kecemasan Suami Berkeras Halang Pembedahan Caesarean Isteri, Tapi Jawapan Balas Doktor Buat Lelaki Ini Ubah Fikiran

Saya terus mencadangkan pembedahan Caesar secara kecemasan (emergency), kerana khuatir anak ini akan meninggal dunia tanpa bantuan perubatan.

IKLAN

Suami nya membantah. Beliau mengatakan yang doktor bukan Tuhan, dan hanya Tuhan yang menentukan kehidupan atau kematian, bukanlah doktor. Beliau hendak berserah kepada Tuhan sahaja dan meneruskan kelahiran secara alami dan secara normal.

Saya pun bertanya kepada beliau. Bayangkan lah anak anda sudah dilahirkan dan sudah berumur 8 bulan dan mula merangkak. Pada suatu hari anda berada di dalam rumah dan tidak sedar pintu rumah terbuka dan anak anda sudah pun merangkak keluar ke tengah jalanraya. Anda keluar mencari anak anda dan mendapati ada kereta yang menuju dengan pantas terhadap anak anda di tengah jalan. Apakah anda akan buat?

Beliau berkata, beliau akan cepat-cepat berlari untuk mengambil anak nya dari tengah jalan.

Saya pun berkata kepada beliau, sekarang, Tuhan nak memberi anda peluang berlari mengambil anak anda melalui pembedahan Caesar. Anda hendak mengambil peluang itu atau tidak? Anak anda di tengah jalanraya.

Ibu dan suami ini tidak berlengah lagi selepas mendengar cerita saya, mereka terus berkata, doktor tolonglah kami ambil anak kami, teruskan dengan pembedahan Caesar.

Sumber/Foto: Facebook Imelda Balchin – Mingguan Wanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI