rumah bersepah

Bila tengok rumah ada kecil bersepah, janganlah tahu nak kritik. Bukannya mak ayah selesa duduk dalam rumah yang penuh dengan mainan tetapi selepas kemas dalam 10 minit pun bersepah balik segala barang permainan.

Malah kadang mana ada masa nak susun barang dengan rapi, nak layan karenah anak lagi. Tetapi kalau ada yang rasa rimas dan tak puas hati, jemput renungkan perkongsian Puan Surina Shahril Rayyan ini…

Bila Rumah Ada Anak Kecil

Bila rumah ada anak kecil jangan lah terlalu menggunung tiggi harapan yang rumah kamu tu akan bersih 24jam…sebab anak-anak ni dia belajar ketika bermain. Sambil makan nasik time tu laa die nak buat renjis-renjis di pilis…. habis di renjis nasi ke sana sni… kau pkir mak kau duduk kat kusi ni tengah tunggu pegantin lelaki ke dik.

Bila rumah ada anak kecil ruang tamu tu ibarat syurga anak-anak…sebab apa? Sebab luas…punya besooo ruangan tu makin banyak laa akal die….mse tu la tetibe korng akn jumpe mainan tecabut tayar laa…kertas tekoyak2 la..pensel color patah patah laa…silap-silap baldi pun blh ade kat ruang tamu tauu…sebb die punya explore 1 rumah tu mmg x tercapai dek akal..dengan benda-benda tu la dia bina kereta..bina keretapi la..tepijak mainan die yg kecil-kecil tu pun benda biasa.

IKLAN

Bila rumah ada anak kecil bilik air pulak ibarat sunway lagoon utk mereka…kalau di biar mandi sendri sila prepare dri supaya x btukoo ijoo…sila prepare diri supya x terpacul suara bang sajat sebb anak-anak ni kalau die mandi sorang2 mmg depa lupa tu bilik air bknnya wet world… habis die basuh 1 blik air..tu blm lagi die habis kn 1 botol shampoo..1 botol sabun….air belayar2 kat lua blik air..silap2 nko pun blh tegolek jatuh (ok penah alami)

Rumah yang ada anak kecil ni memang selalu besepah…susah nak jumpa yang tak bersepah….10x kemas pun tetap besepah..tu bukan LUAR BIASA..tu BIASA!

IKLAN

Salah Ke Kalau Marah?

Kita marah sikit-sikit boleh tapi jangan marah sampai menyentak emosi mereka…sebab bermain sambil belajar tu mmg sikap anak-anak…mereka x paham pun pasal sepah-sepah tu lagi-lagi kalo usia below 3y..cakap la mcm mana pun mmg mereka tak paham.

IKLAN

Kite beruntung rumah bersepah tu tandanya rumah kita di serikan dengan anak-anak kecil… jika di beri plihan kepada mereka yg tiada anak pasti jawapan mereka” tak kisah rumah besepah asal dikurniakan anak…dapat 1 pun jadi lah”

Jadi redha laa rumah anda besepah… walau mak kau ni dik kadang-kadang da bukan ijoo da muka…Kelabu..itam hanguss smuaa ada bila tgk ko sepah kn rumah…. yang penting mak kau walau singaaa tp hati mak kau suweet.

Masa Yang Sesuai Nak Kemas

Sebenarnya kalau nak kemas rumah yang ada anak kecil ini ada caranya, jangan kemas waktu si comel sedap memunggah tapi elok simpan segala mainan waktu malam. Senang cerita, waktu anak dah tidur. Jadi… waktu malam sajalah waktu mak-mak nak tengok rumah cantik tersusun. Mudah, kan?