Tempoh Perintah Kawalan Pergerakan telah memasuki fasa kedua. Seharusnya dalam tempoh ini, merupakan peluang untuk kita memanfaatkan sebaiknya dengan melakukan aktiviti dan amalan yang berfaedah. Terutamanya dalam pengisian rohani seperti membaca Al-quran, solat sunat dan sebagainya.

Sesuatu yang kita boleh contohi daripada Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah, walaupun kuarantin bersendirian, baginda memanfaatkan waktu bertadarus sesama sendiri, dikalangan staff Istana dan baginda tuanku agong bagi menyempurnakan 30 juzuk Al Quran di dalam bilik masing-masing.

Baginda mengharapkan agar wabak ini dapat dihapuskan dan mendoakan kesejahteraan rakyat yang dijangkiti COVID-19 ini agar kembali sembuh. Malah baginda juga, menitipkan pesan agar rakyat berkerjasama menghapuskan wabak ini dari terus merebak dengan duduk di rumah, jangan keluar dan JANGAN DEGIL.

Berikut catatan yang dikongsikan Tunku Azizah di laman Instagram baginda;

“Kami semua yang self quarantined, bertadarus sama sendiri, mendoakan semoga wabak ini akan dihapuskan oleh Allah swt.”

“Staff istana sudah 16 orang yang positive dan mereka sedang menerima rawatan. Alhamdulillah kami yang lain negative, patuh arahan doctor, saya sekeluarga duduk berasingan dalam bilik masing-masing.Lambai dari jauh saje.

“Kami tidak dibenarkan visitors dan juga tidak ada sesiapa dibenarkan naik ke atas istana. Hanya kami saje di atas , tidak ada pelayan atau bodyguard. Tuanku agong, saya dan anak buat sendiri semua. Cuci dan kemas bilik sendiri kerana kami semua high risk because we were with those yang positive”

IKLAN

“Alhamdulillah we are ok. Dah buat banyak test, dan negative! Saya doakan pekerja-pekerja istana dan bodyguard yang positive akan sembuh cepat dan juga kepada semua rakyat Malaysia.

“Kami hanya boleh keluar bilik on April 9th. Selepas buat swab test dan selepas itu juga kena berjaga-jaga dan begitu juga dengan semua staff istana.”

“Jom kita semua berkerjasama menghapuskan wabak ini dari terus merebak. Duduk di rumah, jangan keluar dan JANGAN DEGIL. Ini tanggungjawab kita semua, walaupun kita serah kepada Allah swt, kita juga dituntut berikhtiar.”

IKLAN

“Alhamdulillah anak-anak saya semua faham dan tidak ada yang complain. Semua baik-baik duduk dalam bilik dan makan apa saje yang saya order” ujar baginda.

View this post on Instagram

kami semua yang self quarantined, bertadarus sama sendiri …. mendoakan semoga wabak ini akan dihapuskan oleh allah swt …. staff istana sudah 16 org yg positive dan mereka sedang menerima rawatan …. alhamdulillah kami yg lain negative … patuh arahan doctor , saya sekeluarga duduk berasingan dlm bilek masing2 ….. lambai dari jauh saje ….. kami tdk di benarkan visitors dan juga tdk ada sesiapa di benarkan naik keatas istana …. hanya kami saje di atas , tdk ada pelayan atau bodyguard …. tuanku agong , saya dan anak buat sendiri semua …. cuci dan kemas bilek sendiri ….. kerana kami semua high risk bcos we were with those yg positive …. alhamdulillah we r ok … dah buat banyak test , dan negative ! sy doakan pekerja2 istana dan bodyguard yg positive akan sembuh cepat … dan juga kpd semua rakyat malaysia ….. kami hanya boleh keluar bilek on April 9th … selepas buat swab test … dan selepas itu juga kena berjaga2 dan begitu juga dengan semua staff istana . jom kita semua berkerjasama menghapuskan wabak ini dari terus merebak …. duduk di rumah … jangan keluar dan JANGAN DEGIL …. ini tanggungjawab kita semua …. wpun kita serah kpd allah swt, kita juga di tuntut berikhtiar …..alhamdulillah anak2 saya semua faham dan tdk ada yg complain … semua baik2 duduk dlm bilik dan makan apa saje yg saya order …

A post shared by SPB Raja Permaisuri Agong (@airtangan_tunkuazizah) on

Berkenan Kerajaan Tidak Membayar Emolumen Diraja

Terdahulu, Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah berkenan supaya kerajaan tidak membayar Emolumen Diraja kepada Seri Paduka berdua selama enam bulan mulai Mac hingga Ogos.

IKLAN

Perkenan oleh Al-Sultan Abdullah dan Tunku Azizah bertujuan membantu meringankan beban kerajaan dalam menangani pandemik koronavirus (Covid-19) serta menyahut keputusan kerajaan memotong dua bulan gaji perdana menteri, menteri serta timbalan menteri dan disalurkan ke Tabung Covid-19.

Baca Lagi Di Sini: RPA Kongsi Resipi “Bread And Butter Pudding”, Guna Isi Kelapa Muda

MW: Alhamdulillah, bersyukur Malaysia dikurniakan Ketua Negara dan pemimpin yang prihatin dengan rakyat. Semoga Malaysia kembali pulih daripada wabak yang berbahaya ini secepatnya.

Sumber: SPB Raja Permaisuri Agong & Sinar Harian

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI