roti celup

Kemeriahan raya semakin terasa, ramai mak-mak dah mula cari resipi yang mudah-mudah untuk buat biskut atau kuih raya. Apa yang penting mak-mak perlu kreatif dalam buat kuih raya ni.Guna bahan yang paling minimum, paling jimat masa dan bajet.

Jika ada lebihan roti, yang tak habis dekat rumah tu, jangan lah dibuang bolehlah manfaatkan dengan mencuba resipi Biskut Roti Coklat Nestum yang dikongsikan oleh Lia Marsom ini. Hanya guna 3 bahan je, cuma perlu potong, bakar dan celup-celup je dah boleh dapat sejenis biskut raya yang sedap!

Berikut perkongsiannya;

“Biskut roti coklat nestum paling meletop, setakat sebalang 10 minit dah licin, tak sempat hidang pada tetamu”.

Bahan-Bahan:

2 buku roti gardenia
1 kilo coklat Beryl’s
1 kilo instant cereal nestum

Cara Membuat:

1.Potong roti kepada 3 bahagian kemudian belah 2 bahagian.(1 keping roti boleh dapat 6 keping).

2.Bakar roti yang dah dipotong sehingga rangup selama 15-20 minit suhu 190 ikut oven masing-masing boleh rasa dulu kalau belum ranggup bakar lagi.

IKLAN

3.Cairkan coklat ikut kaedah double boiler tambah 2 sudu butter supaya senang nak celup roti.

4.Gaul roti dalam coklat, angkat dengan penyepit satu-satu salutkan dalam nestum.

IKLAN

5.Gaulkan dan salut roti dengan nestum sampai tertutup semua, angkat dan susun dalam tray.

IKLAN

6.Masukkan dalam peti ais dalam 15 minit,coklat dah keras terus masuk balang.

Tip Ekstra!

  • Kalau nak lagi cepat, potong-potong roti tu biarkan dekat luar tutup dengan tudung saji.Dah agak-agak keras tu boleh bakar dalam 15 minit dah ranggup.
  • Roti yang dah dibakar simpan dalam Tupperware kedap udara, nak buat tinggal celup-celup je.
  • Untuk nestum elok beli yang dekat bakery sebab kasar-kasar sikit.

Siap! Selamat Mencuba!

Mudah kan, daripada biarkan roti terbuang, bolehlah mak-mak cuba buat resipi ini. Potong, bakar dan celup-celup je, boleh dapat sejenis biskut raya yang senang dan sedap!

Sumber:Lia Marsom