
Dah hampir separuh perjalanan kita dalam bulan Ramadan sebelum sampai ke bulan Syawal. Habis semua resipi dah selongar untuk berbuka mahu pun bersahur. Kadang-kadang naik buntu sebab tak tahu nak masak apa.
Jadi, untuk membangkitkan selera anak-anak terutamanya semasa sahur, Zulfaza Loves Cooking ZLC nak kongsi resipi paling mudah, semudah ABC untuk membka selesa anak-anak terutamanya wuaktu bersahur. Menurutnya:
“Waktu pagi-pagi, saya kena sediakan sesuatu yang boleh membuka selera anak-anak semasa sahur. Jadi, saya masak nasi goreng kicap dan goreng telur rebus celup tepung saja. Biasanya, kalau panaskan lauk yang semalam, memang anak tak berapa selera. Nak tak nak, kena usahakan makanan lain. Hidang panas-panas.
“Nak bagi mudah, rebus siap-siap pada waktu malam dan simpan dalam peti ais. Bangus sahur, hiris nipis-nipis, kuning telur pun nampak cantik.
Telur Rebus Celup Tepung
Bahan-bahan:
6 biji telur rebus – hiris nipis
1 cawan tepung
1 pokok daun bawang – hiris
Garam secukup rasa
1 cawan air
Cara Membuat:
Satukan tepung, garam dan daun bawang. Masukkan air dan gaul rata.
Boleh tambah atau kurangkan ikut jenis tepung gandum yang digunakan.
(Adunan tepung sama seperti tepung goreng pisang.
Panaskan minyak.
Ambil hirisan telur dan celupkan dengan adunan tepung tadi. Goreng dengan api kecil hingga keperangan.
Angkat dan toskan. Boleh dihidangkan dengan sos atau sebagai lauk pauk.
Makan dengan nasi goreng simple pasti terangkat! Selamat mencuba.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resepi AYAM MASAK MERAH Simple, Tak Letak Santan Atau Susu Cair Tapi SEDAP!

Ayam Masak Merah selalu dihidangkan bersama dengan nasi minyak. Namun makan dengan nasi putih sahaja pun sedap. Selalunya ramuan yang mesti ada bila nak buat resipi Ayam Masak Merah ni, ialah santan, susu cair dan tomato puri. Namun demikian ada resipi yang lebih simple tapi sedap nak buat Ayam Masak Merah ni.
Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Ruslan N Melor ini.
Sekali masak seekor ayam. Anak-anak semua pakat-pakat lalu makan. Alhamdulillah
#5cahayamataResepi ayam merah simple (takde letak santan atau susu cair) tapi sedap.
Bahan-Bahan:
1 ekor ayam gaul dengan sedikit serbuk kunyit dan garam (goreng bagi kering air ja, barulah berjus)
Bahan Kisar
Segenggam cabai kering ,gunting basuh rebus air panas hingga lembut-basuh toskan
2 biji buah tomato
1 biji lobak
3 biji bawang besar + bawang putih 5-6 biji
Halia + jintan manis+ jintan putih
*Blender semua bahan di atas hingga hancur halus.
Jintan manis separuh sudu kecil & jintan putih 1/3 sudu kecil(secubit)
4-5 sudu Sos Cili
1 batang Serai (dititik)
4 sekawan
Sehelai Daun Pandan
gula dan garam secukup rasa
Cara Memasak:
1. Boleh guna minyak goreng ayam tadi, tumiskan 4 sekawan, serai dititik, sehelai daun pandan (nak simpul boleh nak potong-potong pun boleh). Tumis sampai wangi.
2. Kemudian masukkan bahan yang diblender tadi. Masak sehingga bahan sebati dan berbau wangi.
3. Masukkan ayam, sos cili kacau sampai rencah masak pecah minyak, gula dan garam secukup rasa.Kacau sehingga sebati.
4. Boleh masukkan bawang besar yang dimayang dan cabai besar merah. Kalau dah cukup rasa, boleh tutup api. Dah siap!
Last sekali tabur dengan daun sup.
Tip Ekstra!
- Cabai kering tu kena rebus dan basuh bersih baru nanti masak warna mengancam.
- Jintan manis kena lebih dari jintan putih ye. Jintan putih sikit ja. Nak bau menggoda daun sup jangan lupa.
Selamat Mencuba!
Baca Lagi Di Sini:
ISI AYAM Tak Laku, Bila Masak Begini Licin Habis Makan Anak Beranak!
CARA Simpan Ayam Elok Seketul-Seketul Tak Melekat, Senang Nak Masak!
Mingguan Wanita : Nampak sangat menarik dan sedap Ayam Masak Merah ni. Resipi yang simple, tak perlu letak susu cair, santan mahupun tomato puri. Boleh cuba nanti.
Sumber: Ruslan N Melor
JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW
Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.
Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW
Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.
Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.
Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40
JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 31 Julai 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )
JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah. Kursus dijalankan dalam dua pilihan tarikh iaitu 7 & 8 Ogos 2021 ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )
Mingguan Wanita juga boleh diikuti di
YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial
Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita
Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Teringin Nak Makan Apam Balik SEDAP, Mudah Boleh Buat Sendiri!

Apam Balik selalunya dijual di Pasar Malam.Namun payah nak jumpa apam balik yang betul-betul ikut cita rasa tekak sendiri. Selalunya yang dijual, tepungnya terlalu tebal dan isi jagung, kacang dan gulanya sikit sangat.Buat mak-mak yang suka makan apam balik, sebenarnya boleh buat sendiri je di rumah. Letak jagung penuh meleleh, kacang tabur ikut citarasa sendiri, puas hati makan.
Boleh cuba resipi Apam Balik yang dikongsikan oleh Puan EmyRul Nurul ini.
Teringin nak makan Apam Balik, susah pulak nak cari musim PKP ni. Kita buatlah sendiri. Bagi yang teringin, saya ada share macam mana nak buat.
Bahan-Bahan:
* 1 1/2 cawan Susu segar
* 1 biji Telur
* 1/4 cawan Gula
* Perwarna kuning
* 2 cawan Tepung gandum
* 1 sudu kecil Baking powder
* 1 sudu kecil Soda bikarbonat
* 1/2 sudu kecil Garam
P/S – Blend bahan bertanda *
– Biarkan bahan 10-15 minit selepas di blend
– Tujuan blend supaya bahan cantik sekata
Gula untuk tabur
Kacang tanah (goreng & kisar) untuk tabur
Krim Jagung untuk tabur
Cara Membuat:
1.Masukkn dalam 3 senduk adunan yang di blend tadi.
2.Kecilkan api. Biarkan sampai adunan tadi masak macam ni.
3.Kemudian sapu planta.
4.Tabur gula pasir. Tak suka manis letak sikit je.
5.Tabur kacang tanah yang telah digoreng dan dikisar.
6.Letak cream corn. Tak letak pun takpe kalau sape yang tak suka jagung.
7.Boleh terbalikkan dengan spatula.
8.Siap dan boleh diangkat.
9.Sapu dengan planta.
10.Boleh makan dengan nikmatnya.
Selamat Mencuba!
Baca Lagi Di Sini:
Apam Milo Viral 4 Bahan Kukus 20 Minit Siap, Pertama Kali Buat Terus Menjadi!
APAM KAMPUNG Gula Merah, Tak Banyak Bahan Tapi Sedap!
Resipi Apam Cornetto Warna Warni Guna Air Askrim Soda, Letak Coklat Sebagai Toping
MW:Jadi bila teringin nak makan Apam Balik, tak perlu beli dah, bolej buat sendiri je di rumah. Mudah dan sedap, boleh ikut citarasa sendiri.
Sumber: EmyRul Nurul
JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW
Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.
Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW
Mingguan Wanita juga boleh diikuti di
YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial
Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita
Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
RESIPI Puding Roti Pandan Layer, Tak Rugi Buat Mesti Anak-Anak Suka Makan

Sedapnya makan Puding Roti Pandan Layer ini. Memang tak rugi buat mesti anak-anak suka makan. Apatah lagi jika dinikmati waktu sejuk-sejuk. Jadi mak-mak ni memang kena jadi lebih kreatif untuk olah makanan. Daripada anak tak suka makan, boleh jadi suka. Barulah tak membazir makanan.
Boleh cuba resipi Puding Roti Pandan Layer yang dikongsikan oleh Puan Rozita Daud ini.
Puding Roti Pandan Viral, saya beli dua bungkus tak habis. Anak-anak tak berapa suka. Masa tu buat Roti Pandan Sos Kastard, hari ni buat Puding Roti Pandan Layer, tak rugi buat ni mesti anak-anak makan. Resepi ada di setiap gambar.
Bahan-Bahan:
Bahan (A)
7 keping Roti pandan
2 sudu tepung jagung
1 kotak santan kotak
1 biji telor
Secubit garam
Bahan (B)
Agar-agar tali 9g
700ml air masak
3 senduk gula pasir
Cara Membuat:
1.Campurkan semua bahan-bahan A kecuali roti, ke dalam bekas gaul sebati jangan ada ketul-ketul tepung jagung. Biarkan sekejap.
2. Roti pandan potong tepi, tepi jangan buang blender kering untuk hiasan atas.
3. Masukkan agar-agar dan air dalam periuk dan masak sampai larut. Bila dah masak letak gula pasir dan kacau sampai gula larut. Kemudian baru masukkan aduna A kecuali roti pandan tu.
4.Dah masak sampai kilat, ingat kena kacau kalau tak puding tadi berketul-ketul. Bilas loyang dan letak puding dalam bekas. Agak-agak je dan letak roti macam nie,tapi mesti kosong. Siap letak lagi puding tutup roti.
Boleh beli macam-macam jenis loyang juga di Shefu 5 in 1 Springform Bakeware Big Set ini.
5. Akhir sekali tabur serbuk tepi roti macam nie, sejuk kan sebelum potong.
6. Siap potong jom makan memang sedap!
Selamat Mencuba!
Kalau rajin nak buat roti pandan sendiri boleh beli mesin pembuat roti di Samu Giken Choriki Series Bread Maker with Stainless Steel Body BM20SS ini.
Baca Lagi Di Sini:
Cara BETUL Buat Pes Pandan, Kena Tunggu Air Mendapan Tiga Malam!
Jangan Rasa Mulia Kerana Ilmu & Kedudukan, Sampai Pandang Rendah Masa Depan Orang Lain
Agar-Agar Santan Pandan Cantik ‘Berlumut’, Biar Bancuhan Mendidih Dulu Baru Kacau!
Mingguan Wanita: Jadi mak-mak memang kena kreatif, pandai olah resipi ikut kesukaan anak.Menarik juga resipi Puding Roti Pandan Layer yang dikongsikan ini. Mesti anak-anak suka, boleh cuba nanti.
Sumber: Rozita Daud
Mingguan Wanita juga boleh diikuti di
YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita
Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI