bone broth

Apa itu bone broth? Bahasa mudahnya stok yang dihasilkan dari tulang ayam, ikan atau lembu. Cara yang diajarkan oleh Puan Nazifa Mazni ini sememangnya kaya khasiat dan bantu redakan demam bayi sekaligus meningkatkan kekebalan dalam tubuh bayi.

“Asal demam je mesti mak mak buatkan sup kan? Biasanya kalau demam sup la menu utamanya untuk bagi cepat kebah demam.

“Mummy Fateh selalu juga buatkan sup untuk Baby Fateh masa Baby Fateh dah mula makan solid food seawal umur 6 bulan. Seingat Zifa, Zifa buatkan bone chicken broth atau Stok Ayam masa baby Fateh umur 8 bulan.

“Kalau ikut carta makanan, bayi sesuai diberi ayam pada umur 8 bulan. Tapi ada sesetengah Paeds kata 6 bulan pun dah boleh beri. Banyak pendapat pasal pemberian makanan pada bayi yang kadang-kadang buat mak mak pening. Use your naluri ibu..

2 Asas Bone Broth

Stok Ayam sesuai diberikan secara kerap kepada bayi untuk tingkatkan imuniti bayi. Kalau mak mak suka travel tu kan, siap-siap tingkatkan imuniti bayi dengan memasukkan stok ayam dalam makanan bayi beberapa hari sebelum travel. Buatkan sup bagi anak hirup tapi pastikan anak tak alergik dengan ayam.

Asas bone broth adalah:

1. tulang (apa-apa jenis tulang sama ada tulang ayam, lembu, ikan)
2. Cuka ( apa-apa jenis cuka boleh asalkan bukan cuka getah)

Setakat ni Zifa pernah buat tulang ayam, kaki lembu, dan juga tulang ayam campur ikan bilis.

Kenapa Kena Guna Slow / Pressure Cooker

Elakkan guna periuk aluminium sebab kita gunakan cuka untuk membuat stok ayam. Periuk aluminium akan bertindak balas dengan cuka dan menjadi racun dan meresap masuk ke dalam kuah.

Cuka bertujuan untuk pastikan yang zat galian dari tulang akan larut ke dalam sup. Kalau tak guna cuka pun boleh asalkan guna weak acid lain seperti asam keping, asam jawa, limau nipis, lemon atau tomato.

Bahan-bahan Chicken Bone Broth

bone broth

Kaki ayam
Rangka ayam
1 sudu Cuka (cuka epal, cuka kurma, lemon dan lain-lain)
4 cawan air
Bawang putih
Bawang besar
Halia
Rempah 4 sekawan (optional)
Carrot (optional)
Celery (optional)

Cara Buat

bone broth

1. Semua bahan dicampurkan bersama kecuali halia, rempah sekawan dan parsley (kalau guna).

Nota:

√   Biasanya Zifa letak halia, rempah sekawan, parsley 30 minit sebelum tutup api, supaya terasa aromanya.

√    Nak gantikan sayur lain pun boleh sebagai ganti sebab asasnya adalah tulang dan cuka. Sayuran lain untuk tingkatkan lagi boleh gunakan sawi, daun bay sebagai ganti parsley, fennel.

√    Tapi janganlah taruk sayur banyak sangat sampai dah tak tahu rasa apa. Umpama taruk kopi, milo, air oren, air sirap, air jagung dalam satu jug. Lepas tu minum, cer kabo rasa apa? Rasa nak muntah ke rasa sedap?

2. Biarkan sekejap dalam periuk bagi sebati dengan cuka. Panaskan periuk. Setiap 20 minit dalam tempoh 2 jam, buang sisa-sisa timbul kat atas tu. Apa ya nak sebut tu.

Berapa Lama Nak Reneh

√    Pressure cooker 1 jam
√    Slow cooker 8 jam
√    Periuk biasa (bukan jenis alumimium)  4 jam.

bone broth

3. Selepas siap reneh, sejukkan dan tapis. Bahan-bahan yang ditapis bolehlah nak buat masakan lain. Nak beri pada baby rasanya tak sesuai pula sebab dah tak ada nutrient, kan?

bone broth

4. Lepas sejuk masukkan dalam peti ais, masa tu boleh tengok la stok jadi macam agar-agar. Gedik gedik je.

bone broth

5. Simpan kat tempat frozen dalam bekas kiub ais. Frozen boleh tahan selama sebulan. Simpan dalam bentuk kiub ais senang. Bila nak buat makanan anak just campak-campak je.

Ini Kebaikan Bone Broth

√    Bila kita sakit tu kan hirup sup ni. Biasanya bila sakit, makan pun tak selera.

√    Hirup sup ni dah ada semua nutrient nak lawan jangkitan virus. Kita boost immune badan dengan khasiat dari bone broth ni.

√    Bone broth juga sangat kaya dengan khasiat kalsium, magnesium, fosforus dan trace mineral.

√    Lemak yang terkandung di dalamnya boleh mengatasi masalah leaky gut yang menjadi punca penyakit ekzema.

√    Bone broth kaya dengan gelatin dan kolagen yang sangat bagus untuk connective tissues, sendi-sendi, ligamen, tendon dan tulang dan gigi yang kuat. Sebab tu bila sejuk, bone broth stock gedik-gedik, sebab ada gelatin.

√    Masa beli kaki ayam pun, pakcik yang jual ayam pun cakap baby bagus bagi sup kaki ayam bagi kuat gigi. Memang kuat pun ni, siap pakej buat bekam kat Mummy and Daddy.

√    Bone broth ni mudah serap jadi baik untuk penghadaman, kurangkan masalah sendi seperti bengkak dan bagus untuk pertumbuhan rambut dan kuku kerana gelatin daripada bone broth.

√    Sebab tu lah masa buat bone broth bila disejukkan akan jadi jeli gedik-gedik. Kalau tak menjadi gedik gedik gelenyar tu maknanya tak jadi.

√    Selalunya bone broth stock ni Zifa letak dalam bubur, pancake, bantai je letak dalam apa-apa masakan Fateh. So, mak mak boleh serbu pasar cari kaki ayam, rangka ayam. Berebut-rebut pula kita ya dengan peniaga ayam goreng pasar malam.

Kata Dato’ Dr. Suriyakhatun Osman Tentang Bone Broth

bone broth
Dato’ Dr. Suriyakhatun Osman

Saya memang selalu suruh ibu/bapa buat bone broth. Hanya dua bahan yang wajib

1. Tulang
2. Cuka

Ramuan lain adalah untuk berikan rasa yang sedap .

Cuka untuk pastikan yang zat galian dari tulang akan larut ke dalam sup. Guna slow cooker atau pressure cooker . Sup yang dihasilkan boleh ditambah jadi perasa untuk masak nasi, kuah sayur, kuah mee, asas kari dan lain lain.

√   Tulang maksudkan tulang ayam dan kaki ayam, ikan, lembu atau kambing. Ikan bilis pun ada tulang jika tidak dibuang .

√    Laksa pun sup tulang sebab ada tulang ikan dan asam

√    Masak singgang atau asam pedas pun sup tulang juga

Think out of the box dan pastikan keluarga mengambil bone broth sekerap mungkin. Bagi bayi dan kanak kanak yang sedang membesar, hari-hari.

bone broth

Sumber/Foto: FB Nazifa Mazni Dan Dr. Suriyakhatun via Mingguan Wanita