Jika selalu kita buat rendang ayam atau daging, mak-mak boleh cuba kelainan dengan buat rendang udang pula. Mudah sangat nak buat guna 4 bahan je. Boleh dimakan dengan Nasi lemak, nasi panas, nasi impit mahupun pulut kuning.
Boleh cuba resipi rendang udang yang dikongsikan oleh Puan Norashikin Mohd Yunus ini.
Ni satu lagi resepi sedap dari air tangan bonda tercinta.Pasti menyelerakan buat seisi keluarga. Rendang Udang.
Bahan-Bahan:
Udang kertas
2 batang Serai – dihiris & ditumbuk
2 inci kunyit hidup – ditumbuk
Cili Padi ikut pedas yang dikehendaki
1 biji kelapa ambik patinya sahaja.
Caranya Membuat:
1.Tumbuk sehingga hancur kunyit hidup, cili Padi dan serai. Kemudian masukkan semuanya ke dalam kuali.
2.Perahkan kelapa tanpa menapisnya. Biarkan hampasnya jatuh ke dalam kuali. Ambil patinya sahaja ye.
Ads
3.Rasakan garamnya sesedap rasa dan masak sehingga kuahnya kering. Kalau yang nak berkuah tak perlulah dikeringkan ye.
4.Kecilkan API dan kacau sehingga kelapa bertukar warna kekuningan.
MW:Jika selalu kita buat rendang ayam atau daging je, boleh cuba buat rendang udang pula. Bahan-bahan yang digunakan tak banyak dan sangat mudah disediakan.
Musim cuti sekolah ni, sesuai buat aktiviti bakar biskut dengan anak-anak.Ia juga salah satu cara penuhi masa dengan anak-anak juga. Lebih-lebih lagi, buat kalau buat biskut kartun kegemaran anak-anak, seperti Hello Kitty ni, mereka mesti bertambah seronok.
Berikut merupakan perkongsian resipi Hello Kitty yang dikongsikan oleh Puan Miraa.
Ada tak Hello Kitty LOVER macam saya dalam ni ? Semua benda nak Hello Kitty. Harini nak belanja resepi kuih raya hellokitty yang saya buat ni.Rangup diluar, cair didalam mulut gitu .
1.Campur butter dan gula halus . Kacau sebati
2.Masukkan susu dan esen vanilla . Kacau sebati
3.Masukkan tepung tepung tadi sikit sikit hingga habis . Sambil uli .
4.Kemudian tekapkan corak mengikut citarasa anda dan hiaskan mengikut kreativiti anda.
5.Bakar pada suhu 170°c selama 20-25minit .
p/s : Tanda kuih cukup masak , tapak kuih anda licin & tak melekat . Selamat mencuba!
Bahan-bahan:
½ biji labu – kupas kulit dan kukus hingga masak.
Lenyek labuh dengan sedikit garam.
1 paket tepung pulut
Sedikit air kapur
Sedikit pati santan
Tak perlu pewarna sebab labu sudah kuning
Cara Membuatnya:
1. Masukkan tepung pulut ke dalam bekas, labu yang dilenyek uli sehingga sebati.
2. Masukkan sedikit pati santan dan uli sehingga menjadi doh yang tidak melekat pada tangan.
3. Buat bulat-bulat dan masukkan sedikit inti.
4. Daun pisang yang disapu minyak terlebih dahulu.
5. Letakkan doh di atas daun pisang dan balut kemas.
6. Panaskan pengukus dan apabila air mendidih, barulha masukkan kuih koci.
7. Kukus selama 15 minit.
Resipi Inti Kelapa
Sebiji kelapa muda
Gula merah
Gula pasir
Garam
Daun pandan
Caranya:
1. Campurkan semua bahan dan masukkan sedikit air masak.
2. Kacau sehingga kering.
Info:
Kalau nak inti yang sedap, kena guna kelapa yang tidak tua sangat atau kepala muda. Jika kelapa tua, intinya terasa agak kering dan kurang berlemak.
Selamat mencuba.
Mingguan Wanita : Bila makan barulah rasa lembap dan berlemak. Lagi sedap bila bersalut dengan santan. Nikmatnya!
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
Antara kursus-kursus asas yang dijangka mampu melahirkan peserta yang berkemahiran dan boleh terus dipraktik dalam perniagaan ialah:
JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti.
Cookies Viral Legend. Jual cookies Paling Masyuk! Orang Malaysia meang suka makan. Cookies atau biskut tidak lagi laris hanya menjelang hari raya. Permintaan cookies memang tinggi dan belajar membuat cookies popular atau sedang trending ketika ini merupakan langkah bijak.
RESIPI Sos Spaghetti Homemade Perisa Garlic Mushrooms Paling Sedap, Boleh Simpan 2 Tahun! Memang jimat dan berbaloi bila dapat buat sendiri di rumah Sos Spaghetti di rumah. Bukan itu sahaja, sos ini juga boleh dijadikan sos lasagna dan pizza.Menariknya ia boleh tahan lama tak mudah rosak, boleh simpan sehingga 2 tahun jika tahu cara masaknya yang betul.
Ikut resipi yang dikongsiakan Oleh Puan Erni Abu Samah ini sebagai panduan.
2 minggu lepas tomato sekilo rm10. Hari di Econsave terkejut tengok harga sekilo RM 1.59. Apa lagi boronglah 10kg buat stock frozen spaghetti sos. Harini buat perasa garlic mushroom.
Asalnya resepi ni saya ambik dari resipi omputeh mana tah dah lupa. Lepas tu saya adjust ikut tekak orang Malaysia. Pada yang takut ada bahan pengawet beli ready made tu, saya rasa kebanyakan dah takde bahan pengawet sebab dia guna mesin retort untuk bunuh bekteria.
Kalau 7 kilo tu bolehlah makan dalam 5 hari. Boleh olah perasa apa yang disukai. Lepas trial and error 10 tahun, garlic mushrooms paling sedap di tekak saya.
Bahan-Bahan:
7kg tomato merah buang kulit dan biji
5 biji bawang besar didadu
15 biji bawang putih dipecahkan dan didadu
Origano, parsley, basil yang serbuk kering – 2 sudu besar each
2 susu besar chili flakes
2 sudu besar lada hitam
Bay leaves
2 tin besar tomato puri
2 tin cendawan hiris (optional) taruk masa 1/2 jam terakhir
3 ke 4 sudu besar Garam
2 sudu besar Gula
Cara Membuat:
1. Panaskan sedikit minyak jagung.
2. Tumis bawang besar and bawang putih jangan garing, cukup layu je
3. Masukkan tomato yang diblender halus.
4. Masukan tomato puri, garam dan gula
5. Masukkan pula lada hitam, Oregano, parsley dan basil.
6. Masak atas api kecil dalam 2 jam. Kurang 2 jam sikit pon boleh.
Simpan dalam freezer boleh tahan 6 bulan. Peket kecik-kecik. Saya biasa boleh simpan 2 tahun kalau masak 2 jam. Rasa lagi sedap.
Notes
Bila nak makan hanye perlu tumis daging cincang, tambah sos diatas, adjust garam atau tambah beefball.
Boleh jadi sos lasagna atau pizza
Tak buang kulit dengan biji pun boleh tapi tak sedap sangat sebab ada serat kulit tomato.
Nak buang kulit kelar ‘X’ dekat tomato. Celur dalam air mengelegak sampai nampak kulit terkoyak. Kupas macam pisang Jangan lama nanti lembik.
Mingguan Wanita: Ada beli banyak buah tomato boleh buat sendiri Sos Spaghetti Homemade Perisa Garlic Mushrooms ini. Memang jimat dan sangat sedap malah tahan lama tak rosak sehingga 2 tahun.
RM175 sebulan belanja barang basah, isteri kongsi tip jimat makan sekeluarga. Di kala ramai yang mengeluh harga barang dapur naik melambung, seorang isteri, Nabila ...