Anak-anak memang cukup suka kalau makan biskut yang berasaskan coklat. Lebih-lebih lagi biskut ala famous amos yang penuh dengna cip dan coklatnya.

Biasanya, kalau pergi ke pasar raya, dari jauh sudah bau wangian biskut famous amos ni. Kita yang dah dewasa pun boleh terpesona dan menaikkan selera dengan wanigannya. Inikan pula anak-anak yang menejadi kegemarannya.

Bila fikirkan, nak buat resipi yang hampir sama mungkin agak susah. Takutnya tak menjadi. Tapi tak salah untuk cuba resipi biskut ala famous amos ni yang dikongsikan oleh Baizura Muhammad.

Paling menariknya, cara nak buat biskut ala famous amos ini tak perlu gunakan mixer, guna senduk saja. Nak rasai keseronokan, ajak sekali anak-anak untuk buat resipi ini. Memang syok!

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Resipi Mudah Coklat Bersalut Almond, Sedap Tak Terkata Dan Ranggup Krup Krap!

Resipi MUDAH Muffin 3 Bahan, Rasa Ala-Ala Scones Lembut Tak Manis Sangat!

Info lebih Menarik DI SINI

Resipi Biskut Ala Famous Amos

Resipi simple sangat, pakai senduk saja, kacau biar sebati, cubit-cubit pakai tangan dan bakar. Boleh saja ajak anak-anak buat sekali. Tentu seronok. Adunan ini untuk dapat 4 bekas.

Bahan-bahan seperti di bawah:
250 gram Butter
1 1/4 cawan gula perang
1 sudu kecil esen vanila
1 biji Telur
2 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
6 sudu besar minyak masak
2 cawan coklat cip
Almond nips / almond flakes –jika suka
Lagi premium (jenis mahal) bahan yang digunakan, lagi sedap rasa cookies ini.

1. Boleh dapat 4 bekas medium size ni.


1. Masukkan butter 250g, gula perang 1 1/4 cawan, esen vanila dan sebiji telur. Kacau sebati.

[Info: Jangan pakai mixer. Gunalah spatula/senduk/sudu pun dah cukup. Nak pakai tangan pun boleh. Kacau sekadar nak bagi bahan sebati, kacau perlahan-lahan. Bila bahan dah sebati, berhenti. Tak perlu bagi kembang atau tunggu sampai gula larut. Seminit dua sudah cukup.

IKLAN

3. Dalam bekas yang sama tadi, masukkan pula tepung gandum 2 1/2 cawan, tepung jagung 1/2 cawan, soda bikarbonat 1 sudu kecik, baking powder pun 1 sudu kecil & minyak masak 6 sudu besar. Kacau lagi bagi sebati.

[Info: Ingat, kacau perlahan saja sekadar nak bagi bahan bercampur rata. Dah sebati terus berhenti]

4. Bila semua dah sebati, masukkan 2 cawan choc chip.

5. Kacau sebati lagi sampai semua mesra friendly gitu.

6. Kalau rasa nak tambah badam nips ke, almond flakes, cornflakes atau nestum, tambah je ikut suka. Nak asingkan sedikit untuk letak almond nips pun boleh, dapatlah untuk dua jenis biskut yang berbeza.

IKLAN

7. Adunan yang dah siap, masukkan dalam fridge selama 30 minit. Tutuplah sedikit adunan untuk elak bercampur bahan lain dalam peti ais. Pastikan adunan menjadi keras sedikit.

8. Sapu tray dengan butter. Tak perlu letak baking paper. Cubit sikit dan susun jarak-jarak dalam tray.

[Info: Cubit saja adunan tu. Tak perlu tekan bagi penyet. Nanti bila bakar dia akan cair dan turun sendiri]

9. Sebelum tu, panaskan oven suhu 150’ guna api atas bawah. Bila oven dah panas, bakar selama 20 minit.

10. Nampak biskut dah mula mengembang. Elakkan buka oven takut bantat jadinya.

IKLAN

11. Siap. Masa baru keluar oven biskut ni lembut sikit tau. Bila sudah sejuk baru ia crunchy.

​​​​​​​

SELAMAT MENCUBA!

Mingguan Wanita : Mudah dan sedap sangat. Ikut saja resipi yang diberi tapi kalau nak lebih badam atau coklat pun ikut suka hati kita.

Sumber: Baizura Muhammad

Bangkit Wanita Mingguan Wanita

Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan

https://t.me/bangkitwanitaMW

 

 

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita