Untitled design - 2020-05-23T144508.249

Tak semua suka hias dalam rumah dengan pokok-pokok hidup. Sebabnya risau ada binatang kecil yang ‘tak diundang’ menumpang nanti. Pulak tu, satu hal nak siram tiap-tiap hari. Tak kena cara, boleh mati pulak pokok tu.

Bagi mak-mak yang masih rasa nampak ruang tamu, ruang dapur atau bilik kosong, boleh cuba letak pokok kecil dalam balang air ini. Ada macam-macam jenis. Lepas tu tak perlu risau nak siram. Cantik dan rasa tenang je.

Ini antara perkongsian oleh Huda Zainal tentang beberapa pokok yang boleh mak-mak letak dalam rumah nanti. Mesti cantikkan!.

“Selain mampu membersihkan udara dalam rumah, menjadikan pokok hidup sebagai hiasan dalam rumah mampu mengurangkan tahap stress. Pokok hidup dalam rumah mampu mewujudkan rasa tenang dalam diri.

“Namun bagi yang tidak pernah membela pokok akan timbul kerisauan paling utama, takut pokok mati, terlupa siram ataupun kehadiran serangga dalam rumah.

“Bagi yang ingin menjinakkan diri dengan pokok hidup dalam rumah, teknik meletakkan pokok di dalam air adalah langkah pertama untuk bermula.
Meletakkan pokok yang mampu hidup dalam air sangat bagus untuk yang kesibukan kerana pokok yang diletakkan di dalam air tidak memerlukan penjagaan yang rapi berbanding yang ditanam dalam pasu bertanah.

IKLAN

“Banyak pokok yang mampu hidup tanpa tanah, hanya perlu direndam sahaja dalam balang berisi air.

Antara pokok yang sesuai ialah:
Pothos

Lucky bamboo

IKLAN

Spider plant

English ivy

Monstera

IKLAN

Wandering jew

chinese evergreen

Flamingoblume

Snake plant

Sumber: Huda Zainal