Daun ketumbar memang selalu digunakan dalam masakan harian. Baik dijadikan hiasan mahupun, menambahkan lagi aroma dalam sesuatu makanan. Seronok bila bercucuk tanam, menjadi hasilnya.Bagi mak-mak yang suka gunakan daun ketumbar dalam masakan, boleh cuba semai biji ketumbar yang ada dekat dapur tu.Tapi pastikan rendam dulu selama 5 jam, barulah pokoknya elok subur dan segar merimbun. Malah tak perlu ruang luas, semai di kawasan tepi balkoni rumah pun boleh.

Boleh cuba tip mudah tanam daun ketumbar seperti yang dikongsikan oleh Princess Naznin ini.

Sebenarnya dah lama nak share cara saya tanam ketumbar. Saya pakai biji ketumbar yang kat dapur tu haha

Bahan Diperlukan:

1 gengam biji ketumbar buat masak

Cara-Caranya:

1. Rendam biji ketumbar selama 5 jam.

2. Tabur atas tanah (tanah yang subur main peranan juga ye, pakai tanah hitam atau tanah compost kalau di Malaysia).
3. Lepas buat batas, benih jangan tekan ke dalam tanah, just tabur.
4. Ambik gengaman tanah lain tabur nipis je untuk tutup lapisan atas.
5. Kemudian siram, terus letak dalam panas terik selepas semai, tak perlu letak tempat redup.

Note: Siram selalu ketumbar suka air, tapi jangan sampai air bertakung.

Memang ambil masa nak tunas anak pokok, sabar.

IKLAN

Bunga dan biji ketumbar. Bunga dah layu jadi la biji ketumbar. Bulat-bulat comel je.

Selamat Mencuba!

Baca Lagi Di Sini:
DAUN KETUMBAR Kekal Segar Selepas SEBULAN, Simpan Dalam Bekas Kering Kedap Udara!
Mudahnya Resepi Daging Ketumbar Dato’ Rizalman, Bawang Banyak Lagi Sedap

Mingguan Wanita : Semoga perkongsian ini bermanfaat. Jadi buat mak-mak yang nak berjimat, boleh tanam sendiri pokok ketumbar di rumah cuba cara dan tip yang dikongsikan ini.

IKLAN

Sumber: Princess Naznin

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.

Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

IKLAN

JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 31 Julai 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )

JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah. Kursus dijalankan dalam dua pilihan tarikh iaitu 7 & 8 Ogos 2021 ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita