dr izhar ariff

Baru-baru ini pendakwah dan penceramah terkenal Ustaz Dato’ Dr. Mohd Izhar Ariff, 39 telah mengalami kemalangan yang mengakibatkan kereta yang dipandunya hangus terbakar. Beberapa hari setelah kejadian berlaku, Ustaz Izhar ada memuatkan penghargaan buat keretanya yang ‘terkorban’ yang sering digunakan untuknya dalam membuat kerja-kerja dakwah dan menyampaikan ilmu.

Walaupun ia hanya sebuah kereta, peranannya untuk bergerak ke mana-mana, namun ia juga mungkin boleh menjadi ‘asbab’ dan saksi, perhitungan amalan untuk masuk ke syurga.

Berikut antara perkongsian beliau;

“Rehatlah Kuda Putihku… Setiap yang hidup pasti mati. Setiap yang bermula pasti berakhir. Inilah kisah kehidupan. Saya amat menghargai kereta ini.”

“Banyak jasa kereta ini kepada saya sepanjang 3 tahun. Ia peneman ke utara, ke timur, ke selatan ke barat demi memenuhi semua undangan ceramah yang diminta.Tak pernah kereta ini menjerit sakit atau keletihan kerana ia tahu aku pergi bukan untuk bersukaria tetapi bagi memenuhi keperluan ummah.”

“Separuh waktu ku banyak bersamanya demi agama…Tanggal 29 Mei 2018, aku menjadi saksi betapa kerasnya ia melindungi aku dari kecederaan yang serius atau maut DENGAN IZIN ALLAH JUA demi memastikan perkongsian ilmu dan dakwah dapat diteruskan walaupun ia terpaksa mengorbankan hayatnya buat SELAMA-LAMA… Pergi mu sungguh menyedihkan. Semoga Allah jadikan mu sebagai syafaat untukku masuk ke Syurga satu masa nanti.”

REHATLAH KUDA PUTIH KU… Setiap yg hidup pasti mati. Setiap yg bermula pasti berakhir. Inilah kisah kehidupan. Saya amat menghargai kereta ini. Banyak jasa kereta ini kepada saya sepanjang 3 tahun. Ia peneman ke utara, ke timur, ke selatan ke barat demi memenuhi semua undangan ceramah yg diminta. Tak pernah kereta ini menjerit sakit atau keletihan kerana ia tahu aku pergi bukan utk bersukaria tetapi bagi memenuhi keperluan ummah…. Separuh waktu ku banyak bersamanya demi agama… Tanggal 29 May 2018, aku menjadi saksi betapa kerasnya ia melindungi aku dari kecederaan yg sirius atau maut DENGAN IZIN ALLAH JUA demi memastikan perkongsian ilmu dan dakwah dapat diteruskan walaupun ia terpaksa mengorbankan hayatnya buat SELAMA-LAMA… Pergi mu sungguh menyedihkan. Semoga Allah jadikan mu sebagai syafaat utk ku masuk ke Syurga satu masa nanti…

A post shared by Ustaz Dato’Dr.Mohd Izhar Ariff (@drizharariff) on

Elak Anjing Melintas Punca Kemalangan

Sebelum ini, Pensyarah Kanan Jabatan Syariah Fakulti Pengajian Islam UKM Ustaz Dato’ Dr. Mohd Izhar Ariff telah terlibat dalam kemalangan di Bandar Bukit Mahkota Bangi.Kemalangan jam 8.30 pagi itu ketika beliau dalam perjalanan pulang ke rumah selepas menjadi panel program bual bicara pagi di stesen televisyen swasta.

IKLAN

Kereta yang dipandu Ustaz telah merempuh pokok kerana mengelak anjing yang melintas,lalu terbakar. Beliau sempat diselamat kan oleh orang ramai ditempat kejadian yang berjaya mengeluarkan dirinya dari kereta sebelum kereta tersebut terbakar keseluruhan.

IKLAN

Alhamdulillah tiada kecederaan parah, hanya mengalami pemeriksaan doktor mengesahkan hanya mengalami luka di bahagian kaki.Antara rakan pendakwah yang turut hadir menziarahi Ustaz Izhar seperti Imam Muda Asyraff, Ustaz Kazim Elias dan ramai lagi.

IKLAN

Didoakan semoga Ustaz Dato’ Dr. Mohd Izhar Ariff, cepat sembuh dan kembali dapat meneruskan kerja-kerja dakwah dan menyampaikan ceramah.

Sumber: Ustaz Dato’Dr.Mohd Izhar Ariff & bharian