Selepas desas-desus mengenai perlantikan Peguam Negara Malaysia beberapa hari ini, akhirnya segalanya terjawab apabila Yang di Pertuan Agong Sultan Muhammad V telah memberi perkenan keatas pelantikan Tommy Thomas sebagai Peguam Negara.

Sebelum ini ada netizen yang tak berpuasa hati dengan keputusan kerajaan Pakatan, Tun Mahathir yang mencalonkan Tommy Thomas sebagai Peguam Negara. Keputusan itu telah mencetuskan beberapa konflik keatas keyakinan rakyat Malaysia terhadap kredibiliti Tommy Thomas yang pernah melibatkan dirinya dalam hal-hal kerajaan dan menteri sebelum ini

Perlantikan ini dibuat selepas PH memutuskan untuk tidak meneruskan khidmat Apandi ekoran pembabitannya dalam siasatan skandal 1MDB. Namun persoalannya, siapakah sebenarnya Tommy Thomas?

1. Berkhidmat Di Majlis Peguam Sejak 1984

Thomas berkhidmat di Majlis Peguam dari 1984 hingga 1988 dan dari 1993 hingga 2001.

Beliau dipilih sebagai Setiausaha, berkhidmat dari tahun 1995 hingga 1997.

Beliau adalah Pengarang Insaf, penerbitan Bar dari 1985 hingga 1987.

Beliau adalah ahli Bar ( Prosiding Tatatertib) Jawatankuasa Kajian di bawah Pengerusi Tun Hussein Onn, dan menulis Laporannya pada tahun 1986.

Thomas mempunyai minat dalam tadbir urus korporat.

IKLAN

2. Lebih daripada 40 Tahun Dalam Undang-Undang

Thomas telah mendapat keistimewaan sebagai penasihat dalam kes-kes mercu tanda di pelbagai cabang undang-undang di semua mahkamah Malaysia, termasuk Majlis Privy di London, yang merupakan mahkamah tertinggi Malaysia sehingga tahun 1985.

Thomas mempunyai lebih daripada 150 kes yang dilaporkan dan kes yang tidak dilaporkan yang tidak terkira banyaknya.

Beliau telah dipilih secara konsisten dan kerap sebagai salah seorang penasihat undang-undang terkemuka di Malaysia oleh penerbitan antarabangsa bebas seperti Undang-undang Asia Pasifik 500, Which Lawyer, Who’s Who Legal (The International Who’s Who of Business Lawyers), Commercial Litigation Lawyers of Asia and Chambers Asia.

3. Pernah Menjadi Ketua Undang-Undang Amanah (Peguam)

Tommy Thomas, calon yang dicadangkan untuk Peguam Negara (AG), bukan sahaja mempunyai pengetahuan undang-undang yang mendalam, “tetapi lebih penting lagi, dia adalah seorang peguam kanan dengan integriti yang sangat penting untuk menjadi AG,” kata Hanipa Maidin (gambar), yang mempengerusikan Biro Undang-Undang Parti Amanah Negara.

Dalam surat kepada Malaysiakini, beliau berkata dengan jujur, beliau menyokong penuh calon yang dicadangkan, “tanpa keraguan”.

IKLAN

Hanipa mengenang pengalamannya dengan Thomas ketika mengendalikan penghinaan terhadap kes mahkamah yang difailkan oleh Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) terhadap seorang peguam wanita bernama Puan Fahdah dan penulis / aktivis Ahmad Lutfi Othman.

Thomas mewakili Fahdah dan Hanipa bertindak untuk Ahmad Lutfi. Mereka memenangi kes itu.

“Saya nampak seorang peguam yang sangat hebat dan sangat berwibawa,” kata Hanipa, yang juga Ahli Parlimen Sepang.

4. Peguam Kepada Chin Peng

Beliau pernah mewakili pemimpin Parti Komunis Malaya Chin Peng dalam memanggil kerajaan membenarkan jenazahnya dimakamkan di Sitiawan, Perak.

IKLAN

Beliau menegaskan bahawa dalam bukunya ditulis pada tahun 2016, Thomas telah menggambarkan Chin Peng sebagai salah satu pejuang pembebasan yang hebat pada separuh kedua abad ke-20 dan penyumbang utama kepada Merdeka.

5. Peguam untuk MH 370 dan MH 17

Thomas mewakili 76 penumpang dari penumpang Malaysia Airlines MH370, yang memfailkan tuntutan terbesar terhadap syarikat penerbangan itu atas kehilangan pesawat pada bulan Mac 2014.

Pada bulan Februari 2017, mahkamah telah mengarahkan kos RM10,000 kepada pelanggannya, dan mengarahkan syarikat penerbangan itu untuk menyediakan dokumen-dokumen berkaitan yang memperincikan kehilangan penerbangan itu kepada waris terdekat.

6. Penulis Buku Undang-Undang

Thomas menghasilkan dua buku esei – Anything but the Law, mengenai pilihan raya dan ekonomi, dan Abuse of Power, mengenai undang-undang dan perlembagaan.

7. Peguam untuk Lim Guan Eng

Kenyataan Persidangan Siaran oleh Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng Mengumumkan Tommy Thomas Sebagai Penasihat Kerajaan Negeri Pulau Pinang Menggugat Suruhanjaya Pilihan Raya Dan Kerajaan Persekutuan Di Gerden Hotel, Kuala Lumpur pada 26hb Feb 2013.

Thomas mewakili Menteri Kewangan Lim Guan Eng dalam kes rasuahnya.

Sumber: Tommy Thomas

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI