Tak semua mak-mak mampu tanak pulut dengan baik. Boleh jadi, ada yang terlebih letak air sebab tak tahu sukatan yang betul untuk memasaknya .
Tak kurang juga yang lebiih suka tanak pulut dengan mengukus dan ada juga cara yang lebih senang dengan hanya masak di dalam perik nasi sahaja. Semua ini bergantung kepada cara masing-masing.
Satu rahsia yang boleh dikongsi bersama Khadijah Jaafar dalam menanak pulut adalah dengan menggantikan air dengan air kelapa muda semasa tanak pulut. Menariknya, pulut yang dimasak tadi lembut dan wangi.
Bagi mak-mak yang menggunakan periuk nasi, tentulah ia tidak berkerak. Boleh cuba cara ini.
“Ini rahsia untuk membuatkan pulut sedap dan wangi, caranya dengan menggunakan air kelapa muda.
“Cara nak masak pun hanya guna periuk nasi. Paling penting, tetap lembut dan sedap. Pulut pun tidak jadi berkerak. Sungguh enak dinikmati bersama ikan masin dan kelapa parut.
Ads
Bahan-bahan:
2 cawan beras pulut susu
2 cawan air kelapa muda
Cara Membuat:
1. Sukat 2 cawan beras pulut.
2. Basuh beras pulut hingga bersih.
Ads
3. Masukkan air kelapa. Kalau tiada stok air kelapa, boleh juga guna air biasa sahaja.
4. Kemudian, masaklah pulut seperti biasa dalan rice cooker.
Ads
Bila pulut dah masak. Biarkan seketika ‘keep warm’ dan siap. Sedap di makan dengan kelapa parut & ikan masin.
Selamat mencuba!
#resepiciktie
MW: Nanti hujung minggu bolehlah masak untuk sarapan keluarga. Memang syoklah…
Baru-baru ini Sheila Rusly yang juga merupakan Penerbit Js Picture ada kongsikan resipi Sambal Sotong di laman instagram beliau.Shiela Rusly diakui merupakan antara selebriti yang handal memasak didapur dan mempunyai rancangan memasak sendiri seperti “Ketuk-Ketuk Ramadhan.Beliau juga rajin berkongsi resipi hasil masakan dilaman sosial tersebut untuk rujukan pengikut akaunnya.
Dalam posting tersebut juga Sheila Rusly juga ada mengusik ‘anak perempuannya’ untuk diajak ke pasar tani. Bagi yang mengikuti akaun instagram Shiela Rusly, beliau memang rapat dengan para pelakon lain seperti Janna Nick, Ayda Jebat, Dayana Roza dan Ozlynn, dan menganggap pelakon-pelakon ini sebagai ‘Anak perempuannya’.
Berikut antara perkongsian beliau;
“Lapar.Teringat sambal sotong yg sis masak untuk tok sidang. Esuk pagi nak ajak anak perempuan mama sis pegi pasar tani lahhh..bole harap ke?? bangun pun tengahari..last last kita pegi dgn bibik. Anak dara skrg kan malassssss..
Nah sis belanja resipi!
Sambal Sotong:
Bahan-Bahan:
Sotong(tapis sampai hilang air sotong)
Bawang merah
Belacan
tumbuk
Cili kering(kisar) nak pedas campur cilipadi
Kucai
Maggi cukup rasa
Kicap pekat(sikit jer utk warna)
Cara Membuat:
Tumis bawang & belacan. Naik bau masuk cili kisar. Masak sampai cili jadi sambal. Masuk sotong. Sedikit maggi cukup rasa & kicap pekat. (Jgn letak air sbb sotong akan kluarkan air)Before tutup api masuk kucai. Dah siap!
Senang kan? Bahan pun sikit jer. Less is more! Jommm try
Jadi buat mak-mak penggemar makanan laut boleh lah cuba resepi sambal sotong yang Sheila Rusly kongsikan ini untuk hidangan keluarga.Senang je nak buat malah bahan-bahan yang digunakan pun sikit je.
Bila dah jadi mak-mak ni segalanya nak kena cepat, mudah dan paling penting jimat masa baik nak uruskan anak-anak dan rumahtangga, mahupun nak buat kuih raya! Jika pernah buat kuih siput, bahagian yang paling ‘renyah’ nak buat ialah bab menggentel tepung kecil-kecil untuk dijadikan ‘siput’ sebelum digoreng.
Menerusi perkongsian Nana Ereena ini cara senang dia buat ‘kuih siput’ ekspress dengan menggunakan pasta je. Siap buat jual! Tak perlu gentel tepung, pastanya pula tak perlu direbus.
Berikut antara perkongsiannya:
“Kuih raya pertama ku yang paling senang di abad ini.Dah siap kena sorokkan kalau tak sekejap licin”
Pasta Crispy Black Pepper / ‘Kuih Siput’ Ekspress
Bahan-Bahan:
Makaroni/spiral/small shell (saya pakai ketiga-tiganya)
Tepung bestari @ pilihan anda
Daun kari
Serbuk Lada Hitam
Minyak untuk menggoreng
Cara Membuat:
1.Masukkan makaroni/spiral/small shell dalam tapis. Lalukan bawah air paip. Cuci bersih.
2.Masukkan dalam mangkuk dan tuangkan tepung bestari. Kuantiti agak-agak lah ye.Asal melekat dekat makaroni/spiral/small shell tu.Kalau tak lekat tambah air sikit.
3.Gaul sebati.
4.Panaskan minyak. Goreng hingga kekuningan dengan daun kari.
5.Angkat dan toskan. Gaulkan dengan black pepper.Siap.
Siap! Selamat mencuba!
Senang sanang kan, mak-mak bolehlah cuba untuk kudap-kudapan masa raya nanti.Gerenti laku keras!
Kalau suka Aiskrim Malaysia yang masam-masam manis rasa limau nipis dan berlemak susu vanilla boleh cuba buat perisa Solero Shots ni.Nak buat untuk makan sendiri dengan anak-anak boleh, atau nak buat jual pun boleh sangat. Sebab harga aiskrim Malaysia sekarang ni boleh tahan juga harganya.
Boleh cuba buat sendiri aiskrim Solero Shots ikut resipi yang dikongsikan oleh Puan Sharla Rose ni.
Bahan-Bahan (Air Limau):
1.5 Liter Air
Gula (Sesedap rasa)
Serbuk limau nipis / pati limau nipis (sesedap rasa..masam sikit lebih sedap)
Pewarna hijau (gelap sikit lebih cantik)
2 sudu tepung jagung
Cara Membuat:
1.Kacau semua bahan-bahan sehingga larut.
2.Masak sehingga mendidih dan sejukkan.
Bahan-Bahan (Susu Perisa Vanilla)
1 tin susu cair
1 tin susu pekat
1 sudu besar ovalette
1 sudu besar esen vanilla
gula (sesedap rasa. Tak perlu banyak sebab susu pekat dah manis)
2 cawan kecil air
2 sudu besar tepung jagung
Cara Membuat:
1.Kacau semua bahan-bahan sehingga larut.
2.Masak sehingga sedikit mendidih dan sejukkan.
Shu Shukri "sekolahkan" Hafidz Roshdi, "dah kalah tu kalahlah, nafkah anak sesen pun tak bagi. Hari ini, di instagram storiesnya, pempengaruh Nurul Shuhada Mat...