Kerja dari rumah kena tahu handle stress.

Bekerja dari rumah boleh undang stress, kena tahu tip atasi masalah ini. Tak dinafikan, mak-mak yang bekerja dari rumah sepanjang tempoh PKP berdepan dengan banyak cabaran. Bukan je urusan kerja tapi mak-mak juga kena uruskan anak-anak dan pelajaran anak secara online.

Ada mak-mak yang dibantu oleh suami tapi ramai juga yang terpaksa berdikari melakukan semua sendiri kerana mungkin suami juga bekerja dari rumah atau merupakan frontliner. Nak handle semua benda serentak memang memang boleh menyebabkan stress. Sebenarnya ada cara nak handle stress ni, mak-mak kena istiqamah. Ikut je panduan yang dikongsikan oleh Prof. Madya Dr. Munzilah Md. Rohani, Universiti Tun Hussien Onn Malaysia.

Baca sini

https://www.mingguanwanita.my/biar-rumah-bersepah-seketika-mak-mak-kena-tahu-anak-pun-stres/

IKLAN

https://www.facebook.com/haliznum.rohani

Tip Bekerja Dari Rumah

1-Bangun awal pagi, buat kerja sebelum anak-anak bangun dan mula aktif.

2-Sediakan ruang untuk bekerja. Tak semestinya bilik khusus, mak-mak boleh bekerja di ruang tamu atau dapur mengikut keselesaan. Yang penting tempat ini kurang gangguan anak-anak.

IKLAN

3-Jangan rigid sangat sampai stress, mak-mak kena fleksible. Ambil masa seketika untuk layan anak-anak dan suami, cara ni dapat jaga komunikasi dan elak ketegangan dalam hubungan. Nak kerja dari rumah kena happy, jangan tension memanjang.

4-Kekalkan fokus tapi jangan harapkan kesempurnaan. Jika tak dapat fokus sepanjang lapan jam bekerja, itu adalah perkara biasa kerana di rumah gangguannya lain dan mak-mak ada tanggung jawab pada keluarga. Memang kena tolak ansur bab ini. Mak-mak cuba kerja sambil santai untuk elakkan stress misalnya sambil dengar radio.

IKLAN

5-Jangan mengadap kerja terlalu lama. Ambil masa untuk berehat sebentar sekurang-kurangnya 15 minit untuk setiap dua atau tiga jam. Selain break makan, mak-mak juga boleh melakukan pergerakan seperti berjalan untuk menggerakkan otot badan. Tip ini dapat mengurangkan ketegangan setelah mak-mak melakukan kerja dalam tempoh yang lama di depan komputer.

6-Berhenti jika kerja dah selesai, tumpukan pula perhatian pada anak-anak dan suami. Mereka juga tanggung jawab kita.

7-Urus masa dengan bijak agar selesa bekerja dari rumah. Mulakan dengan niat yang baik dan usahakan dengan bersungguh-sungguh. Insya-Allah, kerja selesai, keluarga happy dan mak-mak tak stress.

Sediakan ruang bekerja yang kurang gangguan anak-anak.