‘Potong Ikan Pun Tak Reti..’ Derita Pembantu, Diduga Kanser Tahap 2

Tiga tahun menjadi pekerja yang setia, dari seorang pembantu rumah, kemudian memegang jawatan pembantu peribadi syarikat dan akhirnya menjadi Life Planner. Tanpa diduga, dia diuji kanser tahap 2.

Dalam sebak berkongsi kisah Sara Sukardi ini, majikannya, Zul Ariff memohon doa agar pekerja setianya ini dipermudahkan urusan pembedahan pekerjanya itu dipermudahkan.

Kisah Seorang Pembantu Peribadi, Dia Sara Sukardi

Hari ni saya nak share dengan semua kawan dan followers fb saya. Berkenaan long service staff saya yang sorang ni Siti Maisara .

Detik perkenalan 2017 selepas saya dapat anak pertama saya ( remain as anak pertama la sebab apak dia duda dah ). Saya ambil sara kerja dengan saya untuk jadi peneman my wife ( ex wife ) di rumah untuk jaga anak dan ada teman berbual.

Sara ni ada diploma ye, tapi sanggup kerja as pembantu kepada wife saya masa tu, gaji dia RM 800.00 je sebulan. Tapi dia sanggup je terima sebab nak kerja dan berdikari kata nya.

First interview di capsquare, punya la dia bawa file bagai dengan make up pakai tudung ( walaupon tudung senget ). Lepas interview terus join karoke session di Redbox low yat ( dah arwah dah red box ni). Suara perghhh dasyat wooo ada lunak lunak Sharifah Aini ( walau lenggok asli dia kelaut ).

Baca sini : Tolong jangan sakit dalam tempoh PKP, musim Covid-19 ini.

Nama Saja Pembantu Rumah, Tapi Potong Ayam Pun Tak Reti

Mula la sesi Sara mula bekerja dengan saya sebagai pembantu di rumah. Tapi Sara ni memang langsung tak tahu kerja rumah. Jangan cakap la nak potong ikan ke ayam, masak maggi pon tak reti.

Mula la episod dia kena belajar buat segala benda kerja rumah. Kena bebel tu tak yah cakap lah, suruh keluarkan halia dia bagi kunyit.Tapi satu jela dia memang jenis tak give up, dan nak belajar.

IKLAN

Baru kerja dalam satu bulan di rumah, episod kerjaya sara berubah sebab kena masuk office ganti staff yang MIA tiba tiba. Kerjaya Sara pon bertukar dari pembantu kepada P.A saya.

Walaupon badan Sara ni bukan persis model, tapi berjaya juga la dia buat bekas isteri saya cemburu, rasa nak guling guling gelak bila teringat. Gaji Sara pon naik jadi RM 1,200.00.

Kerjaya di opis banyak gak la peristiwa. Minta sara switch investment client dia boleh redeem semua. Rugi client belas ribu, nasib la bos dia baik hati cover kan dulu.

Tak sudah dengan tu, pernah sekali agensi ada sales trip ke Sabah, dia boleh salah booking flight return sampai sebulan jarak nya. Melayang RM 4,000. Kena la potong gaji Sara. Sebab duit bos dah habis cover ganti investment client.

Tapi tak salah kan dia gak, sebab A – Z semua Sara yang buat. Dari jaga schedule, teman bini bos, order makanan, set appoinment dan lain lain lagi. Maka dinaikan lagi gaji Sara kepada 1,500.00 untuk kenaikan kali ke 3 dalam masa 3 bulan.

Info lebih menarik di sini.

Menangis Seminggu Dikatakan Punca Penceraian Majikan

Banyak lagi la hal si Sara ni buat nak dijadikan cerita. Sara ni dia kerja dari saya nothing sampai la jadi someone. Dari zaman laki orang sampai lah duda. Dari agency kecil sampai la agency dah besar.

Benda yang agak kelakar terjadi, bila Sara kena tuduh jadi punca penceraian saya. Down seminggu sampai menangis sambil makan nasi goreng sorang sorang kat kedai mamak ( terliur pulak teringat nasi goreng mamak sedap kat area rumah lama ).

Setiap kali saya warded, Sara la yang tukang register dan uruskan claim. Lebih dari 5 kali rasanya dia tolong register kan bos dia masuk hospital. Dari gaji 800 sampai lah naik ke 2000 tetap setia bekerja.

Hujung tahun lepas Sara nak tukar kerjaya nak jadi Life Planner sebab terpengaruh tengok semua gaji gaji ejen. Dia pon mula la buat part time, habis sedara mara bos dia closed sales.

‘Potong Ikan Pun Tak Reti..’ Derita Pembantu, Diduga Kanser Tahap 2

Sedaya Upaya Usaha, Positifkan Sara..

Awal tahun Sara nak buat full time, join Elite Program AIA. Masa ni lah kisah duka Sara bermula. Sara kena refer hospital sebab period dia tak stop. Setelah didesak dan dipaksa, maka dia pon pergi ke hospital sambil kakak bos dia teman.

Lepas tu, sempat la dia merayap ikut bos ke Bandung, dalam sakit sakit tu ( nasib tak sangkut kat Bandung masa MCO ). Sara makin sakit dalam tempoh MCO, urusan hospital agak terbatas masa tempoh MCO.

Lepas raya tempoh hari, berita duka telah kami terima bila Sara di diagnose ada Kanser tahap 2. Sedaya upaya kami cuba untuk positif kan Sara. Tapi 1 benda la tak dapat buat, KAROKE! Kami ni kaki karoke. Maka mula lah Sara mulakan sharing ” Sing & Sharing ” di fb beliau.

Sekarang Sara dah warded, dan akan menjalani pembedahan pada hari khamis ni. Saya dengan rendah diri, memohon rakan fb dan semua follower saya yang berjumlah 7K lebih untuk sama sama berdoa agar urusan Siti Maisara Binti Mohd Sukardi di permudah kan.

Tolong doakan dan share status ini agar lebih ramai yang mendoakan beliau. Semoga dengan doa kita boleh memberi kesembuhan kepada Sara.

Kepada Sara, cepat sihat! Kami warga ISG Dan ISG AL AFFAN menunggu kepulangan Sara. We love you Sara!

MW : Mendoakan semoga Sara segera sembuh dari penyakitnya.

Sumber/Foto : Zul Ariff