Pilot Ini Kongsi Tip Elak Naik ‘Flight’ Lewat Petang Jika Takut Melambung Dalam Pesawat Akibat ‘Turbulence’. Info yang cukup berguna dan bermanfaat buat mereka yang sering naik turun pesawat.

Memandangkan sekarang ini cuaca tidak menentu dan musim hujan info bermanfaat dari juruterbang ini cukup berguna.

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

Pilot Ini Kongsi Tip Elak Naik ‘Flight’ Lewat Petang

Apatah lagi buat mereka yang fobia menaiki pesawat dek kerana pernah alami insiden yang mengerikan ketika berada dalam pesawat.

Perkongsian dari saudara Mohd Ezairol Rezan Zainol menerusi akaun Facebooknya memberi pengetahuan baru buat kita semua. Moga ia memberi manfaat pada kalian semua.

“Kadang Aku kesian juga bila mendengar mereka yg terkesan dan fobia selepas mengalami insiden yg mengerikan dlm pesawat ini.

Sebagai anak atau suami, usahalah untuk mengelakkan perkara ini terjadi pada ibubapa kita yg sudah tua juga pada isteri dan anak2 kita…Yang penting kita cuba yg terbaik buat mereka.

Risaunya Lagi-Lagi Musim Hujan Ni

Beberapa hari yang lepas wife Aku menaiki pesawat pulang dari Langkawi setelah selesai urusan kerjanya disana.

Aku dimaklumkan oleh wife yang flight dia akan berlepas jam 3 petang dari sana. Sebagai suami dan juga seorang pilot terasa risau juga sebab sekarang ni musim hujan.

Tapi nak buat camna, tiket yang “available” masa tu cuma ada sebelah petang sahaja. Nak taknak kena naiklah juga.

Alhamdulillah, nasib baik cuaca petang itu baik-baik saja…Syukur Ya Allah.

Buat semua “friends & follower” Aku yang dikasihi, hari ini Aku kongsikan petua dan tips yang sangat penting buat sahabat semua…

Kalau takut melambung dalam pesawat akibat “turbulence”, cubalah elakkan menaiki “flight” yang berlepas pada lewat petang.

Sebab masa itulah selalunya awan menjadi sangat tebal dan besar serta disusuli dengan hujan yang lebat.

Tempoh berlakunya hujan dan cuaca buruk selalunya antara 3:30 petang hingga 6:30 petang disebelah semenanjung manakala di Sabah dan Sarawak pula lebih awal sejam iaitu antara jam 2:30 hingga 5:30 petang.

IKLAN

Begitulah kebiasaanya cuaca di negara kita ni. Tapi ini tak bermaksud yang cuaca buruk tidak berlaku pada waktu pagi dan malam…

Ianya boleh berlaku juga terutama pada musim tengkujuh ni. Jangan pula salah sangka ye.

Baca Disini : “Sepupu Fatima Anak Syurga, Autistik” Fazura Kecewa Diherdik Penumpang Wanita Dalam Pesawat  

Sriwijaya Air Terhempas Selepas 4 Minit Berlepas, Serpihan Tubuh, Bangkai Pesawat Dijumpai Di Laut

Bercakap Berdasarkan Pengalaman

Aku bercakap berdasarkan pengalaman. Samada nak percaya atau tidak, terpulanglah pada diri yang empunya.

Flight dari Kota Bharu dan Terengganu selalunya perlu melalui kawasan Banjaran Titiwangsa yang bergunung-ganang.

Memang disitulah selalunya kawasan awan tebal berkumpul dan hujan lebat berlaku pada lewat petang.

Di Sabah pun begitu juga. Banjaran Croker Range adalah kawasan yang mencabar untuk dilalui pada lewat petang terutamanya flight dari KK ke Tawau dan Sandakan.

Kalau ada masa sebelum naik flight tu, rajin-rajinlah tengok kat App “Rain Alarm” ni ye 😉.

IKLAN

Sebagai contoh, gambar yang Aku sertakan dari rain alarm kat bawah tu.

Kalau flight dari Johor nak ke KLIA dan Subang, kita dah boleh expect keadaan akan bergelora dan mungkin juga akan ada “strong turbulence” dalam pesawat nanti.

Warna kuning dalam radar tu pun dah cukup untuk buat kita insaf untuk naik pesawat tau, yang warna merah tu tak payah tanyalah… Aku sendiri pun insaf jadi pilot kalau termasuk dalam tu,”kongsi Mohd Ezairol.

Pilot Ini Kongsi Tip Elak Naik ‘Flight’ Lewat Petang Jika Takut Melambung Dalam Pesawat Akibat ‘Turbulence’    Pilot Ini Kongsi Tip Elak Naik ‘Flight’ Lewat Petang Jika Takut Melambung Dalam Pesawat Akibat ‘Turbulence’   

Mingguan Wanita : Memang kadang tu fobia bila berlaku insiden dalam pesawat tapi bila fikirkan nak bercuti atau melancong perasaan itu lenyap. 

Sumber  :  Facebook Mohd Ezairol Rezan Zainol

Jaga Badan Demi Kerjaya   

Fazura Pesan Wahai Wanita Sayangi & Hargailah Diri Anda! 

Tip Cantik Isteri, Ibu & Selebriti Datin Elvina

IKLAN

JEANS BURUK JANGAN BUANG, SERTAI KELAS JAHITAN MW & EPAL

Pilot Ini Kongsi Tip Elak Naik ‘Flight’ Lewat Petang Jika Takut Melambung Dalam Pesawat Akibat ‘Turbulence’   

Jom daftar sekarang!!! KELAS JAHITAN KREATIF

Klik link untuk daftar: https://toko.ideaktiv.com/product/kelas-jahitan-kreatif/

Tak pernah pegang mesin, tak bermakna mak-mak tak pandai menjahit. Pelajari kaedah dan teknik jahitan mudah dalam kelas satu hari sahaja.

Dalam masa beberapa jam, walaupun beginner anda mampu menyiapkan satu tote bag daripada jeans terpakai dan nasi lemak recyclable bag.

Projek 1: Denim Tote Bag

Jom tukar jeans yang tak muat dipakai menjadi tote bag. Teknik yang dipelajari bermula daripada cara memotong kain, membuat ukuran kain, menjahit lurus, jahit tangkai beg, cara cantuman sehinggalah siap sebiji beg.

Projek 2: Shopping Bag

Beg beli belah berbentuk nasi lemak! Beg kitar semula ini bukan saja menjimatkan ruang, malah dapat melindungi alam sekitar kerana kurangnya penggunaan beg plastik. Teknik yang bakal dipelajari adalah cara jahitan melengkung, jahitan lurus, cara mengukur saiz beg dan cara membuat lipatan.

Jangan ketinggalan sertai Kelas Jahitan Kreatif Denim Tote Bag & Shoping Bag di SewingWorld, One City Subang Jaya pada 15 Oktober 2022 bermula 930 pagi hingga 5.30 petang. Yuran RM60 sahaja.

#kelasjahitankreatif

#sewingworldgallery