peranakan

Jarang perempuan tak ambil kisah bab peranakan jatuh tetapi ramai yang tahu apa punca dan macam mana cara nak jaga dengan betul. Ok, jom hadam satu demi satu!

Sakit di bahagian belakang, sukar membuang air besar dan terkencing apabila terbatuk mungkin kerap dialami kebanyakan wanita. Namun, tidak ramai mengetahui masalah sebenar gejala ini sehinggalah ke peringkat agak teruk dan mendesak mereka membuat pemeriksaan doktor.

Akhirnya dapat tahu rahim atau bahagian peranakan jatuh! Jangan buat main,sebab beberapa tanda tadi sebenarnya adalah antara gejala-gejala yang dikaitkan dengan masalah rahim jatuh.

Rahim jatuh atau dalam bahasa perubatan dikenali sebagai Uteral Viginal Prolapse (UVP) adalah situasi di mana rahim turun/jatuh dari tempat asal melalui saluran faraj atau kadang-kadang berada di luar saluran faraj.

Dianggarkan kira-kira 30% daripada wanita yang pernah bersalin secara normal dan lebih daripada dua atau tiga kali bersalin akan berasa ada simptom-simptom rahim jatuh.

Sesetengahnya mendapat gejala yang sedikit dan tidak mempengaruhi hidup mereka. Ada yang tahap teruk sehingga mempengaruhi dan mengganggu gaya hidup.

Antara gejala-gejala yang biasa dialami disebabkan masalah ini ialah:

1. Sakit belakang

2. Tidak selesa semasa mengadakan hubungan kelamin kerana berasa seperti ada benda yang turun di bahagian vagina

3. Ada sesetengah yang mengalami keadaan agak teruk sehingga rahimnya terkeluar sepenuhnya dan akan berasa ada benda yang menyebabkan susah hendak duduk, susah hendak berjalan dan sesetengahnya pula tidak boleh mengawal kencing atau mudah terkencing/terkucil apabila batuk.

4. Gejala lebih teruk lagi ialah sukar hendak membuang air besar kerana apabila ini berlaku ia menarik sekali dinding faraj. Saluran air besar yang sepatutnya akan memasuki ruang lain sehingga menyebabkan sukar untuk membuang air besar.

Apabila rahim terkeluar dalam jangka masa yang lama, ia akan menyebabkan kulit pada rahim kering dan senang/mudah menjadi ulser dan kadang-kadang boleh menyebabkan pendarahan terutama sekiranya lambat mendapat rawatan.

Tiga peringkat masalah rahim jatuh:

Peringkat pertama – rahim turun sedikit sahaja

Peringkat kedua – rahim sedikit terkeluar pada lubang faraj

Peringkat ketiga – rahim terkeluar sepenuhnya. Pada peringkat ini ia boleh mengganggu proses membuang air.

Tip Untuk Jaga Peranakan

1. Elakkan berdiri terlalu lama. Ambil masa untuk seketika dan melunjurkan kaki ke atas bangku.

2. Melakukan senaman pelvis amat penting walaupun sejak zaman bujang lagi. Ini menguatkan otot-otot dalaman, membantu mempercepatkan proses pemulihan pasca surgeri, mendapatkan semula rasa mengawal kencing dan mengurangkan sakit belakang.

3. Amalkan pemakanan yang betul bagi mengelakkan sembelit yang teruk. Banyakkan makan sayur-sayuran, buah-buahan dan bijirin. Elakkan meneran di bilik air lebih daripada 15 minit. Puas atau tidak, sila keluar dari bilik.

4. Memakai girdle/sut pelangsingan badan yang sesuai boleh membantu tetapi bukan korset yang amat ketat.

5. Jangan merokok dan jauhkan diri daripada perokok bagi menghindari batuk yang kronik.

6. Elakkan mengandung yang kerap dan rapat. Cubalah kaedah-kaedah perancang keluarga yang mempunyai peratus kejayaan tinggi.

7. Amal makan jamu sejak anak dara.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI