Perkara yang cukup merisaukan buat golongan hawa bila digelar ‘anak dara tua’, anak dara tak laku’ dan sebagainya. Sampaikan ada wanita terdesak cari pasangan untuk dijadikan suami tanpa kenal hati budi, sekufu dan sebagainya.

Ini belum lagi kalau anak gadis itu seorang yang bijak dan berkerjaya. Dan mulalah cakap orang lelaki takut nak masuk meminang. Takut tak mampu.

Bila usia pun makin bertambah, dengan faktor orang bercerita, mula rasa terdesak cari pasangan dan terburu-buru. Bimbang nanti orang cakap ada suami pula, mula stress sampaikan pilih lelaki yang kita tak tahu asal usulnya.

Mungkin keadaan sekarang yang mana wanita lebih ramai daripada lelaki pun boleh menjadi punca untuk mereka terdesak cari pasangan. Apapun, jangan terburu-buru wahai gadis /wanita. Nikmatilah hidup dan bahagiakan mak ayah dulu. Jodoh itu telah diatur olehNya, lambat atau cepat saja.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Isteri Sanggup Jadi ‘IBU TUNGGAL’ Walaupun ADA SUAMI, Hanya Bertahan Demi ANAK

Isteri Yang HATINYA Pernah Hancur, Perasaannya Pada Suami Takkan Sama Lagi!

Info Lebih Menarik DI SINI

IKLAN

Terdesak Cari Pasngan, Jangan Terburu-buru

Budaya patriaki amat berakar di dalam masyarakat. Budaya merajakan anak lelaki masih berleluasa dengan jayanya.

Sebab itu hatta di tahun 2022 masih ada segelintir kaum lelaki yang backup Johari. Yang masih mengagungkan “saya berduit maka saya berhak kawen empat”. Yang mengagungkan mentaliti, apa guna ada isteri jika pinggan perlu dicuci sendiri?

Masih wujud segelintir lelaki yang melihat wanita selayaknya di alas kaki.

IKLAN

Maka, tak banyak yang para gadis boleh ubah mengenai ini. Cuma buat gadisku, ini pesanan yang amat bermanfaat untuk anda pegang di dalam kehidupan.

Gadisku, sementara masih belum bergelar isteri :

1) Elak terdesak mencari pasangan. Letak urusan jodoh di tangan Tuhan. Usah terperangkap dengan stigma, tak ada suami? Tidak bahagia. The time and the right person will come. Jangan terburu-buru dalam urusan memilih pasangan.

2) Bekerja dengan penuh dedikasi. Kejarlah kerjaya dan kumpulkan sedikit simpanan rahsia buat diri. Sebolehnya usaha miliki sebuah rumah sendiri dan 200gram emas pelaburan sebelum masuk ke alam perkahwinan. Peram dua ini diam-diam.

3) Nikmati hidup. Pergilah bercuti. Travel kelilingi dunia bersama mahram anda. Tunaikan umrah. Laksanakan haji. Lakukan apa sahaja yang hati mahu selagi tidak berlanggar syariat agama.

4) Bahagiakan ibu bapa. Luangkan masa sebanyaknya dengan mereka. Selepas ini, masa anda akan terhad kerana keutamaan menjadi berbeza. Gunakan masa single sebaik usaha.

5) Bina sahsiah diri. Tingkatkan ilmu agama dan ilmu kewangan. Ketahui sebahagian asas undang-undang. Ketahui hak diri. Masih ada “segelintir” arjuna patriaki mereka akan masuk ke minda menakutkan anda dengan soal nusyuz dan neraka. Mereka akan cakap “haram seorang isteri tertidur selagi suami tak izinkan.” Jauhi calon lelaki begini. Jika anda bijak? Anda akan sukar dipijak.

6) Sehebat manapun wanita, capabilities anda akan dinafikan oleh arjuna patriaki. Akan dinafikan kelebihan anda oleh “segelintir” mentua pembuli. Masih wujud “segelintir” ipar duai neraka yang akan mengorek kekurangan anda. Elak sebolehnya keluarga lelaki begini. Carilah yang sanggup bertoleransi. Saling berbagi.

7) Self loves. Letak syarat dalam menyayangi sesiapa pun. Kita lahir seorang, kita matipun seorang. Elak meletak pengharapan kepada mana-mana manusia. Manusia hanyalah makhluk. Jika serasa bakal calon meragukan dan punya red flag, fikir masak-masak.

Ingat choose wisely. Ketahuilah dan sentiasa ingatkan diri bahawa DIRIMU BEGITU BERHARGA. Always say this : I love me.

IKLAN

Mingguan Wanita : Orang cakap masa bujanglah dapat nikmati hidup dan bahagiakan mak ayah. Bila dah kahwin tanggungjawabnya dah tentu akan berubah.

Sumber: Marlia Ramli

Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :
https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI