ekzema

Ekzema ialah sejenis penyakit kronik yang menyebabkan kulit merekah, kering dan bercalar-calar. Simptomnya boleh tenggelam dan timbul, dan bertambah teruk jika pesakit risau, jika kulitnya terdedah kepada air atau alergen, dan jika cuaca dan suhu sekitaran berubah.

Untuk meringankan simptom, jangan garu bahagian-bahagian kulit yang gatal sehingga merosakkan kulit, jangan mandi dengan air panas, sapukan krim rawatan pada kulit, dan rancanglah sajian makanan yang seimbang. Untuk memperoleh hasil yang terbaik, dapatkan nasihat doktor atau pakar pemakanan sebelum mengubah pemakanan.

Tetapi jika anda nak tahu apa pemakanan yang terbaik dan pengalaman orang yang ada masalah ekzema, boleh rujuk gaya hidup yang diamalkan oleh Aizan Suhaira ini.

Dulu masa aku masih newbie dalam menangani ekzema secara natural.. aku beli macam-macam jenis supplement, and buat la macam-macam benda sebab cekononnya nak cepat baik ekzema.

5 years later… aku dah banyak kurangkan the the things i consume for eczema and general health management. OK… these are the things I do for myself:

Diet

(/) Eat real food!
Aku jarang makan fast food and junk food. Aku pun tak minat nak makan ‘convenience food’ macam roti krim segala…. when I eat, aku duduk kat meja and makan proper food.

(/) Aku elakkan dairy.
Mostly sebab aku tau aku kalah dengan dairy. Kalau tak gatal-gatal pun confirm la nanti berkahak. Sekali sekala aku belasah gak tapi aku tau la limit aku.

Gluten bagai tu aku bukan la memang elak secara sengaja. Tapi disebabkan aku orang melayu kan… so takde la aku ni suka sangat dengan makanan bergluten pun in the first place.

Nasi mana ada gluten.

Lifestyle

(/) Exercise
Aku memang kaki gym. Even before aku join natural healing movement pun aku suka gi gym.

Tapi kalau ko tak minat nak gi gym tak payah la nak paksa diri. Ko cari la apa yang ko minat. Asalkan ko keluar peluh and gerakkan badan.

p/s Duduk dalam sauna sambil gerak-gerak mulut berborak dengan kawan tu tak aci ye.. tak aci!

(/) Get enough sleep
Aku tido awal and bangun awal. Ye yg ni aku faham ramai payah nak buat.. especially bab tido awal tu. Ye la, ramai kat sini kan parents. But try to get quality sleep.

(/) Stress management
Ni memang mencabarrrrrr keimanannnnnnn…. Selalunya kalau rasa nak bertukar jadi kaler hijau and tumbuh muscle ketul2… aku gi exercise, kasi keluar peluh.

Tapi untuk issue2 yang lagi serious, aku banyak guna homeopathy dan bach flower remedy.

Dulu, selang stgh jam aku tukar jadi hulk. Asal sikit.. jadi hulk. Kena trigger sikit.. jadi hulk lagi. Now dah jarang-jarang jadi hulk dah.

Supplements

Aku nyer prinsip bila pilih supplement is, pilihlah supplement yang:

1) Menyuburkan lagi bakteria baik dalam perut ko (prebiotics)
2) Menguatkan sistem imun badan ko

Makanya…. aku nyer supplements adalah
1) Al manna + Baobab (these are prebiotics)
2) Olive Leaf Extract (yg ni immune booster)

That’s it.

Of course, depending on your situation, ko mungkin perlukan lebih banyak supplements. Kena tengok situasi masing-masing. But having said that, I believe banyak issue ko sbnrnya boleh address kalau ko maintain healthy diet.

Btw… makan nasi + bok choy 2 helai + ikan selar separuh badan is NOT A HEALTHY DIET!!

Skin Management

Masa aku TSW teruk

Aku sapu MEBO dan bungkus area kulit yang teruk (area tangan).

Untuk area muka

Aku guna Dr. Buds Ecze Clear. Aku suka giler product Dr. Buds. Ko bayangkan eh… Buds Baby Super Soothing Rescue Lotion tu pada aku memang sgt gentle pada kulit. Tapi Dr. Buds Ecze Clear lagi gentle. So yeah… BIG fan.

Now that kulit aku dah ok…

Aku guna Dr. Buds Ecze Clear + argan oil utk sapu kat muka

Tangan just guna Dr. Buds je

Malam sebelum tido aku sapu magnesium oil kat muka

Also… kalau ko tengah fasa flaky skin (flaky tapi takde luka-luka yang oozing tau) ko buat la dry brushing.

Ok… tu je. Simple je kan?