Pokok Aloe Vera memang banyak khasiatnya. Bukan sahaja boleh digunakan untuk kecantikan, malah boleh juga dimakan apabila dicampur dalam air. Namun ada cara dan tipsnya untuk buat jeli Aloe Vera ni. Ini kerana jika salah cara, ia boleh menjadi pahit dan menyebabkan cirit birit. Salah satu tip penting langkap yang perlu dilakukan ialah tegakkan Aloe Vera selama 2 jam selepas dipotong bagi mengeluarkan semua getah kuningnya yang ada sebelum dimasak.

Untuk faham lebih lanjut, ikut cara dan tip yang dikongsikan oleh Rdza Tuah ini sebagai panduan.

Akhirnya saya try jugak buat. Rasa dia kosong kalau tak letak apa-apa, so saya letak Gula Melaka. Saya share cara saya ya:

1. Potong daun yang besar, potong bahagian atas (hujung runcing) sedikit.
2. Tegakkan selama 2 jam+ untuk keluarkan getah kuning.

PENTING Tegakkan Aloe Vera Selama 2 Jam, Keluarkan Getah Kuning Sebelum Dimasak!3. Basuh, buang duri, dan kupas kulit, (guna pisau pengupas buah lagi mudah)
4. Potong 4 segi ikut selera masing-masing.

PENTING Tegakkan Aloe Vera Selama 2 Jam, Keluarkan Getah Kuning Sebelum Dimasak!5. Bilas sekali dalam air.

PENTING Tegakkan Aloe Vera Selama 2 Jam, Keluarkan Getah Kuning Sebelum Dimasak!6. Didihkan dalam air sehingga mendidih dan kacau.
7. Buang air didihan, tos dan bilas dengan air sejuk.
8. Masak sekali lagi dalam air cukup-cukup sampai aloe vera tenggelam.
9. Letak daun pandan dan gula melaka.

PENTING Tegakkan Aloe Vera Selama 2 Jam, Keluarkan Getah Kuning Sebelum Dimasak!10. Biarkan mendidih, sejukkan.
11. Letak dalam gelas dan tuang air

Info Ekstra:

1. Tunggu sejuk supaya air gula Melaka betul-betul meresap.
2. Jangan letak terus dalam air sirap, kalau tak rasa gula melaka akan keluar dan aloe vera takde rasa (tawar). Letak dalam gelas, bila nak minum baru letakkan sirap atau apa-apa bancuhan air lain
3. Masak ikut naluri.Sepatutnya aloe vera masih rasa berjeli bila dikunyah. Kalau dah kosong/kering maknanya dah masak terlalu lama dan khasiat dah berkurang.

PENTING Tegakkan Aloe Vera Selama 2 Jam, Keluarkan Getah Kuning Sebelum Dimasak!

Penting:

  • Langkah kedua tu sangat penting untuk buang getah kuning (aloin), bahan bertoksik yang berasa pahit, dan boleh akibatkan cirit birit. Boleh google Aloin in aloevera.

PENTING Tegakkan Aloe Vera Selama 2 Jam, Keluarkan Getah Kuning Sebelum Dimasak!

 

PENTING Tegakkan Aloe Vera Selama 2 Jam, Keluarkan Getah Kuning Sebelum Dimasak!

Semoga bermanfaat. Selamat Mencuba!

Baca Lagi Di Sini:
Sapu Minyak Kelapa Dara(VCO) + Aloe Vera, Rambut Lebat Kulit Lembut!

Tanam Lidah Buaya Pilih Spesies Aloe Barbandesis Miller, Nombor 1 Terbaik Dunia

Mingguan Wanita: Begini rupanya cara betul nak masak Aloe Vera. Kena tegakkan batang Aloevera dan buang getah kuning dulu sebelum nak masak. Barulah tak pahit dan tak cirit birit.

Sumber: Rdza Tuah

Mingguan Wanita boleh diikuti di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita

FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak

Website: https://www.mingguanwanita.my/

Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en

YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en

Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita

Telegram Bangkit Wanita: https://t.me/bangkitwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI