Seronok dan beruntungnya seseorang itu bila ada mak ayah lagi di dunia ini. Teruslah berbakti sehingga ke hujung nyawa sebab mereka inilah orang yang sanggup bersusah payah masa kita kecil.

Bila ada mak ayah, pasti tidak sabar untuk pulang ke kampung menjenguk mereka, melayan dan berada ‘di bawah ketiak’ seperti kita kecil dulu.

Peliknya, ada sesetengah kita yang tidak mnggunakan peluang yang ada ini untuk berbakti pada orang tua. Tak terkecuali ada yang bermusuh dan berkecil hati dengan mak ayah.

Siapa kita kalau mak ayah kita tak ada. Belum tentu kita akan hidup di dunia yang penuh pancaroba ini. Sebab itu, bagi yang masih ada mak ayah, gunalah peluang ini sebaiknya untuk berbakti pada mereka. Peluang ini hanya sekali, jangan lepaskan.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Mak Ayah ‘Kelam Kabut’ Urus Anak Masa Bercuti, Inilah MEMORI INDAH Untuk Dikenang

Pengorbanan Anak, JANGAN Tunggu Raya Nak ‘Jenguk’ Mak Ayah, Carilah Kesempatan Gembirakan Mereka

Info Lebih Menarik DI SINI

Bila Ada Mak Ayah, Beruntungnya

Siapa yang masih ada ibu ayah, jangan terlepas peluang ini.

IKLAN

1. Kata guru saya, peluang hanya datang sekali dan peluang yang paling hebat adalah mempunyai ibu dan ayah.

2. Kita dapat impikan macam-macam dengan Allah selagi ada ibu ayah. Boleh hajatkan macam-macam dengan Allah selagi ada ibu ayah. Peluang yang Allah sediakan dalam setiap doa seorang ibu sangat amazing. Setiap lafaz kata yang keluar dari mulut ibu ayah adalah sangat tulus.

3. Jangan lepaskan peluang, Hari-hari call ibu ayah.. Hari-hari, sekalipun masa terlalu sempit dan sibuk dengan urusan kerja. Menyantuni ibu ayah sedekah yang paling besar dan membuka segala ruang kesempitan yang kita rasai sebelum ini.

4. Rugi orang yang berdendam dengan ibu ayah. Hilang doa yang mustajab, hilang keberkatan, hilang rezeki yang diredhai, hilang kasih sayang Allah, hilang juga ketenangan. Ibarat kata hilang segala nikmat yang kita ada.Tidak layak untuk menyimpan dendam kepada dua insan yang menyintai kita saat ada orang Membenci. Tidak layak untuk terasa hati dengan mereka yang menyokong kita saat adanya orang yang nak menjatuhkan. Tidak layak juga untuk memandang rendah pada ibu ayah yang berkorban segala, saat ada orang hanya memandang sebelah mata.

IKLAN

5. Pesan guru saya lagi, setiap kali dapat gaji sebelum kita langsai hutang rumah, kereta, beli keperluan, bayar sekolah dan pengasuh anak, dulukan duit itu pada ibu ayah. Jadikan priority dalam belanja kita. Lihat dan lihat. Rezeki datang melimpah ruah, dari sisi, depan dan belakang. Subhanallah.. Betapa Allah muliakan dan berkati usaha yang disulami dengan ketaatan dan kehormatan kepada ibu ayah.

6. Ibu ayah yang dah tua, selalu jengah sekalipun kita merantau jauh. Sentuh badannya tanya apa yang boleh kita lakukan untuk ringankan rasa sakit, apa yang boleh kita bantu untuk mereka terus kuat dan bertahan.

7. Ibu ayah kita, Jangan sekali-kali tinggalkan mereka kerana saat kita memerlukan, mereka sentiasa ada.

Ya Allah sembuhkanlah sakit ibu dan ayah kami..

IKLAN

Ringankan segala beban dan berkatilah umur mereka.

Mingguan Wanita : Semoga Allah permudahkan segala urusan mak ayah. Buat yang sudah tiada mak ayah, lapangkanlah kuburnya dan tempatkan mereka di kalangan orang beriman. Aamiin.

Sumber: Aminah Mat Yusoff

Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :

https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita