pantau anak

Realitinya masih ramai mak ayah yang malas nak pantau anak, apa lagi bataskan anak daripada melakukan perkara yang tidak diingini. Bukan tak ada masa tetapi kadang rasa benda yang anak buat itu tidak mendatangkan keburukan.

Haaa… itulah kesilapan mak ayah hari ini, terlalu memberi kebebasan dan rasa ‘OK’ je, walau hakikatnya itu boleh mengundang kes jenayah. Kalau benar sayang anak, bacalah perkongsian Intan Dzulkefli ini dengan hati yang terbuka…

Hiba rasanya membaca berita anak lelaki sekecil umur 7 tahun sudah melampaui batas hingga merogol anak asuhan ibunya yang muda setahun darinya. Laporan perubatan menyatakan selaput dara anak kecil itu terkoyak. Allahuakbar.

Zaman anak-anak kita harini sudah tidak sama seperti zaman kita kecil-kecil dulu. Begitu naif main petik-petik bunga, main mak-mak. Anak-anak zaman menjelang 2020 ini sangat mudah terdedah dengan perkara yang kita rasakan terlalu advance untuk mereka termasuklah hal seks antara lelaki wanita.

Sebagai ibubapa yang melahirkan anak-anak, adalah tanggungjawab kita juga untuk mengajar mereka tentang kehidupan ini. Anak-anak tak salah sepenuhnya kerana mereka melihat & belajar dari akhlak sekeliling.
Sebagai ibubapa, antara perkara penting yang perlu diambil perhatian;

1) Sentiasa temankan anak-anak kecil semasa mereka memegang gadget & menonton video secara online. Gunakan apps for kids yang akan filter video yang tidak sesuai untuk tontonan anak-anak. Tapis apa yang anak baca, tonton & katakan. Jangan sesekali biarkan mereka bersendirian dengan telefon bimbit ada data serta komputer yang boleh surf internet.

2) Ajar anak tentang perbezaan anatomi bahagian intim antara lelaki & wanita serta fungsinya. Ajar mereka serba sedikit. Jangan fikir anak kita naif, jika kita tidak mengajar mereka, mereka bertanya kepada kawan-kawan, lebih buruk lagi mencarinya sendiri di internet yang tanpa tapisan. Telah di-highlight dalam Islam, ibubapa asingkanlah tempat tidur anak lelaki & perempuan seawal 4-5 tahun.

IKLAN

3) Ajar anak-anak untuk mengetahui bahagian intim (private parts)nya yang tidak boleh disentuh oleh orang lain selain ibubapa. Jangan biar stranger menyentuh sesuka hati kemaluannya, punggung, bibir (mulut) mahupun dada. Tolonglah beritahu anak-anak bahawa mereka & tubuh mereka perlu dihormati, tak boleh memperlakukan mereka sesuka hati. Pesan juga kepada anak-anak kita untuk menghormati orang lain & jangan sewenangnya menyentuh private parts mereka.

Nota tambahan : urusan anak perempuan (seperti mandikan, pakaikan baju dan lain-lain) selepas umur 5 tahun sebaiknya diuruskan oleh ibunya.

4) Ibubapa juga perlulah elakkan diri dari menonton secara online atau menyimpan gambar atau video yang berbau seks. Jika menonton filem non-muslim yang ada adegan ke arah seks seperti bercium, bersentuhan anggota badan & adegan atas katil kalau perlu elakkanlah menonton bersama anak-anak.

Ada kenalan pernah bercerita sebuah daycare terpaksa dibuka halfday sahaja kerana terjadi 1 kes student lelaki & student perempuan 6 tahun hilang dari tempat tidur di kala kawan lain sedang tidur selepas solat. Cari punya cari rupanya mereka berdua dalam toilet sedang melakukan adegan suami isteri. Selepas siasatan student lelaki itu mendedahkan selalu melihat ibu & ayahnya menonton pornografi di TV rumah & menyimpan banyak video lucah dalam telefonnya.

IKLAN

Seperti kes ini, salah anak-anak lagikah?

5) Ibubapa tolonglah jangan berjimak depan anak-anak, walaupun kita rasa anak-anak masih kecil & tidak faham. Jagalah adab, terutamanya jika masih tidur sebilik dengan ibubapa. Kita tak tahu mungkin anak sudah terjaga & menyaksikan semua perbuatan ibubapanya lalu meniru perbuatan tersebut dengan kawan-kawan seumurnya.

6) Pakaikan anak perempuan baju yang sopan menjelang umur 2 tahun. Ada ibubapa yang sedari awal sudah mengajar anak-anak memakai hijab kids. Itu pilihan ibubapa, jika anak-anak suka teruskan. Jika anak belum selesa, jangan pula paksa. Sayang anak kita, sedarlah bahawa dunia tidak lagi naif. Pedophile is everywhere. Sebagai ibubapa kita perlu lindungi anak-anak kita.

IKLAN

7) Last but not least important, anak-anak yang sudah berumur 6-7tahun sudah boleh dididik untuk selektif dalam bersalaman, berpelukan & beri ciuman kepada orang yang dijumpainya. Pada umur begini sudah mula boleh terangkan tentang aurat, malu & bukan mahram (who can you touch, who you cannot simply touch). Memandangkan umur sebegini sudah cerdik & mula solat.

Sangka baik dengan anak mereka anak cerdik solehah. Terangkan secara santai & ‘ringan’. InsyaAllah moga Allah beri kefahaman & pelihara mereka.
Tidak boleh tidak, Islam pun sudah berpesan, ibubapa perlulah mendidik anak sesuai dengan zamannya. Maka, sediakanlah anak-anak kita dengan ilmu, precaution yang sepatutnya agar mereka siap untuk menempuhi ujian zaman mereka yang sangat mencabar ini.

Setakat pemerhatian saya, inilah perkara yang perlu kita ambil berat & titipkan pada anak-anak. Jika ada yang saya tertinggal jom tambah lagi di bahagian komen untuk kita sama-sama sebagai ibubapa tingkatkan lagi kesedaran tentang pendidikan awal seks kepada anak-anak.

Saya pasti sejahat mana kita sebagai manusia, bila kita melahirkan anak, tidak terlintas langsung di hati kita untuk anak kita menjadi perogol mahupun dirogol. Nauzubillah min zaliq. Maka janganlah sediakan jalan untuk anak-anak kita ke arah itu.

Allahuakbar. Allahumma islih zuriyyati. Ya Allah bantulah kami dalam mendidik anak-anak amanahMu kepada kami. Amiin…

Semoga Allah pelihara anak-anak syurga kita.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI