Panduan Mandian Bayi Baru Lahir Dengan Betul, Bakal Ibu Sila Hadam

Kekoknya bila kena ambil tugas memandikan bayi baru lahir. Awal-awal dulu, bolehlah harapkan bidan bersalin bantu ibu. Selepas sehari dua, ibu mahupun ayah muda perlulah berdikari sendiri, belajar mandikan bayi.

Tak perlu rasa susah hati, mandikan bayi baru lahir ini jadi mudah sekiranya pasangan tahu cara melakukannya. Sekiranya bidan pernah mengesyorkan beberapa tip, kali ini MW berikan panduan yang boleh membantu pasangan suami isteri memandikan bayi mereka.

Ini Panduan Betul Mandikan Bayi Baru Lahir

Suhu air kenalah sesuai dengan tubuh bayi baru lahir

Elakkan menggunakan air sejuk untuk mandikan bayi anda. Suhu yang paling tepat akan buatkan bayi rasa hangat. Tak terlalu panas, ataupun sejuk. Sebelum memandikan, periksalah suhu air terlebih dahulu.

Caranya ibu atau ayah, celupkan siku ke dalam air untuk mengukur tahap kehangatannya. Jika siku anda rasa panas, bermakna air itu panas untuk kulit bayi anda. Sebelum memeriksa air, bersihkan bayi anda terlebih dahulu. Misalnya, keluarkan lampin pakai buang bayi.

Pegang bayi dengan lembut

Ibu atau ayah perlulah memegang bayi dengan kemas dan lembut sepanjang memandikan. Gunakan satu tangan untuk menyokong bahagian belakang bayi. Sementara tangan satu lagi untuk merangkul bahu dan memegang leher bayi. Posisi ini mesti tetap sepanjang memandikan. Gunakan tangan yang memegang belakang bayi untuk mencuci badan bayi anda secara perlahan-lahan dan memandikannya.

Sentuhan air pertama pada tubuh bayi

Disarankankan memandikan bayi anda pada waktu dhuha iaitu sekitar 28 minit selepas waktu Syuruk. Ini kerana, pada waktu dhuha fisiologi kitaran darah dan degupan jantung bayi dalam keadaan tenang.

Siramlah pada belakang badan bayi secara perlahan-lahan, kemudian barulah siram kaki dan naik ke bahagian punggung. Seterusnya siram dari belakang hingga ke kepala. Pada bahagian kepala, siram perlahan-lahan supaya air tak mengalir masuk ke lubang telinga. Ibu atau ayah boleh tutup telinga bayi semasa proses ini.

Semasa menyiram air di belakang kepala ke bahagian hadapan dahi, gunakan tangan untuk menggosok dahi bayi. Pastikan tak menyiram mukanya, kerana boleh melemaskan bayi dan menyebabkan lubang hidungnya lembab. Kelak bayi mudah terkena selesema atau jangkitan kuman.

Siraman terakhir, lakukan dari atas dada ke bawah. Tak digalakkan menyapu sabun pada bahagian hadapan tubuh bayi kerana bimbang sabun menyebabkan pusat bayi lembab dan melambatkan proses gugur tali pusat.

Panduan Mandian Bayi Baru Lahir Dengan Betul, Bakal Ibu Sila Hadam

Pentingnya belaian dan pilih sabun yang lembut

Sepanjang proses memandikan, ibu dan ayah belailah bayi melalui gosokan yang lembut. Dengan cara ini, pengaliran darah bayi akan berjalan dengan lancar dan baik. Pilihlah sabun yang lembut untuk memandikan bayi terutama yang telah tanggal tali pusatnya.

Jenis sabun lembut terbaik perlulah mengandungi pelembap aloe vera dan minyak almond, bebas sabun, bebas paraben malah hypoallergenic untuk memelihara kulit mulus bayi. Rangkaian penjagaan kulit bayi yang diperbaharui, Cetaphil Baby + New Cetaphil Baby Advanced Protection Cream diformulasi untuk kulit bayi baru lahir yang halus.

Malah semua produk Cetaphil Baby diuji secara dermatologi dan disyorkan oleh pakar pediatrik sebagai mandian yang membersih dan menghaluskan kulit mulus bayi dengan lembut.

Sebaik selesai, apa perlu dilakukan

Lapkan seluruh tubuh bayi anda dengan tuala yang bersih. Mulakan mengelap dari bahagian kepala dahulu. Jika terlambat, boleh menyebabkan kepala dan ubun-ubun bayi basah seterusnya membuatkannya selesema.

Balutkan bayi dengan tuala kering atau selimutkannya. Peluk bayi anggaran 10 minit untuk memberi kehangatan pada tubuhnya. Kemudian, pakaikanlah baju dan balut bayi dengan selimut kering.

Setelah mengetahui panduan memandikan bayi anda yang baru lahir ini, tentunya ibu dan ayah akan jadi lebih berani dan yakin untuk melakukannya. Memandikan bayi ini sebenarnya, boleh menambah lagi kasih sayang dan eratkan bonding bersama.

Panduan Mandian Bayi Baru Lahir Dengan Betul, Bakal Ibu Sila Hadam

Rangkaian Penjagaan Cetaphil Baby + New Cetaphil Baby Advanced Protection Cream

Penting untuk ibu dan ayah memilih penjagaan mandian untuk kulit bayi baru lahir dengan betul. Lagi-lagi kulit bayi baru lahir lebih sensitif, mudah berubah mengikut suhu malah mudah mendapat ruam kulit jika penjagaannya kurang teliti.

Rangkaian penjagaan Cetaphil Baby + New Cetaphil Baby Advanced Protection Cream ini bukan saja lembut malah tiada paraben, minyak mineral, pewarna, bahan asal haiwan dan rangkaian sabun Cetaphil Baby dirumus khas agar lembut dan sesuai untuk kegunaan harian.

Panduan Mandian Bayi Baru Lahir Dengan Betul, Bakal Ibu Sila Hadam

New Cetaphil Baby Advanced Protection Cream

Rangkaian penjagaan kulit terbaru ini melindungi kulit bayi yang kering daripada masalah iritasi dan ketakselesaan, memberi kelembapan bagi memulihkan kembali kulit bayi yang kering. Sesuai untuk jenis kulit normal sehingga kulit sangat kering.

IKLAN

Selain lembut, krim serbaguna ini disahkan mengandungi ekstrak organic celendula, allantoin dan shea butter yang berupaya memberi kekuatan pada kulit dan mengekalkan kelembapan kulit bayi. Ia juga mengurangkan ketidakselesaan yang disebabkan oleh masalah kulit kering, iritasi dan kulit melecet malah memberi kesan kelembapan sehingga 8 jam.

Antara lain rangkaian penjagaan ialah Cetaphil Baby gentle Wash & Shampoo, Cetaphil Baby Moisturising Bath and Wash, Cetaphil Baby Shampoo dan Cetaphil Baby Daily Lotion.

Ibu dan ayah yang mahu mendapatkan maklumat lanjut berkaitan rangkaian penjagaan Cetaphil baby boleh layari :

Website : https://cetaphil.com.my/
Facebook : https://www.facebook.com/cetaphilmalaysia/
Instagram : https://www.instagram.com/cetaphilmy/
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCCCO2Wf8sPUNMYZTLJ4V5EA

Boleh juga membuat belian secara online di platform ini :

Shoppee : https://shopee.com.my/cetaphil.os
Lazada : https://www.lazada.com.my/shop/cetaphil

Baca sini : Ini rahsia kulit pinkish berseri, salah satunya pilih pencuci muka yang betul