Panduan Lengkap Masuk Hat Yai, Thailand Car Pool Satu Kereta, Cukuplah RM105 Untuk 2 Hari 1 Malam

Ada yang pernah drive satu kereta masuk ke Hat Yai, Thailand? Ramai rasanya dah cuba melancong cara ini. Bagi yang belum ada pengalaman, kumpulan wanita seramai 4 orang ini berkongsi panduan lengkap bercuti ke Hat Yai dengan car pool satu kereta.

Bermula dari Alor Setar, ke Buit Kayu Hitam, Danok sampailah lepas imigresen, melancong dan akhirnya selamat tiba ke Malaysia semula. Ana NabillaNebella dan rakan wanita ini menghabiskan masa 2 hari 1 malam ronda-ronda sekitar Hat Yai yang banyak tempat-tempat menarik. Nak info lebih lanjut, baca perkongsian di bawah.

Car Pool Ke Hat Yai 2 Hari 1 Malam

 

Pukul 11.15 Pagi

Kami bertolak dari Alor Setar.

Sebelum masuk Thailand isi minyak bagi full sebab kat sana nanti minyak mahal. Kami bawa MYVI isi 25 liter (RM57.75). Singgah Changlon beli insurans kereta dan dia tolong isikan borang putih untuk kita.

Bayaran insurans dan kertas putih RM29 sahaja. Masa buat insurans ini kena tunjuk geran kereta sekali passport pemandu dan penumpang.

Dalam Pukul 12.15 Tengahari

Kami sampai di Bukit Kayu Hitam.

Kat imigresen Malaysia tak payah turun kereta, bawa saja kereta dan berhenti kat kaunter imigresen tu. Then bagi passport pemandu dan penumpang kat Pegawai Imigresen. Lepas dia check dia akan bagi balik.

 

Panduan Lengkap Masuk Hat Yai, Thailand Car Pool Satu Kereta, Cukuplah RM105 Untuk 2 Hari 1 Malam

Masuk Ke Sempadan Thailand Di Danok

Kita tak perlu turunkan penumpang.

Bawa saja kereta beratur di kaunter imigresen. Sementara tengah beratur, pemandu kena turun pergi kaunter pendaftaran, bawa masuk kereta (minta orang lain ganti jadi pemandu sat sementara nak daftar kereta).

Borang pendaftaran bawa masuk dan keluar kereta yang telah diisi oleh pegawai. Mereka akan bagi, borang tersebut perlu bagi di kaunter imigresen Thailand semasa proses cop passport.

Dah selesai urusan kereta, masuk semula dalam kereta. Sampai kat kaunter untuk cop passport, semua penumpang dan pemandu kena turun dan berikan passport serta borang pendaftaran bawa kereta.

Jangan selit duit dalam passport lagi, bila dia minta baru bagi. Kami hari tu dia minta 40 Baht untuk 4 orang.

1.40 Petang

Selesai urusan di sempadan.

Kami semua dah lapar. Singgah Danok makan tengahari di kedai NORLAILA. Order nasi putih, tomyam, ayam goreng kunyit, daging bakar, ulam-ulam dan sambal belacan dan telur dadar.

Makan untuk 4 orang 550 Baht.

Sudah makan kami pi kedai beli simkad nombor baru 150 Baht & Topup 110 Baht ( topup ni untuk nombor yang sedia ada dah. Yang kawan punya ).

2.45 Petang

Bertolak ke Samila Beach. Lebih kurang jam 4.00 Petang kami sampai ( lambat sebab ikut waze dan internet pula problem tengah jalan dia putus ). Keychain boleh beli kat Samila Beach ni.

 

Panduan Lengkap Masuk Hat Yai, Thailand Car Pool Satu Kereta, Cukuplah RM105 Untuk 2 Hari 1 Malam

7.45 Malam

Pergi Floating Market. Kat sini syurga makanan. Aku beli kerabu megi 40 Baht, wai wai 60 Baht. Kat sini pun ada jual keychain juga.

8.30 Malam

Sampai Asean Night Market. Kat sini pun syurga makanan juga. TAPI hampa kena tengok dulu orang jual tu sebelum beli.

Kat sini depa campur yang halal dan tak halal ( aku tak beli makanan pun ). Beli baju saja habis 140 Baht. Kat sini tak dak jual keychain noo..

Tandas pun tak dak air, so kena bawa botol kosong siap-siap.

10 Malam

Dah letih jalan seharian.

Pukul 10 malam baru nak check in hotel. Hotel tempah online kat Agoda. Hotel HI SEASON HATYAI Bilik Triple (1 katil double, 1 katil single) 1 malam RM89.72.

Bilik puas hati sangat sebab berbaloi dengan harga.

Dalam Bilik disediakan TV, Pengering Rambut, ada plug kaki 3 (Malaysia), Plug banyak tak payah nak berebut atau tunggu giliran nak caj HP, ada tuala, shampoo dan sabun, ada peti ais dan botol air minuman. Bilik air luas, bilik besar aircond sejuk, dan free wifi.

 

Panduan Lengkap Masuk Hat Yai, Thailand Car Pool Satu Kereta, Cukuplah RM105 Untuk 2 Hari 1 Malam

Hari Kedua Di Hat Yai, Thailand

Esok tu kami sarapan sekali makan tengahari kat kedai KAITODDECHA. makan untuk 4 orang kena 1260 Baht.

Lepas makan, pi ronda kat Lee Garden. Kat sini la kami kena ligan dengan polis ( kalau Malaysia Majlis Perbandaran la kot tengok dia dok saman kereta parking tepi jalan).

Kami pun tak tau apa punca kami lari, padahal polis tu dok senyum ja kat kami sambil tu dia dok ikut kami.

Rasa macam pelik ja, kami cepat-cepat terus pi kat kereta start dan belah macam tu ja.

Better lepas ni kalau nak pergi Lee Garden naik tut tut saja sebab kat sini susah gila nak dapat parking.

Ke Central Festival Hat Yai

Lepas tu kami ke Central Festival Hatyai. Kat sini semua kereta hebat-hebat. Beg tangan pun harga 101400 Baht (lebih kurang RM12,000 macam tu). Parking free.

4.30 Petang

Pi Floating Market sekali lagi sebab nak beli keychain.

7.30 Malam

Sampai sempadan Thailand. Beratur di kaunter tak perlu turun dari kereta.

Bagi balik borang pendaftaran masuk kereta kat Pegawai Imigresen Thailand tu dan cop passport. Macam biasa imigresen Thailand akan minta duit tepi. Kami bagi 40 Baht juga untuk 4 orang.

 

Panduan Lengkap Masuk Hat Yai, Thailand Car Pool Satu Kereta, Cukuplah RM105 Untuk 2 Hari 1 Malam

Kos Tambang Ke Hat Yai Dengan Kereta Untuk 4 Orang

Minyak RM60 / 4 Orang – RM15
Insurans RM29 / 4 Orang – RM7.25
Hotel RM90 / 4 Orang – RM22.50 *tempah kat Agoda
Makan kat Danok 550Baht / 4 Orang – RM18
Makan kat Hatyai 1260Baht / 4 Orang – RM39
Duit tepi 80 Baht / 4 Orang – RM2.50

Total : RM104.25 (Tidak termasuk shopping)
Kalau tak termasuk makan RM47.25 ja.

Sumber/Foto/Video : Ana Nabilla Nabella