rumah tangga

Kalau tengok orang dulu kahwin, memang rasa kagum. Bergaduh macam mana pun, dapur rumah tetap berasap. Tetap tidur sekatil.

Tak macam anak muda zaman sekarang, merajuk sikit pun terus bawa diri tidur rumah kawan. Agaknya apa rahsia datuk nenek moyang kita dulu ya?

Dan apa beza perkahwinan dulu-dulu dan sekarang? Dari sudut kasih sayang antara suami isteri dari pasangan dulu dan pasangan sekarang, apa yang mereka tekankan?

Haaa… ini rahsia rumah tangga orang lama daripada ibu kepada saudara Sujimy Mohamad sendiri. Jemput renungkan seminit.

Rahsia Rumah Tangga Orang Dulu-dulu

“Perkahwinan orang dulu-dulu boleh bertahan lama walaupun tidak bercinta. Ibu saya mendedahkan rahsia orang dulu-dulu membahagiakan rumahtangga”

Menurut ibu beliau, meskipun perkahwinan dulu-dulu tiada percintaan atau berkasih-kasihan, tetapi perkahwinan itu boleh sampai hingga ke akhir hayat. Mengapa?

IKLAN

Ini antara sebab yang dikongsikan:

1. Orang dulu-dulu bila habis nikah atau majlis, pasangan akan dibawa berjumpa dengan saudara mara kedua belah pihak untuk suai kenal dan beramah mesra

Tidak seperti pasangan sekarang yang mengikut trend lebih memikirkan untuk pergi berbulan madu.

Biasalah, kadang kala berlaku selisih faham dan sebagainya kerana tidak betul betul mengenali keluarga dan saudara mara pasangan. Hanya sekadar kenal ‘gitu-gitu’ je. Kadang-kadang tak ingat pun nama saudara atau hanya ingat rupa tanpa tahu nama. Ada juga kes tidak kenal langsung!

IKLAN

2. Pasangan muda yang belum dinikahkan sudah bercuti bersama-sama atau mengambil gambar (pre wedding). Ibu beliau berkata, itu sememangnya tidak dibolehkan.

Secara logiknya, situasi ini mungkin akan menimbulkan fitnah atau tanggapan buruk orang lain terutamanya keluarga dan rakan-rakan.Mengikut agama pula, ia adalah sesuatu yang mendekati maksiat dan kemungkaran.

Mengikut pengalamannya, suami kenalah:

IKLAN

1. Mendahulukan isteri
2. Hargai pengorbanan dan kepayahan seorang isteri melahirkan seorang anak
3. Membantu isteri dalam kerja-kerja di rumah termasuk hal anak-anak
4. Bersama-sama (membantu) isteri ketika membesarkan anak

Beliau juga menggalakkan supaya ibu bapa sering menasihati anak mereka tetapi jangan lah sampai mencampuri urusan rumah tangga anak-anak kerana mungkin boleh memburukkan keadaan (pergaduhan suami isteri).

Ibu lelaki ini juga sempat memberi pesanan penting dalam membentuk keluarga bahagia. Menurutnya, elemen terpenting untuk keamanan dalam sesebuah keluarga itu haruslah ada:

Sakinah (ketenteraman)
Mawaddah (kasih sayang)
Warahmah (rahmat Allah)

Paling penting, andai diuji dengan perselisihan faham atau pergaduhan, jangan lah cerita keburukan suami/isteri pada orang lain terutamanya orang yang tidak boleh memberi nasihat (lebih memburukkan keadaan).

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI