Habiskan duit. Bila dah ada rumah sendiri, seboleh nak hias macam-macam dalam rumah. Itu belum lagi renovation, nak nampak rumah lagi besar dan mewah.

Namun, tak semua sanggup habiskan duit semata-mata nak renovation rumah. Mungkin duit yang ada itu digunakan untuk keperluan lain. Setiap orang ada cara tersendiri.

Berlainan pula dengan pandangan Adam Kelvin tentang cara masyarakat Cina habiskan duit dalam posting di Facebook.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Lelaki Ini Kongsi ‘Struggle’nya Lalui Fasa ‘Parenthood’, Jangan Pelik Orang Cina Anak TAK RAMAI

Orang Cina JARANG KAHWIN BANYAK, Salah Satu Rahsia Mereka Kaya Berjemaah

Habiskan Duit Untuk Makanan & Gaya Hidup

Saya tak tau macam nak terangkan benda ni. Orang Cina selalunya jarang renovate rumah bagi nampak grand atau mewah.

Hiasan pun sangat minimum. Asalkan fungsi dengan baik, itu dah cukup. Kalau renovate pun, kami pastikan reno yang penting-penting dan amat berguna saja. Contohnya, buat table top dan kabinet dapur atau pun extend ruangan dapur untuk buat laundry.

Dari segi perabot pula, kami tak spend terlalu banyak untuk impress tetamu. Asalkan sofa tu berkualiti dan kemas, dah okaylah. Tak perlu nak nampak mewah ke apa.
Meja makan pun simple. Tak ada deko bunga berat-berat atau hiasan atas meja sampai nak runtuh meja makan tu.

Yang penting fungsi meja makan tu saja. Langsir pun sama. Tak ada nak beli ropol-ropol nampak mewah tu. Just simple dan senang nak basuh. Senang nak maintain.
Hiasan dalaman pun sama.

IKLAN

Kalau anda biasa pergi rumah kawan-kawan chinese, rumah mereka sangat simple. Jarang sangat nak deko rumah nampak mewah. Perabot mewah atau grand pun jarang ada. Kami hanya pentingkan cat berkualiti. Nampak kemas dan bersih. Setel!

Hiasan lampu pun sama. Jarang sangat yang pasang chandelier yang besar-besar. Kat siling pun jarang ada ukiran ke apa. Selalunya kosong saja.

Tak Perlu Renovation Rumah Semata-mata

Ini yang buatkan saya pelik bila melihat kawan-kawan isteri yang beli rumah tapi tak duduk lagi sebab nak kumpul duit design dan renovate rumah. Nak nampak mewah rumah tu.

Banyak rugi. Sebabnya nak kena bayar sewa kat luar, pada masa yang sama kena bayar kepada bank duit rumah baru yang tak diduduki.

Selalunya kami takkan renovate rumah sekali semua. Buat sikit-sikit. Untuk permulaan buat asas dulu. Buat table top ke, kabinet dapur ke atau extend dapur sikit.

Masyarakat kami sayang habiskan untuk renovate rumah semata-mata. Kebanyakan kami tak perlukan validation dari orang luar yang kami ada banyak duit. Orang kaya ya. Saya tak kaya lagi.

IKLAN

Duit mostly kami habiskan untuk pendidikan, melancong dan makan.
Orang Cina cukup suka makan dan banyak spend duit untuk nikmati makanan yang sedap dan berkualiti.

Wife saya dulu makan je apa semua. Tapi bila berkahwin dengan saya, saya ajar dia nikmati makanan yang sedap. Dia sebelum ni makan tepi jalan je. Asalkan kenyang. Sedap ke tak belakang cerita.

Prinsip Orang Cina

Tapi prinsip orang Cina lain sikit. Mahal sikit tak apa. Asalkan sedap dan berkualiti. Memang kami banyak habiskan duit untuk makanan.

Kemudian, masyarakat kami banyak habiskan duit untuk melancong. We dont really buy material, but we do buy experience.

IKLAN

Kami suka melancong untuk tambah pengalaman hidup. Kalau setakat reno rumah, duit sampai situ saja. Kepuasan tu hanya sementara. Takkan nak duduk rumah 24 jam je kan?

Hidup ni bukan nak puaskan hati orang. Tapi hidup ni untuk kayakan diri dengan pengalaman supaya bila tua nanti tak jadi orang yang membosankan. Kan?

Itulah yang ayah saya tanamkan sejak kecil. Rasanya ramai orang Cina pun dididik sebegitu. Hidup simple dan beli sesuatu bukan untuk menunjuk tetapi kepuasan atau reward diri selepas berkorban selama ni.

Mingguan Wanita : Betul juga. Tak perlu la nak bandingkan rumah aku dengan rumah kau. Hidup cara kita dan lalaui pengalaman hidup dengan bahagia dan gembira.

Sumber: Adam Kelvin

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita