hibah TH

Nota penting bagi mak-mak yang memiliki akaun dan ada menyimpan di Lembaga Tabung Haji (TH), mohon aktifkan kembali akaun tersebut. Ini kerana bermula 9 Jun depan, akaun pendeposit Lembaga Tabung Haji (TH) tidak aktif melebihi tujuh tahun akan dipindahkan ke kumpulan `Akaun Tidak Aktif’ yang tidak akan menerima agihan Hibah Tahunan atau Hibah Haji mulai 2018.

500,000 Akaun Pendeposit Tidak Aktif

Tabung Haji dalam kenyataan hari ini memaklumkan sehingga kini pihaknya sudah mengenal pasti hampir 500,000 akaun pendeposit tidak aktif dengan jumlah simpanan sebanyak RM62.8 juta.

Menurut Tabung Haji, inisiatif pengelasan `Akaun Tidak Aktif’ adalah sebagai langkah keselamatan serta melindungi akaun pelanggan daripada sebarang transaksi mencurigakan.

IKLAN

“Pendeposit boleh mengaktifkan akaun dengan melakukan sekurang-kurangnya satu aktiviti transaksi simpanan atau pengeluaran wang di mana-mana cawangan TH, kaunter atau transaksi atas talian rakan strategik TH iaitu Bank Islam, Bank Rakyat, Maybank dan membuat urusan simpanan di pelbagai saluran ejen kutipan Tabung Haji sebelum 8 Jun,” katanya.

Kemaskini Maklumat

Dalam kenyataan itu juga, Tabung Haji menasihatkan pendeposit untuk membuat pengemaskinian profil seperti alamat, nombor telefon dan penamaan waris untuk memudahkan TH menghubungi bakal haji bagi urusan surat penghantaran tawaran haji serta pengurusan harta oleh waris.

Katanya, jika Tabung Haji tidak dapat menghubungi pendeposit, bakal haji berkemungkinan akan terlepas giliran haji pada tahun berkenaan dan perlu menunggu tahun yang seterusnya untuk mengerjakan ibadah haji.

IKLAN

Untuk sebarang pertanyaan berkaitan perkhidmatan TH, orang ramai boleh menghubungi talian Khidmat Pelanggan (THCC) di 03-62071919.

Jadi jangan lupa, lakukan sekurang-kurangnya satu transaksi agar akaun ini kekal aktif dan terus mendapat agihan hibah mahupun agihan haji daripada Tabung Haji.

IKLAN

Semoga bermanfaat dan kongsikan pada yang lain.

Sumber: BH Online

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI