Nor Hamizah Gigih Jual Biskut & Kerepek Tanggung Suami Hidap Penyakit Buah Pinggang

Ujian demi ujian menimpa adakala mendewasakan diri untuk merubah menjadi lebih baik. Setiap sesuatu yang berlaku pasti ada hikmahnya, menjadikan diri insan terpilih agar lebih cekal, reda serta membina kekuatan dalam diri. Sebagai seorang wanita, curahan kasih dan sayang sememangnya khas buat suami dan anak-anak. Apatah lagi apabila suami sudah tidak berupaya untuk keluar bekerja. Segala tanggungjawab terpaksa dipikul.

Begitulah juga dengan kisah kecekalan seorang wanita yang tabah, Nor Hamizah Mohd Yusof, 27, menjaga suami yang menghidap penyakit buah pinggang tahap akhir meruntun hati. Tanggungjawab suami, Mohammad Romzi Ab Rahman, 36, terhadap keluarga kini bertukar kepadanya. Penyakit yang dihidapi oleh suami benar-benar menguji mereka sekeluarga. Usia perkahwinan yang sudah mencecah tujuh tahun, cukup membuktikan betapa utuh ikatan yang dibina apatah lagi dengan kehadiran cahaya mata.

“Saya telah mendirikan rumahtangga tujuh tahun lalu dan mempunyai tiga orang anak yang kesemuanya lelaki. Anak yang sulung, Mohammad Amir Farhan, 6, Mohammad Anas Fikri, 5 dan yan kecil Mohammad Ammar Firdaus, 11 bulan.

“Saya mengetahui penyakit yang dihidapi oleh suami selepas dua tahun mendirikan rumah tangga. Sebelum ini, buah pinggang suami hanya mengalami masalah kebocoran sejak berusia 18 tahun. Doktor memberikannya ubat dan rawatan susulan. Namun pada tahun 2016, suami mengalami masalah tidak selera makan dan muntah darah. Tubuhnya kurus kerana tidak makan,” ungkap wanita yang sangat cekal ini.

Nor Hamizah Gigih Jual Biskut & Kerepek Tanggung Suami Hidap Penyakit Buah Pinggang

Sedaya Upaya Jaga Suami & Anak-Anak

Kalau dikira kudrat seorang wanita, manakan terdaya untuk mencari rezeki seorang diri dan dalam masa yang sama kena jaga suami dan tiga orang anak.

Namun, demi kasih dan cinta, Nor Hamizah buang jauh-jauh perasaan itu. Baginya, selagi hayat dikandung badan, dia akan berusaha sedaya-upaya menjaga suami dan anak-anak. Nor Hamizah juga turut mengimbau kembali tatkala doktor memberitahu tahap kesihatan suaminya.

“Satu hari suami pergi kerja seperti biasa dan ketika waktu rehat suami kata dia muntah darah. Saya sangat terkejut dan terus bawa anak-anak naik motor menuju ke Hospital Besar Kota Bharu.

IKLAN

“Ketika doktor memaklumkan kepada saya bahawa kedua-dua buah pinggang suami saya rosak dan tahap akhir, saya terus menangis. Hanya Allah sahaja tahu betapa sedihnya saya ketika itu apatah lagi doktor bagi tahu tiada ubat selain dialisis cuci darah sahaja.

“Paha suami saya terpaksa ditebuk untuk dimasukkan wayar. Sekali lagi saya menangis. Ketika itu pelbagai perkara berlegar dalam fikiran saya. Bayangkan, sudahlah suami sakit, anak-anak pula masih kecil yang perlu diberi perhatian. Sejak kahwin, kami tidak pernah berpisah kecuali dia pergi kerja,” ungkap Nor Hamizah.

Nor Hamizah Gigih Jual Biskut & Kerepek Tanggung Suami Hidap Penyakit Buah Pinggang

Nor Hamizah Gigih Jual Biskut & Kerepek Tanggung Suami Hidap Penyakit Buah Pinggang

Suami Dialisis Tiga Kali Seminggu

IKLAN

Mereka sekeluarga yang menetap di Kampung Panji, Kota Bharu, Kelantan akui kerana masalah kesihatan, suaminya yang berkerja di kilang tidak dapat lagi bekerja dan mencari rezeki untuk mereka sekeluarga. Kini tanggungjawab tersebut digalas Nor Hamizah dengan penuh reda.

“Suami terpaksa buat dialisis tiga kali seminggu. Saya sangat simpati dengannya kerana pesakit buah pinggang tidak boleh minum air lebih daripada 500 milileter sehari.

“Memang mula-mula saya susah nak menjaga suami dengan keadaan tubuhnya yang lemah. Makan minum kena suapkan ditambah pula dengan anak-anak yang masih kecil.

“Namun saya tidak putus asa. Saya lakukan yang terbaik demi suami dan anak-anak. Saya kena kuat walaupun penat,” terangnya lagi.

Sekeluarga Pakai Baju Raya Tahun Lepas

IKLAN

Bagi menampung perbelanjaan keluarga Nor Hamizah juga mengambil upah menjual biskut dan kerepek. Hasil daripada semua itu, dapatlah dia gunakan untuk membeli makan minum, lampin pakai buang, susu, sewa rumah dan yuran sekolah anak.

“Saya yang bekerja dan menangung keluarga. Saya mengambil upah menjual biskut dan  kerepek. Adakala saya jual menerusi online dan dari rumah ke rumah,” sambung Nor Hamizah.

Memandangkan kini umat Islam sedang berpuasa dan tidak lama lagi akan menyambut Syawal, Nor Hamizah menerangkan mereka sekeluarga masih belum buat apa-apa persediaan untuk hari raya.

“Kami sekeluarga teruskan kehidupan seperti biasa. Bagi bulan puasa, saya cuba untuk sediakan makanan sahur dan berbuka. Untuk hari raya pula, memandangkan banyak ujian yang kami lalui jadi belum sediakan apa-apa. Pakaian raya, kami sekeluarga hanya pkai pakaian tahun-tahun lepas dan semejak suami sakit, Syawal kami sekeluarga tak seceria seperti tahun sebelumnya. Saya berharap biskut dan kerepek yang saya jual dapat dihabiskan jadi bolehlah saya belikan baju raya baru untuk anak-anak,” ungkap Nor Hamizah.

Hulurkan Sumbangan

Keperitan hidupnya sedikit terubat apabila menerima bantuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sebanyak RM300.00, duit pencen suaminya sebanyak RM500.00 sebulan,  Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) setahun sekali serta sumbangan daripada rakan-rakan.

“Saya dapat bantuan dari JKM, MAIK dan wang pencen suami namun bantuan yang diterima hanya mencukupi untuk bayar sewa rumah dan makan minum kami sekeluarga,” luah Nor Hamizah.

Sekiranya anda berminat untuk menghulurkan bantuan, salurkan sumbangan anda ke akaun Bank Simpanan Nasional (BSN) bernombor 03010-41-000419146 atas nama Nor Hamizah Mohd Yusof atau boleh hubungi  0179452198.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI