Penularan virus COVID-19 membuatkan kerajaan mengambil langkah untuk meyekat aktiviti berkumpulan temasuklah aktiviti-aktiviti keagamaan. Mak, ayah digalakkan untuk menghabiskan masa di rumah bersama anak-anak. Tolonglah akur dengan arahan kerajaan untuk mengelak keadaan ini semakin parah.

Ustaz Ebit Lew antara selebriti yang terpalit dengan situasi ini. Jadualnya yang sentiasa penuh kini dihargai sebaik mungkin dengan meluangkan masa membantu isterinya di dapur dan melayani karenah anak-anak. Sebenarnya ada nikmat dan hikmah di sebalik COVID-19.

Ikuti perkongsian Ustaz Ebit Lew di instagramnya:

IKLAN

Nikmat hikmah disebalik COVID-19. Biasa busy. Terima kasih ya Allah. Adalah masa di rumah masak untuk bidadari dan anak-anak. Dapat makan sama-sama. Bersepah dapur ayah masak. Anak-anak berlari makan dekat saya. Nikmatnya bila dapat beri masa bersama bidadari dan anak-anak. Suap bidadari dan anak-anak. Bestnya.
.
Kasihan bidadari saya selama ini masak dekat rumah. Ya Allah. Ini semua anak cuti panjang. Bidadari saya penat. Syukur dapat membantu dirumah
.
Bergilir-gilirlah dan saling membantu dalam khidmat buat ahli keluarga dan juga orang lain. Jamu orang miskin dan anak yatim.

Kisah Saidina Umar

Teringat Saidina Umar r.a khalifah mulia bawa guni barang dapur dan masak untuk sebuah keluarga miskin tengah malam atas bukit dalam khemah. Hidupkan api sampai janggut dan wajahnya kena asap. Layan dan lihat anak mereka bermain. Katanya melihat anak ini tadi menangis lapar buat rasa sedih dan melihat mereka bermain kekenyangan buat rasa bahagia.
.

IKLAN

Ayuhlah kita bantu bidadari atau anak-anak bantulah ibu cuti sekolah ini. Anak lelaki baik anak perempuan. Kita sama-sama buat dengan kasih sayang dan cinta. Disaat ujian ini kita jemput rahmat dan keampunan Allah. Orang yang paling untuk orang khidmat. Semua orang yang puasa, solat, baca al-Quran, zikir dan semua kebaikan mereka dapat pahala.

Tetapi orang yang khidmat menyediakan makanan buat mereka paling besar pahala. Dia dapat kebaikan besar dari semua amal ahli keluarga.

ebitlew #keluargasunnahTour2020September

IKLAN

Sumber: Ustaz Ebit Lew 

MW: Semoga setiap daripada kita mengambil hikmah di sebalik apa yang berlaku. Patuhi perintah kawalan pergerakan sebaik mungkin. Duduk ‘betul-betul” di rumah, barulah virus ini tidak merebak. Bantulah isteri dan luangkan masa bersama anak-anak yang selama ini kita terhutang. 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI