Nikah isteri yang ‘tiada dara,’ baru tersedar pada malam pertama. Dalam banyak budaya, termasuk di Malaysia, status dara dianggap sebagai lambang kehormatan dan kesucian seorang wanita.

Masyarakat cenderung mempunyai pandangan yang tinggi terhadap wanita yang menjaga daranya sehingga perkahwinan. Ini berakar daripada nilai-nilai tradisional dan keagamaan yang menekankan kepentingan kesucian sebelum perkahwinan.

Nikah Isteri Yang ‘Tidak Lagi Suci’

Lalu bagaimana pula wanita yang ‘hilang dara’ sebelum berkahwin?  Berikut perkongsian daripada Fahmi Ramli Peguam Syarie Perundangan Islam yang beramal di Kedah, Pulau Pinang, Perlis, Perak, KL, Selangor.

Ada satu soalan ditujukan kepada saya oleh seseorang lelaki. Katanya dia malu nak ceritakan tapi mahu pandangan daripada saya.

Nikah Isteri Yang ‘Tiada Dara,’ Baru Tersedar Pada Malam Pertama

Katanya, dia berkahwin dengan seorang wanita yang masih anak dara. Dia hanya kenal dalam 5 bulan sahaja sebelum bernikah. Itu pun selepas bertunang.

Jadi, selepas nikah, sewaktu ‘malam pertama’ dia mendapati isterinya tidak mempunyai dara. Dia agak terkejut dan gusar adakah tindakan dia berkahwin itu satu tindakan salah?

Baru Tersedar Pada Malam Pertama

Dia bertanyakan kepada saya, adakah wanita yang sudah tiada dara itu, masih boleh dianggap ‘anak dara’ atau berstatus janda?

Nikah Isteri Yang ‘Tiada Dara,’ Baru Tersedar Pada Malam Pertama

Pandangan Fiqh

Ibn Qudamah di dalam Kitab Al-Mughni menjelaskan status seorang gadis yang kehilangan dara berdasarkan sebab yang berbeza seperti berikut :

1. Jika selaput dara (hymen) gadis itu rosak kerana terjatuh atau kerana keluar aliran darah haid yang terlalu banyak atau kerana tusukan jari, kayu dan sebagainya, maka statusnya MASIH dara/gadis.

2. Jika gadis itu disetubuhi melalui duburnya, maka statusnya masih dara.

IKLAN

3. Jika hilang daranya kerana persetubuhan paksa atau disetubuhi ketika tidur atau wanita gila yang disetubuhi maka hukumnya sama seperi janda mengikut pandangan yang terkuat. Namun, ada yang menyatakan wanita itu masih dara.

Kalau wanita itu hilang dara kerana persetubuhan secara sedar?

Bagi Imam Ahmad dan As-Syafie, gadis yang disetubuhi melalui farajnya sama ada persetubuhan itu halal atau haram, maka statusnya tetap dikira janda.

Lain pula dengan Imam Malik dan Abu Hanifah , gadis yang disetubuhi secara tidak halal, maka hukumnya masih dikira sebagai gadis. Imam Abu Hanifah memperincikan dengan syarat yang perzinaannya itu tidak diketahui umum.

Namun, ada pandangan yang paling rajih dan digunakan sebagai ijtihad ulama kini, yang menyatakan bahawa mana-mana gadis yang hilang dara kerana zina, masih dikira anak dara kerana persetubuhan yang berlaku bukan persetubuhan yang halal.

Nikah Isteri Yang ‘Tiada Dara,’ Baru Tersedar Pada Malam Pertama

Undang-undang

Di dalam undang-undang, Seksyen 2 (1) Enakmen Keluarga Islam Kedah 2008, anak dara itu ditafsirkan sebagai perempuan yang belum pernah bersetubuh sama ada sudah berkahwin atau belum.

IKLAN

Manakala janda pula dalam seksyen yang sama ditafsirkan sebagai perempuan yang telah bernikah dan telah diceraikan setelah bersetubuh.

‘Janda Berhias’ iaitu seorang perempuan yang telah bercerai sebelum dia bersetubuh dengan suaminya dalam tempoh perkahwinan. Hakim boleh benarkan dia untuk berkahwin dengan mana-mana lelaki lain tanpa perlu bereddah. Statusnya masih lagi boleh dianggap dara.

Maksudnya, untuk membezakan antara dara dan janda di sisi undang-undang, ialah mereka yang telah berkahwin atau masih belum berkahwin.

Bagi wanita yang walaupun mungkin telah bersetubuh secara tidak sah sebelum berkahwin, mereka masih boleh dianggap sebagai anak dara.

Bagi wanita yang telah berkahwin, namun tidak bersetubuh dan bercerai dengan suami sebelum bersetubuh, disebut sebagai janda berhias, juga masih boleh dianggap sebagai

Anak dara sekiranya hakim membenarkan dia berkahwin dengan mana-mana lelaki tanpa perlu bereddah. Hanya janda sahaja yang melalui fasa eddah.

Bagi janda pula, mereka adalah wanita yang telah berkahwin secara sah di sisi undang-undang, dan kemudian telah bersetubuh dengan suami dan bercerai.

Wanita yang janda perlu dapat izin?

Bagi wanita yang sudah Janda, keizinan dirinya untuk berkahwin adalah perlu. Wali Mujbir tidak boleh mengahwini anak perempuannya yang janda tanpa mendapat persetujuan daripada tuan punya badan.

IKLAN

Tapi, bagi wanita yang masih dianggap sebagai anak dara, Wali Mujbir berhak untuk mengahwinkan anak perempuannya kepada mana-mana lelaki pilihannya tanpa perlu mendapat izin daripada Anak Dara tersebut meskipun mungkin wanita itu telah tiada daranya.

Kesimpulannya, dalam perkahwinan, perlu ada kejujuran dan perlu ada penerimaan yang ikhlas. Kita perlu tahu, kadang-kadang soal dara yang sudah tiada ini adalah suatu yang sukar untuk ditentukan. Tambah-tambah pula jika seorang wanita itu adalah wanita yang aktif dalam bersukan.

Nikah Isteri Yang ‘Tiada Dara,’ Baru Tersedar Pada Malam Pertama

Jangan disebabkan isu dara tersebut, seorang suami dengan mudah hendak terus menceraikan isterinya. Sebaiknya, berbincang dan cuba selami kisah silam dan belajar untuk memaafkan.

Mungkin, ada anak dara yang pernah lakukan kesilapan. Tapi, apa kurangnya dengan anak teruna yang kita pun belum tahu masih terjaga keterunaannya. Belajar untuk memaafkan dan belajar untuk memperbaiki kesilapan. Jangan ‘over’ bab wanita hilang dara, kalau lelaki pun tak tahu masih teruna atau tak.

Kredit: Fahmi Ramli Peguam Syarie Perundangan Islam yang beramal di Kedah, Pulau Pinang, Perlis, Perak, KL, Selangor.

Baca artikel lain juga: Nadia Annuar Langsing, Cantik Persis Anak Dara, Kongsi Rutin Amalan Harian

Rahsia Cergas! Amal Jamu Tradisi Orang Jawa Dari Zaman Anak Dara

Anak Dah 3 Tapi Macam Anak Dara, Amalkan Minum Susu Kunyit Untuk Awet Muda & Tubuh Kekal Ramping!

 

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE

“Memang aku dah gila mak..hitam dah mak hidup aku..” – Kamariah Md Yatim
Ditinggalkan suami tanpa sesen kerana tidak cantik. Ibu anak 8 ini hampir mer4cun anak-anaknya sendiri kerana ketiadaan duit untuk membeli makanan.
Nantikan Vodcast Sembang Wanita Xtra Bersama Usahawan Daun Pandan pada 15 Mei 2024,8pm.

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI