Nampak Macam Donut Tapi Guna Keledek Ungu. Hanya Lima Bahan, Senang Je!

Share

Sudah tak tahu nak masak kuih apa untuk berbuka. Apa kata cuba bebola kristal, idea dari Khairul Nisah Mohammad Akhir. Bahan yang digunakan pun senang. Mak-mak boleh cuba buat petang nie yer.

Bahan-bahan:
500 gram keledek ungu
125 gram selfrising
1 sudu besar tepung ubi
1sudu besar tepung beras
1sudu besar margerin
Gula kastor untuk disalut

Cara Membuat:
1. Kupas kulit keledek, basuh dan kukus. Sejukkan seketika.
2. Selepas itu, uli ubi tersebut dengan masukkan marjerin dan sedikit demi sedikit tepung. Uli sehingga menjadi doh.


.


.


.

3. Bentukkan menjadi doh yang kecil.


.


.

4. Goreng sehingga keemasan.


.

5. Angkat dan toskan.

6. Golekkan bebola tadi di dalam gulaa kastor.

7. Sedia dihidang dan makan panas-panas ketika berbuka nanti.


.

Resipi: Nisa Mohd Akhir

IKLAN