Sudah tak tahu nak masak kuih apa untuk berbuka. Apa kata cuba bebola kristal, idea dari Khairul Nisah Mohammad Akhir. Bahan yang digunakan pun senang. Mak-mak boleh cuba buat petang nie yer.

Bahan-bahan:
500 gram keledek ungu
125 gram selfrising
1 sudu besar tepung ubi
1sudu besar tepung beras
1sudu besar margerin
Gula kastor untuk disalut

Nampak Macam Donut Tapi Guna Keledek Ungu. Hanya Lima Bahan, Senang Je!

Cara Membuat:
1. Kupas kulit keledek, basuh dan kukus. Sejukkan seketika.
2. Selepas itu, uli ubi tersebut dengan masukkan marjerin dan sedikit demi sedikit tepung. Uli sehingga menjadi doh.

Nampak Macam Donut Tapi Guna Keledek Ungu. Hanya Lima Bahan, Senang Je!
.

Nampak Macam Donut Tapi Guna Keledek Ungu. Hanya Lima Bahan, Senang Je!
.

IKLAN

Nampak Macam Donut Tapi Guna Keledek Ungu. Hanya Lima Bahan, Senang Je!
.

3. Bentukkan menjadi doh yang kecil.

Nampak Macam Donut Tapi Guna Keledek Ungu. Hanya Lima Bahan, Senang Je!
.

Nampak Macam Donut Tapi Guna Keledek Ungu. Hanya Lima Bahan, Senang Je!
.

IKLAN

4. Goreng sehingga keemasan.

Nampak Macam Donut Tapi Guna Keledek Ungu. Hanya Lima Bahan, Senang Je!
.

5. Angkat dan toskan.

IKLAN

6. Golekkan bebola tadi di dalam gulaa kastor.

Nampak Macam Donut Tapi Guna Keledek Ungu. Hanya Lima Bahan, Senang Je!

7. Sedia dihidang dan makan panas-panas ketika berbuka nanti.

Nampak Macam Donut Tapi Guna Keledek Ungu. Hanya Lima Bahan, Senang Je!
.

Resipi: Nisa Mohd Akhir