
Sudah tak tahu nak masak kuih apa untuk berbuka. Apa kata cuba bebola kristal, idea dari Khairul Nisah Mohammad Akhir. Bahan yang digunakan pun senang. Mak-mak boleh cuba buat petang nie yer.
Bahan-bahan:
500 gram keledek ungu
125 gram selfrising
1 sudu besar tepung ubi
1sudu besar tepung beras
1sudu besar margerin
Gula kastor untuk disalut
Cara Membuat:
1. Kupas kulit keledek, basuh dan kukus. Sejukkan seketika.
2. Selepas itu, uli ubi tersebut dengan masukkan marjerin dan sedikit demi sedikit tepung. Uli sehingga menjadi doh.
.
.
.
3. Bentukkan menjadi doh yang kecil.
.
.
4. Goreng sehingga keemasan.
.
5. Angkat dan toskan.

6. Golekkan bebola tadi di dalam gulaa kastor.
7. Sedia dihidang dan makan panas-panas ketika berbuka nanti.
.
Resipi: Nisa Mohd Akhir
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara Buat Chicken Meatball Bolognese Dengan Cheese Ala Pizza Hut, Sedap Cair Meleleh!

Isi Kandungan
ToggleSesekali jika mak-mak nak tukar selera ala western, nak cuba buat menu baru untuk hidangan keluarga boleh cuba resipi Chicken Meatball Bolognese With Cheese Ala Pizza Hut ini. Memang puas hati makan bila buat sendiri, malah lebih jimat dan berbaloi berbanding beli di restoran makanan segera ni. Terutamanya buat peminat keju yang meleleh dan cair dimulut! Nak buat pun senang dan bahan-bahan pun tak banyak.
Boleh ikut perkongsian resipi oleh Puan Anith Syazwani ini;
Bahan-Bahan:
Bebola daging (saya guna chicken meatball Ayamas, cari jenama Ramly x jumpa)
1 tin sos bolognese Prego (saya guna kimball )
1/2 cawan susu segar
1 biji bawang holland (potong dadu)
1 biji capsicum hijau/merah (potong dadu)
Sedikit lada hitam (tumbuk kasar-kasar)
Mozarella cheese
Cara-Cara Penyediaan:
1. Goreng bebola daging dengan sedikit minyak zaitun.
2. Potong dadu 1 biji bawang holland dan capsicum hijau/merah.
3. Gorengkan sekali dengan meatball sehingga sedikit layu.
4. Masukkan meatball, bawang dan capsicum ke dalam bekas aluminium foil.
5. Dalam kuali lain, masukkan pula satu tin sos bolognese.
6. Masak sos bolognese sehingga mendidih dan pekat.
7. Masukkan pula 1/2 cawan susu segar dan lada hitam.
8. Tuangkan sos bolognese sehingga menutupi meatball.
9. Taburkan cheese. Bakar 10-15 minit pada suhu 170°c.
10. Siap untuk dimakan meatball bolognese ala pizza hut.
Siap! Selamat Mencuba!

Mak-mak bolehlah sediakan bahan-bahan dan boleh cuba buat nanti!
Sumber:Anith Syazwani
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Kek Sarang Semut Menjadi, Selain Pakai Oven, Guna Rice Cooker Atau Bakar Atas Dapur Gas Pun Boleh!

Isi Kandungan
ToggleMudah je rupanya mak-mak nak buat Kek Sarang Semut atau Gula hangus yang menjadi. Jika tiada oven dirumah boleh juga gunakan periuk nasi atau bakar je atas dapur gas. Kek Sarang Semut yang menjadi, bila ada tekstur lubang-lubang ‘sarang semut’ pada kek tersebut.
Ini resipi dan cara buat Kek Sarang Semut yang mudah, dikongsikan oleh Raja Amanina sebagai rujukan mak-mak. Bolehlah buat untuk hidangan minum petang ni.
Berikut perkongsian beliau;
“Excited tengok kemenjadian lubang-lubang sarang semut tu. Buat 2 biji terus sambil nak bagi jiran sebelah rumah..Semalam dah buat kek coklat moist..ni try bakar guna rice cooker..ikut resepi asal guna butter ni kita pakai marjerin je..tak perlu perap terus bakar je..nak guna oven pun boleh.
Bahan-Bahan:
1cawan gula
1cawan air panas
1cawan tepung gandum
Setengah cawan marjerin
Setengah tin susu pekat
4 biji telur
1camca besar baking soda@soda bikarbonat
beberapa titik esen vanila
Cara Membuat:
1.Panaskan gula api sederhana hingga perang jangan hangus.
2.Bila keperangan tuang air panas sikit-sikit (masa ni hati hati iya)perlahankan api dan kacau hingga gula betul-betul larut dan sebati.
3.Masukkan pula marjerin, kacau sebati dan tutup api.
4.Dalam mangkuk pecahkan telur kacau pakai sudu je bersama susu pekat.
5.Masukkan tepung,baking soda dan esen vanila.
6.Tuangkan air gula hangus ketika masih panas,kacau sebati.
7.Tuang ke dalam loyang yang disapu marjerin, bakar guna rice cooker
masak macam biasa.Kalau nak bakar guna oven suhu 160°40minit.
Info Ekstra!
**Adunan tu saya masukkan dalam Loyang yang disapu marjerin. Tapi jika nak masukkan adunan dalam periuk rice cooker terus pun boleh.Rice cooker saya agak besar tak nak kek jadi nipis tu yang saya masukkan adunan dalam loyang masak macam biasa.
**Nak guna periuk rice cooker bakar atas dapur gas pun boleh guna api
kecik je.
**Saya dah cuba dua-dua kaedah alhamdullilah menjadi.

**Nak lubang semut banyak-banyak nanti potong melintang kek tu.
**Cucuk kek dengan pisau untuk tengok dah masak ke belum. Biasa dalam 30-40minit je, guna dapur gas pun sama je.
Sumber: Raja Amanina
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Puding Tutti Fruity, Comel Sangat, Rasa Pun Sedap, Satu Adunan Dapat 30 Bekas

Puding tutti fruity, namapun dah cantik, apatah lagi bila lihat hasilnya. Kena cara buatnya memang sedap, mahu tak berhenti makan.
Nampak macam renyeh untuk membuatnya sebab kena ada filling buah. Sedangkan nak buat puding tutti fruity ni boleh saja ikut kreativiti masing-masing. Nak letak sumi atau buah-buahan segar pun boleh.
Kali ini perkongsian daripada Noor Faizah, cara buat puding tutti fruity yang cantik dan sedap.
Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: PUDING MANGGA Jamuan Sekolah Anak, Sukatan Resipi Boleh Dapat 25 Bekas!
Resipi Mudah PUDING ROTI KARAMEL Pasti Jadi, ‘Blender’ Je Semua Bahan!
Puding Tutti Fruity, Makan Sejuk-sejuk
Boleh saja nak buat puding ni untuk majlis keraian, potluck atau hidangan untuk anak beranak.
Selain rupa lawa, warna-warni, rasa pun sedap. Memang sesuai makan time musim panas merelit sekarang ni. Kena cuba.
Resepi: (untuk satu adunan ni dapat dalam 25-30bekas)
• 10g serbuk agar-agar (warna plain)
• 1 tin susu cair
• 3 tin air
• 1 tin susu full cream
• 1 tin susu pekat
• 2 sudu tepung kastard
• 1 sudu essen vanila
• 1 cawan gula pasir (ikut selera masing-masing)
• Filling kiwi, blueberry & manggo (boleh beli dekat kedai bahan kek)
Cara Membuatnya:
1. Lorekkan filling pada tepi bekas acuan. Lepas itu biarkan.
2. Masukkan semua bahan di atas kecuali filling dan masak atas api sederhana hingga mendidih.
.
3. Tutup api dan biarkan sejuk. Selepas sejuk curah dalam bekas acuan yang telah dilorekkan filling tadi.
4. Biarkan seketika dan boleh simpan dalam peti sejuk. Sedia untuk dimakan selepas sejuk.
.
.

Note: Kalau nak lebih cantik, boleh lorekkan lagi filling pada atas permukaan agar-agar tadi selepas agar-agar keras.
Mingguan Wanita : Mudah sangat caranya. Nanti boleh buat kat rumah untuk anak-anak. Nak buat jual pun boleh.
Sumber: Noor Faizah
Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI