sahur

Amalan bersahur menjadi suatu kelaziman ketika didalam bulan Ramadan.Alang-alang dah berniat untuk bangun sahur, rebut ganjaran extra ikut sunnah nabi dengan melewatkan waktu bersahur ini.Mengantuk dan letih tidak boleh dijadikan alasan untuk malas bersahur kerana sahur dapat membantu memberikan tenaga dalam mengerjakan ibadat puasa pada siang hari.Bahkan,banyak hikmah yang menanti buat orang bersahur ni.

Antara Kelebihan Bersahur:

1. Sahur Itu Adalah Sunnah

Sekalipun ia tidak diwajibkan, namun ia amat-amat digalakkan. Bahkan ia membezakan antara puasa orang muslim dan puasa Yahudi.

Sabda Nabi s.a.w :
“Bersahurlah, sesungguhnya pada sahur itu ada keberkatan”.
(Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Maka, kita berpuasa kerana ingin mengabdikan diri kepada Allah dan kita berlumba-lumba melakukan perkara yang disukai Allah pada bulan Ramadan ini, maka ikutilah sunnah Nabi s.a.w termasuk dalam bersahur. Besarnya rahmat Allah, sehingga seseorang yang bangun bersahur agar dia bertenaga esok harinya ketika berpuasa, dihitung sebagai ibadah yang diberi ganjaran.

2. Allah Berikan Keberkatan Dalam Bersahur

IKLAN

Sabda Nabi s.a.w :
“Bersahurlah, sesungguhnya pada sahur itu ada keberkatan”.
(Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Barakah adalah sesuatu yang mustahak dalam kehidupan ini. Insan mungkin memiliki berbagai perkara, tetapi jika ianya tidak diberkati Allah, maka segala kebaikan yang diharapkan akan hilang. Mencari keberkatan adalah suatu yang teramat penting dalam hidup ini. Dalam sahur itu ada keberkatan buat puasa yang bakal dilaksanakan dan kehidupan individu yang berpuasa secara umumnya.Bahkan, waktu sahur juga adalah waktu yang paling mustajab untuk berdoa kepada Allah S.W.T.

3. Bersahur itu terhasil dengan memakan apa-apa makanan yang halal, atau meminum apa-apa minuman yang halal. Malah Sahur itu juga boleh dilakukan walaupun cuma seteguk air.Berdasarkan hadis, kita digalakkan bersahur dengan tamar/ kurma.

Sabda Nabi s.a.w :
“Bersahurlah, sesungguhnya pada sahur itu ada keberkatan”.
(Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

IKLAN

Maka dengan ini, kita bukan sahaja digalakkan berbuka puasa dengan tamar, kita juga digalakkan untuk bersahur dengan tamar. Maka, ambillah sekurang-kurangnya sebiji tamar semasa bersahur semoga mendapat pahala tambahan.

4. Waktu bersahur ialah bermula pada pertengahan malam hingga terbit fajar, namun disunatkan untuk mengakhirkan waktu bersahur iaitu kira-kira 10 atau 15 minit sebelum bilal melaungkan azan Subuh. Maka, apabila seseorang bangun bersahur dan didapati waktu subuh belum masuk sekalipun hanya tinggal beberapa minit, dia tetap boleh memakan sahurnya sehinggalah masuknya waktu subuh.

5. Kita disunnahkan untuk melewatkan sahur. Perkataan sahur itu sendiri merujuk kepada akhir malam atau sepertiga akhir malam. Bersahur terlalu awal bukanlah sesuatu yang digalakkan sebaliknya disunnahkan melewatkannya.

IKLAN

Kata Zaid bin Thabit: “Kami bersahur bersama Rasulullah, kemudian terus pergi untuk bersolat (Subuh)”.
Anas bin Malik bertanya beliau: “Berapa lama antara sahur azan dan sahur tersebut?”.
Jawab Zaid: “Kadar 50 ayat (al-Quran)”.

(Riwayat al-Bukhari dan Muslim).

Hadis ini menunjukkan bahawa betapa lewatnya Nabi s.a.w. bersahur. Jika 50 ayat dibaca, kadarnya lebih kurang beberapa minit. Di tempoh itulah Nabi s.a.w menghentikan sahur untuk bersiap menuju solat.

6. Bersahur di samping membantu kita untuk lebih cergas semasa berpuasa, ia juga mendidik seseorang untuk bangun pada sepertiga yang akhir malam. Ini kerana waktu tersebut adalah waktu yang mempunyai kelebihan untuk ibadah dan dimustajabkan doa serta istighfar.

Sumber: Blog Minda Tajdid, Prof Madya