Bila masuk dapur, nak goreng telur mata kerbau pun ada caranya, barulah hasilnya cantik molek dan boleh menggoda orang yang nak makan.

Dan kali ini seorang lelaki, saudara Wan Luqman, yang mana kerjanya sebagai tukang goreng telur berkongsi ilmu untuk hasilkan telur mata kerbau yang elok sangat rupanya.

Nah, jemput godek ilmu masaknya…

Tip Goreng Telur Mata Kerbau

Saya nak kongsikan sikit tip nak buat telur mata kerbau. Pertama, kena gua kuali kecik dan ke dalam sedikit lengkuknya. Sebab telur putih akan membaluti telur kuning tu sikit dan telur tu tak merebak ikut saiz kuali.

IKLAN

Tips kedua, minyak kena lebih supaya dia akan tenggelam biar rata. Pecahkan telur dalam mangkuk kecil dahulu, jangan direct terus ke kuali tau.

Jangan risau, kita tos dulu atas sudip bagi minyak tu meleleh jatuh selepas goreng, jangan angkat ke pinggan terus. Bila keliling putih tu dah start garing sedikit, boleh angkat dah.

IKLAN

Tip ketiga, guna lah telur saiz D ataupun E. Ianya lebih afdal. Selalu kita order kat kedai, bila mintak telur mata kerbau, dibaginya telur mata jin mata satu, telur mata kerbau buta sebelah dan paling teruk telur mata dajal, musibah namanya tu.

IKLAN

Bila telur mata kerbau, macam ni. Kuning-kuning tu sama ada cair atau separa cair. Baru berselera.

Nota:
Sengaja pecahkan kuning tu, boleh jadi kes bunuh nanti tau!

Semoga bermanfaat.