Sejak kebelakangan ini, ramai yang bercerita tentang emas pulut dakap yang mendapat tarikan para isteri dan perempuan di luar sana. Emas dan wanita memang tidak dapat dipisahkan.

Namun, jika ada yang sanggup menabung semata-mata untuk membeli barang kemas idaman, mak-mak kena tahu ilmu emas sebelum membelinya supaya tidaklah ditipu oleh penjual.

Pelbagai corak dan bentuk menjadi pilihan, bergantung pada citarasa dan kesesuaian. Dari segi harga, makin berat barangan kemas itu, makin mahallah harganya. Ini tidak lagi harga untuk setiap rekaan terbaru.

Jadi, mak-mak sebelum membeli barang kemas idaman, apa kata belajar dulu ilmu emas. Perkongsian daripada Nurul Hidayah diharap dapat membuka mata mak-mak yer.

Nak Beli Barang Kemas Kena Ada ILMU EMAS Supaya Tak Mudah Ditipu

Nak Beli Barang Kemas Kena Ada ILMU EMAS Supaya Tak Mudah Ditipu

IKLAN

Nak Beli Barang Kemas Kena Ada ILMU EMAS Supaya Tak Mudah Ditipu

Nak Beli Barang Kemas Kena Ada ILMU EMAS Supaya Tak Mudah Ditipu

Wajib Baca Ilmu Emas

1. AWAS, STRATEGI UNTUNG LEBIH!!

Pergi ke kedai emas, tunjuk gelang ada chrome putih. “Ini talak laku. Ambik murah-murah saja. Kalau jual tempat lain, orang tak ambik.”
Sebenarnya itu adalah strategi mereka untuk mendapat untung lebih. Sepatutnya emas yang ada calit putih itu sama saja harganya. Melainkan kalau ada batu, permata, barulah ianya diasingkan dan hanya emas sahaja yang ditimbang.

2. CHROME BUKAN EMAS PUTIH

Yang calit-calit putih itu sebenarnya chrome, bukan emas putih. Chrome = saduran cat ke atas emas. Tukang emas letak chrome pada barang kemas agar ia nampak cantik dan terkini. Bila sampai masanya, cat chrome itu akan hilang dan kembali kepada warga emas yang asal.

IKLAN
3. HARGANYA TETAP SAMA

Ramai orang salah faham kalau barang kemas yang ada chrome itu tidak bernilai bila dijual semula. Ramai yang beranggapan barang kemas yang ada chrome itu lebih mahal dari barang kemas yang tiada chrome. Sepatutnya harganya sama sahaja.

4. ANTARA EMAS PUTIH DAN PLATINIUM

Emas putih pula adalah emas yang mengalami proses pelunturan atau ‘bleaching’. Emas putih dicampurkan dengan logam nikel bagi menampakkan ia seperti platinum. Emas putih lebih murah berbanding platinum kerana platinum memerlukan suhu yang tinggi untuk meleburkannya.

Kualiti emas putih adalah 17K dan harganya lebih rendah berbanding emas biasa. Emas putih tidak sesuai untuk dibuat sebagai pelaburan kerana kadar spread boleh capai 70% bila dijual semula. Emas putih hanya sesuai sebagai perhiasan dan barang kenang-kenangan.

5. EMAS KEMIK ATAU CALAR

Isu emas kemik dan calar tidak diterima pun sama juga. Kononnya tidak laku dan mereka ambil murah. Padahal kelak barang kemas itu akan dipatahkan dan dileburkan juga.

IKLAN

Sebab itu, ilmu mengenai emas itu penting. Bila kita ada ilmu, kita tidak akan mudah atau senang ditipu dan dimanipulasikan oleh pihak lain.

Nak Beli Barang Kemas Kena Ada ILMU EMAS Supaya Tak Mudah Ditipu

MW: Lepas nie, tak perlu risau dah, semua ilmu emas ada di kepala mak-mak yang memang sukakan koleksi barangan kemas.

Mak-mak nak tengok pelbagai lagi barangan bolehlah singgah di sini

Sumber: Nurul Hidayah

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI