Perempuan yang bergelar mak-mak biasanya akan teruja kalau tahu pasal gajet dapur yang mudahkan kerja, nak-nak pula harganya murah!
Haaa.. pernah masuk Daiso tak? Kalau belum, bolehlah simpan nota yang Puan Hani Myniskongsikan ini siap-siap dalam senarai ‘bahagiakan hati’ hujung minggu ini. Dan, seraaangg…!
7 Gajet Dapur Wajib Beli Di Daiso
Selain Eco dan Mr Diy, Daiso ni ialah kedai saka ketiga bagi hani. Jaranglah Hani kalau berjaya keluar dari Daiso tu tangan kosong.
Kalau masuk Daiso ni hani suka tengok “gajet” dapur dia sebab kebanyakan barang dari Jepun ni genius. Kadang tak tahu pun wujud rupanya benda alah mcm ni semata-mata nak mudahkan kerja.
Dan ini ialah senarai 7 gajet dapur yang hani rasa patut ada untuk memudahkan lagi kerja kat dapur! Esok cuti kan, pergi cari.
Tengok satu-satu gambar untuk penerangan yang lebih ya.
Ads
1. Botol
Serius hani rasa benda ni genius. Masukkan minyak dalam botol silikon ni, lepas tu nak guna picit je dalam kuali. Sapu dengan berus kat atas tu. Sesuai sangat untak masak roti canai, roti jala dan macam-macam yang tak gunakan minyak banyak tapi minyak rata di permukaan kuali. Nak wangi, potong kecil-kecil (bukan hiris) daun pandan, masukkan dalam botol ni.
Bijak sangat aih benda ni, senang kerja.
2. Timer!
Benda wajib ada utk memasak (especially mengukus) dan membersih/ mengemas. Hani kalau xde ni time mengemas rasa mcm tak boleh nak kemas laju2. Hani x guna alarm hp sbb nanti tangan rajin check notifications kerja rumah tak gerak
Ads
3. Timer” untuk masak telur
Dulu-dulu petua mummy hani ajar nak rebus telur letak sikit beras (dua tiga cubit). Beras dah masak jadi nasi maknanya telur dah masak. Ada benda alah ni mudah nya! “Masakkan” sekali telur dengan egg timer ni nanti senang nak tahu telur dah masak atau separuh masak.
4. Pengukur spaghetti
Rumah hani sebulan dua kali masak spaghetti. Pernah tak berlaku kadang tu nak masak banyak mana tak sure. Takut tersikit atau terlebih banyak. Guna je pengukur spaghetti ni. InsyaAllah mencukupi, tapi kalau jenis kuat makan macam hani. Kalau untuk dua orang hani ukur dalam lubang ketiga.
Masukkan dalam lubang pengukur
Ads
5. Silica gel
Ni untuk Hani letakkan dalam balang-balang makanan kering macam bekas spaghetti, rempah-rempah, milo, kopi sebab tak nak makanan kering jadi lembap, berkulat dan keras. Masukkan dalam balang atau tampal kat bahagian dalam penutup balang.
6. Pengeras minyak
Ni ramai dah tahu kot haha tbh, rumah hani jarang guna benda alah ni. Tp good to have at home.
Ni untuk keras lebihan minyak yang kita nak buang. Dah keras boleh lah buang dalam plastik sampah.
7. Mini frother
Ni bukan utk kopi je, Hani buat telur dadar pun guna benda alah ni. So telur dadar jadi extra fluffy.
Semoga bermanfaat.
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di
download sekarang!
Buah lemon dan madu asli memang mempunyai banyak khasiat yang tersendiri. Perahan buah lemon yang kaya dengan vitamin C boleh dinikmati dengan campuran air suam, dicampur dalam teh atau boleh juga dicampur dengan sedikit madu untuk dijadikan ubat batuk semulajadi. Memang macam-macam kegunaannya. Lebih mudah jika kita buat sendiri stok pati lemon madu ini. Buat dalam kuantiti yang banyak, bila nak minum dah sedia ada.
Boleh ikut cara yang dikongsikan oleh Puan Siti Hasnah AR sebagai rujukan.
Lemon madu buat stok, lagi lama simpan lagi sedap. Boleh makan dengan buahnya sekali. Rasa pahit? TIDAK sama sekali.
Yang ni betul-betul pati ya. Nak makan/minum kena tambah air!. Nak buat untuk ubat batuk pun boleh ataupun campur dalam teh, jadi teh lemon.
Bahan-Bahan Diperlukan:
6 Biji Lemon
Garam
1 senduk gula perang
300ml madu asli
secubit garam
Halia *optional
Cara Membuat:
1. Rendam lemon sekejap dengan air garam dalam 10 minit
2. Kemudian bilas, basuh bersih, potong nipis dan buang biji.
3. Tambah halia, kalau tak suka halia tak payah taruk. Tapi halia bagus.
4. Masukkan pula gula perang, madu asli dan secubit garam. Jangan tambah air. 5. Gaul sampai sebati, nanti air jus dari lemon akan keluar sudah cukup.
6. Dah sebati boleh lah masukkan dalam bekas dan simpan dalam peti sejuk. Esoknya boleh guna.
Saya minum sehari sekali sebelum tidur untuk kurangkan kolestrol.
Mingguan Wanita : Semoga perkongsian ini bermanfaat. Jika nak buat pati lemon madu yang tak pahit, boleh ikut cara yang dikongsikan ini. Bila dah buat stok mudah, boleh minum bila-bila masa.
Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.
Cuaca yang tidak menentu, kadang-kadang hujan..kadang-kadang panas. Inilah yang menyababkan badan kita pun berubah. Lebih teruk bila batuk menyerang, lambatnya nak baik kembali.
Kalau rasa sudah tidak tahan, ubat klinik sahajalah jalan terakhir untuk anda mengurangkan dan menghilangkan masalah kesihatan ini. Tapi, ada juga mak-mak yang tidak suka mengambil ubat klinik dan sedaya upaya untuk merawat secara alami. Lebih-lebih lagi kepada anak-anak yang masih kecil. Mak-mak boleh cuba guna bahan ini untuk hilangkan batuk dan kahak. Malah, bahan-bahan ini pun senang nak dapat. Cubalah.
Bahan-bahan :
Lobak merah
6 sudu besar madu
Air
Cara-caranya :
Kupas dan potong lobak merah. Kemudian, rebus lobak merah itu sehingga lembut.
Asingkan air rebusan lobak merah tadi.
Kisar lobak merah yang direbus tadi sehingga lumat.
Ambil madu dan masukkan ke dalam air rebusan lobak merah. Campurkan dengan isi lobak merah yang dikisar dan kisar sekali lagi.
Siap untuk diminuim dan boleh disimpan dalam peti ais.
Ambil 3-4 sudu besar setiap hari.
Mudahkan! Mak-mak boleh cuba berikan pada anak-anak tetapi kurangkan jumlahnya, mungkin 1-2 sudu sahaja.
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di
download sekarang!
Rupanya jika mahu tanaman seperti Bayam Brazil daunnye elok cantik, tak berlubang mahupun rosak dimakan oleh ulat dan siput, kena tanam sekali bawang putih. Ini kerana bau dan aroma bawang putih tersebut, mampu menjadi penghalau serangga semulajadi.
Ni cara saya tanam bayam brazil dengan bawang putih, cucuk je bawang putih seulas-seulas atau satu labu bawang putih pun boleh. Kadang saya beli yang dah siap kupas tu je, terus cucuk dekat pokok.
Macam saya buat ni, nanti bawang putih akan naik hidup sama dengan pokok bayam tu, pokok cili awal-awal pun saya buat macam ni. Boleh juga buat macam ni dekat pokok-pokok yang lain.
Saya dapat video sharing ni dari youtube. Dulu saya blender bawang putih dan spray tapi lama-lama tak terbuat dah, sejak jumpa video tu, tu je saya buat.
Sebelum ni tak boleh makan bayam brazil tu, penuh ulat beluncas halus, geli pulak. Siput pun tak suka kot bau ni, sebab takde dah siput halus-halus dan besar dah.
Bukan binatang lari, hantu pun lari bau bawang putih nih. Alhamdulillah, sekarang ni dah cantik bayam brazil saya.
Semoga bermanfaat ilmu ni dari saya.
Info Ekstra!
Bawang putih tu tak kupas pun boleh, jika kupas, kulit tu tabur je kat pokok tu, kadang saya beli yang siap kupas.
Daun bawang putih ada bau. Selang seli tanam sekali bawang putih sebagai kawalan biologi.Dia macam penghalau serangga semulajadi. Serangga tak nak datang dekat sebab bau daun bawang putih tu ulat, siput tak suka bau bawang putih.
Mingguan Wanita: Jadi buat mak-mak yang bercucuk tanam, ada masalah ulat,siput pada pokok mahupun tanaman, boleh cuba tip yang dikongsikan ini. Tanam sekali dengan bawang putih, aromanya mampun menjadi ‘penghalau’ serangga perosak.
Kongsi hal jodoh, penyanyi dan pelakon, Farahdhiya mencuri perhatian apabila mengakui dirinya masih selesa dengan cara lama iaitu biarlah lelaki yang memulakan langkah pertama...