Roti bakar, sedapnya kalau makan masa panas-panas. Nak-nak bila diletakkan mentega atau jem. Tapi, kadang-kadang ikut mood juga bila nak bakar roti ni. Paling mudah letak jem terus.
Ada masa time roti bakar atau biasa ‘tak laku’ boleh expired ia pose cantik kat dapur itu. Nak buang sayang, jadi mak-mak buatlah puding roti daripada selamat ke dalam tong sampah. Membazir pula.
Kali ini, Rain Fizrain berkongsi roti bakar ala kopitiam. Maklumlah sekarang ini asyik duduk rumah, teringin pula nak makan roti ala kopitiam.
Tak payah fikir nak bakar dalam oven, guna saja pemanggang ajaib yang biasanya mesti ada dalam setiap rumah mak-mak. Ini pun dah menjadi roti bakar ala kopitiam.
“Roti bakar ala kopitiam versi diubahsuai guna pemanggang ajaib sebab kat rumah tak ada oven. Lepas ini, mesti tak sempat nak expired roti kat rumah. Cara nak buat pun senang sangat. Bila bagi jiran, dia minta buatkan lagi, sedap katanya!”
Cara Membuat:
1. Boleh guna mana-mana roti pun, tapi lagi sedap roti gardenia.
Ads
2. Jangan lupa, buangkan bahagian kerak tepi roti itu.
3. Kemudian, sapukan kaya pada kedua belah roti. Saya guna kaya brand yoes sebab sedap dan tak berketul. Brand lain pun boleh.
4. Lepas itu, hiris butter. Pastikan butter itu keras yang disimpan di dalam peti ais.
Ads
5. Letakkan hirisan itu pada kedua-dua belah.
6. Bolehlah bakar dalam pemanggang ajaib atau kuali nonstick. Kalau nak guna oven pun boleh dengan suhu 180’ selsius.
7. Dah siap. Nak garing atau tidak, ikut selera masing-masing. Masa panas, abutter dia meleleh, memang mantap!
Ads
Mingguan Wanita : nanti boleh buat kat rumah untuk sarapan atau minum petang pun best.
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
Kek Oren memang ada keistimewaanya yang tersendiri.Mungkin rasanya yang masam manis, buatkan kek ini memang sedap dinikmati bila-bila masa. Nak buat kek oren cara yang mudah guna sahaja kordial Sanquick . Mak-mak tak perlu dah tersagat jari, bila nak kena parut kulit oren tu. Yang pastinya kek oren ini tetap ada rasa masam manisnya dan boleh jadi gebu.
Berikut perkongsian resipi Kek Oren Sanquick oleh Puan Dura sebagai rujukan mak-mak.
Bahan-Bahan:
Telur 3 bji
1 1/4 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula yang dikisar halus
1 sudu besar Ovalet
3 sudu besar Pes oren Sanquick
1 cawanminyak matahari
1 kotak Santan (250ml)
Cara Membuat:
1.Masukkan telur, gula halus, ovalet dan pes kordial oren sanquick ke dalam mesin pengadun (mixer) dan pukul sampai gebu.
2.Kemudian masukkan minyak matahari dan santan serta sedikit pewarna oren.Pukul lagi sampai adunan menjadi gebu.
3.Masukkan pula tepung gndum yang telah diayak, pukul lagi sehingga gebu.
4.Leserkan mentega pada loyang dan masukkan adunan tadi.
5.Bakar pada suhu 150-160 selama 60 minit.Cucuk bahagian tengah kek, pastikan ia tidak melekat bagi menunjukkan kek telah masak sempurna.
Senang je mak-mak nak buat cream horn ni dekat rumah. Rupanya macam beli puff standard dekat bakeri, tapi sebenarnya buat sendiri je. Sesuai sangat kalau nak buat untuk sarapan pagi atau minum petang nanti. Yang best, tak perlu uli-uli, doh kulit puffnya, guna yang segera je.Acuan pun buat sendiri je, lebih jimat dan rasanya memang sedap gila.
“Kenape laaa sedap sangat cream horn ni.Memang sedap tau.Malam-malam pulak buat..memang susah nak diet macamni.Cream kastard tu meleleh sedappp..resepi krim kastard tu, kena cuba baru tahu sedap!”
“Acuan horn tu buat DIY sendiri jek.Yang nak buat, takde acuan buat ler sendiri senang je.Janji jadi rupa cream horn tu, macam siput pun ada.
“Boleh simpan esok buat breakfast, rupanya anak-anak suka la pulak.Entah esok ada lagi tak.”
Bahan-Bahan:
Pinggan Aluminium Saiz 4.5cm
1 bungkus puff pastry ready made
(Krim Kastard)
2 cawan susu full cream
4 sudu besar tepung kastard
6 sudu besargula
2 biji kuning telur
Cara Membuat:
1. Potong pinggan aluminium dan bahagikan empat bahagian. Gulung dan jadikan bentuk kon.Ketepikan.
1
2
3
4
2.Masukan bahan-bahan krim kastard dalam periuk dan kacau dulu sampai sebati. Selepas itu, baru kacau atas api perlahan hingga pekat dan sejukkan.
3.Gelek dulu kulit Puff Pastri Segera ni selepas tu potong macam ni.Saya guna saiz kecil tapi Kalau beli pack kecil macam ni kena sambung-sambung lilit sebab tak cukup panjang.
4.Lilit kemas-kemas dari bawah keatas.Kalau tak cukup sambung dan lilit lagi.Boleh sapu marjerin dekat acuan supaya mudah tanggal.
5.Saya letak sikit kuning telur dekat bawah je sebab tak nak bagi dia terbukak.Bahagian atas jugak letak sikit bagi bercantum.
6.Sapu egg wash (kuning telur+sikit air..kocok).Lepas tu golek-golek dengan gula halus.
7.Bakar suhu 180-190c hingga perang. On kipas (Kalau Ada)fungsi pasang kipas tu supaya masak sekata dan naik cantik.
8.Dah siap bakar keluarkan dari acuan tu perlahan-lahan (tunggu sejuk). Sebab puff pastry ni rapuh.Acuan tu boleh guna lagi.
9.Pastu piping krim kastard tadi, masukkan dalam horn tersebut.
BISKUT SUSU KACANG PEAS Cookies Favorite, Sangat Sedap Boleh Buat Jual! Dalam banyak-banyak jenis biskut, pastinya ada beberapa jenis yang begitu dekat di hati. Memang sedap dan menjadi kegemaran. Malah sebab kesedapannya itu, boleh dibuat jual dan mendapat permintaan ramai.
Biskut susu kacang peas ini antara yang boleh dicuba. Mudah nak buat dan rasa yang sangat sedap. Ikut resepi yang dikongsikan oleh Baker terkenal Azlina Ina ini sebagai rujukan;
Sehari satu resepi. Ni cookies favourite mak tau.Buatnya mudah rasa nye sedap.Tahun ni mak pencen hahhahaa sebab ade baby.Korang buat la pulak kot rajin mana tau boleh jual.
BISKUT SUSU KACANG PEAS
Bahan-Bahan :
A
130g gula ising (Bagi yang suka kurang manis boleh guna gula perang)
150gm serbuk kacang peas
B
50g cawan susu tepung
50 gm tepung jagung
1 sb minyak sapi
2 sb salted pure butter
C
200 gm tpung gandum cap ros
1 sk baking powder
* Ayak 2 bahan ni
D
Minyak jagung secukup nya
Cara Membuat:
1. Satukan bahan C dengan bahan A dan B.
2. Kemudian ramaskan sampai jadi macam serbuk roti.
3. Selepas itu, masukkan pula minyak jagung sedikit demi sedikit sambil menguli sampai jadi doh lembut.
4. Ikut lembut adunan boleh diterap tak bederai. Kalau berderai minyak tak cukup.
Bahan Untuk Sapuan:
Kuning telur + pewarna kuning
Serbuk kacang peas
Cara Membuat:
1.Sapu kuning telur sikit, letak kacang boleh tak letak pun boleh atau tabur serbuk kacang peas tadi pon boleh.
2.Bakar pada suhu 170 dengan masa 25 minit. Ini bergantung oven masing-masing.Masa bakar ni bau die ya Allah memang sedap sangat-sangat.Cubalah!
Pelajar tingkatan tiga jatuh asrama kritikal, ibu rayu doa orang ramai anak kembali pulih. Tiada yang lebih menyakitkan daripada melihat darah daging sendiri terbaring...