anak tak mahu makan

Memang risau bila anak tak mahu makan dan hanya mahu susu sahaja, akibatnya anak akan mengalami kekurangan berat badan dan pembesaran turut terganggu. Mungkin, ada diantara mak ayah yang beranggapan, ‘tak apa anak tak makan asalkan anak minum susu sahaja pun dah mencukupi’. Hakikatnya persepsi ini perlu diperbetulkan.

Berikut merupakan penjelasan yang dikongsikan oleh Azimah Zainal yang merupakan seorang nutritionist/ Pegawai Pemakanan mengenai perkara ini.

“Pada sesi rundingcara pemakanan hari ini, saya di datangi seorang ibu muda yang membawa anak yang berusia 3 tahun yang di rujuk oleh Doktor Perubatan di klinik atas masalah kekurangan berat badan.

Pada usia 3 tahun, anak ini beratnya 10kg dan carta berat untuk umur anak ini menunjukkan dia sedang mengalami masalah kekurangan berat badan teruk.Dalam sesi soal jawab kekerapan pengambilan makanan, anak ini minum susu formula lebih dari 10 botol sehari. 240ml setiap satu jam.”

Ibu asyik mengulang pernyataan yang anaknya memang tidak mahu makan.. hanya akan minta susu bila dia lapar. Kata ibu lagi biskut & roti pun anak nya tak mahu.

Kebetulan di atas meja saya tadi memang ada sebungkus biskut yang baru sahaja saya beli pagi tadi dan terus saya offer sekeping pada anak.Anak itu duduk diam & makan dengan tekun.

Sepanjang sesi berlansung 5 keping biskut berjaya dihabiskan oleh anak tersebut.

Punca Anak Tak Mahu Makan

Terus saya maklumkan pada ibu tersebut.

IKLAN

Puan, anak puan ini tidak nampak seperti seorang yang memilih makanan tetapi dia hanya tau yang bila lapar dia perlu minta susu.

Ibu, anak yang berusia 3 tahun perlu di beri makanan keluarga 4-5 kali sehari dengan kekerapan pemberian snek sebanyak 1-2 kali sehari. Susu pula keperluannya hanya lah 3 gelas sahaja sehari.

Anak yang diberikan susu formula terlalu banyak akan menyebabkan anak tidak mahu makan makanan utama. Susu itu telah memenuhi hampir keseluruhan perut anak tetapi tidak mencukupi untuk menampung keperluan tenaga seharian bagi anak.

Keperluan tenaga yang tidak mencukupi akan menyebabkan pertumbuhan dan perkembangan anak menjadi tidak normal.

Jangan Bergantung Pada Susu Sahaja

Usah ajar anak terlalu bergantung kepada susu sahaja. Bila anak lapar, kita momok kan dengan susu. Susu perlu untuk anak tetapi pemberian susu yang melebihi dari pengambilan makanan adalah tidak normal dan tidak bagus untuk anak.

IKLAN

Tambahan pula gula tambahan yang terdapat dalam susu formula tadi boleh memberi pelbagai impak yang tidak baik pada anak.

Ajarlah anak untuk makan pelbagai jenis makanan dan berikan snek yang berkhasiat pada anak.Elak beri kanak-kanak makanan yang tinggi lemak, tinggi garam & gula.

Kadang-kadang memberi anak makan adalah sesuatu perkara yang sangat mencabar, tetapi ianya bukan alasan untuk kita sumbatkan anak kita dengan susu yang banyak. Tiada istilah tak apa anak tak makan asalkan anak minum susu.

IKLAN

Mohon hilangkan persepsi itu dari pemikiran ibu-ibu semua. Anak-anak perlu pelbagai khasiat dan nutrisi dari pelbagai jenis makanan untuk pastikan anak- anak membesar dengan baik dan sempurna.

Sekian #tipsnutritionist hari ini

Nutritionist yang juga mak anak dua

Semoga perkongsian ini bermanfaat dan kongsikan juga buat mak ayah yang lain.

Sumber: Azimah Zainal

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI