
Bila batuk menyerang, memang susah nak pulih. Ambil masa berminggu-minggu dibuatnya untuk sembuh. Kalau mak-mak, mahunya boleh terkucil ketika batuk. Anak-anak boleh termuntah.
Kali ini, kita kongsikan tentang minuman untuk kurangkan batuk, selesema dan demam. Bukan itu sahaja, boleh membantu meningkatkan sistem imunisasi badan.
Bahan yang digunakan pun senang nank cari. Paling penting, anak-anak pun boleh minum.
Bahan-bahan:
Sirih
Daun selasih
Oregano
Halia
Lada hitam
Cara Membuat:
1.Didihkan air mengikut berapa banyak, bergantung kepada bahan yang ingin dicampurkan.
2.Masukkan bahan-bahan tadi dalam air didihan.
3.Apabila masak, tambahkan madu untuk memberi rasa manis. Anak pun boleh minum.
MW: kalau ubat moden tidak mampu mengurangkan rasa sakit. Bolehlah cuba cara tradisional. Kita berusaha mana yang terbaik.
Sumber: Jay Laksmi
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Puff Inti Kastard Campur Kaya ‘Sangat Creamy Macam Aiskrim Vanila’

Isi Kandungan
TogglePuff pastry inti kastard campur kaya Sunstar, kata wanita ini sangat sedap. Sebab nanti hasilnya se’creamy’ aiskrim vanila. Boleh Bayang kelembutan inti yang dihasilkan tu kan.
Paling penting, cara penyediaan ini ini pun mudah saja nak dibuat. Kalau tiba-tiba ada tetamu datang mengejut pun masih boleh buat resepi ini dengan mudah.
Tidaklah perlu berlama-lama di dapur. Anda yang mahu mencuba resepi yang dikongsikan Aisyah Humaira ini bolehlah cuba ikut langkah demi langkah yang diterangkan di bawah ya.
Kongsi Aisyah lagi, “Rasa nak yang manis-manis, ranggup-rangup.. kalo buat Puff inti kastard campur kaya SUNSTAR masyaAllah sedap!. Suka intinya sangat creamy macam aiskrim vanila! sesuai untuk hidang pada tamu cepat, sedap dan mudah”
Bahan Untuk Penyediaan Inti Kastard
- 300g susu full cream
- 30g tepung kastard
- 1 sudu besar esen creamy vanilla
- 1 sudu kecil esen french vanilla
- 2 sudu besar Seri Kaya SUNSTAR
- Gula perang secukup rasa dan secubit garam
- 300g non-dairy whipping cream
Bahan Lain Untuk Inti Kastard Creamy :
- 2 pek kecil puff pastry dipotong kecil, kemudian disusun di atas loyang dan dibiarkan lembut dahulu baru dibakar dengan suhu 180-200c sehingga berwarna keperang-perangan.
Baca : Resipi Creampuff Kastard Sedap Dibuat Jual Dulu, Boleh Dapat 30 Biji
Cara Penyediaan
- Masukkan semua bahan untuk inti kecuali non-dairy whipping cream ke dalam periuk.
- Kacau dengan sebati kemudian buka api secara sederhana dan masak sehingga pekat.
- Sentiasa kacau bahan-bahan agar tidak berketul.
- Setelah adunan likat dan tampak berkilat, matikan api serta dibiarkan sehingga sejuk dengan suhu bilik atau masukkan ke dalam peti sejuk (Chiller).
- Pukul non-dairy whipping cream sehingga kental atau gebu dan masukkan bahan-bahan inti yang telah sejuk sebentar tadi dan kacau sehingga sebati.
- Masukkan inti yang telah siap ke dalam Piping Bag (Beg Pastri) dan picitkan inti ke atas puff yang telah dibakar. #puffdapurpolis #puffpastry
Selamat mencuba!
Sumber/Foto : Aisyah Humaira
Follow Mingguan Wanita di Telegram, Instagram, TikTok, Twitter dan Youtube untuk mendapatkan berita terkini dan artikel menarik.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kek TIRAMISU Versi Bajet Ini Paling Mudah Nak Buat, Susun-susun Siap

Isi Kandungan
ToggleIni cara paling mudah nak buat kek tiramisu versi bajet. Tak perlu sampai nak bakar-bakar kek span bagai. Dengan 6 bahan ini dah boleh jadi kek tiramisu yang boleh dimakan terus dalam cawan.
“Kalau tak pandai buat spongecake, boleh pakai kek Apollo macam dalam gambar. Buang intinya yang nipis tu. Tak buang pun tak apa. Pakai biskut Marie pun boleh.
“Senang betul. Tak ada lagi alasa tak mahu buat.” Ini perkongsian resepi kek Tiramisu daripada Iraqis Galfreda.
Tambahnya, hidangan ini juga best buat minum petang. “Sambil lepak dengan husben lepas balik dari kerja pun okay banget.”
Peralatan Yang Digunapakai

Bahan-bahan Kek Tiramisu Versi Bajet
250 gram cream cheese( pastikan suhu bilik) *a
4 sudu makan Gula caster *a
2 senduk susu cair *b
APOLLO layer cake (plastik merah) @ biskut Marie
Serbuk koko untuk di ayak di setiap lapisan
Min kaffe + air untuk melarutkan
Cara-cara
1. Pukul bahan (a) sehingga sebati (tiada ketulan).
2. Masukkan bahan (b) sehingga lembut.
3. Alihkan adunan cheese ke tepi. Kita susun Apollo & cream cheese plak k?
4. Larutkan Min kaffe @ 3 in 1 & neskefe pun boleh + air suam. Ini untuk kita rendamkan Apollo kita kejap sebelum susun dalam bekas comel.
5. Susun layer by layer seperti dalam gambar (rujuk video).
Baca Sini : Resepi Kek Orea Versi Kukus Guna 2 Bahan
Sumber/Foto/Video : Iraqis Galfreda
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi KUIH SIPUT Lejen, 20 Tahun ‘Menenyeh’ Warna Sekata, Rangup & Sedap!

Isi Kandungan
TogglePengalaman 20 tahun ‘menenyeh’ kuih siput ini menjadikan ia cantik warna sekata, malah rangup dan sedap. Kuih Siput antara kuih ‘lejen’ tradisional kegemaran ramai. Namun tak mudah nak buat kuih siput ni, dan agak renyah kerana ia perlu ‘ditenyeh’ atau digentel terlebih dahulu sebelum di goreng. Malah jika adunannya salah, membuatkan kuih siput tersebut, jadi keras.
Nak buat kuih siput yang cantik hasil kejadiannya selepas digoreng malah rangup dan sedap boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Norismalia Ishak ini.
Ada yang suka tak kuih siput. Makan sedapkan tapi nak menenyeh dia tu la hehehe. Sis dah 20 tahun dok menenyeh ni. Sambil tengok tv sambil potpet ke anak boleh buat ni. Benda yang kita suka buat rasa seronok kan. Rasa sat ja eh dah siap.
Belanga pun memang sangat-sangat lejen. Lebih dari 20 tahun usia belanga tu, dah berapa kali tukar tapi bila goreng kuih siput jadi tak elok. Redho je lah
Bahan-Bahan:
Cabai kering RM2 (rebus dulu)
5 ulas bawang merah
1 labu bawang putih (lebih lagi bagus)
1 bungkus Jintan manis (yang RM1) nak lagi wangi lebihkan tapi jangan banyak nanti pahit
Udang kering RM2
5 batang serai
*Blend semua bahan di atas dan tambah garam
1 Bungkus Tepung Gandum
5 @ 6 sudu besar Marjerin
Cara Membuat:
1. Tuang tepung gandum dlm besen
2. Gaul dengan marjerin pelangi (gaul hingga jadi macam serbuk roti)
3. Nak pedas tambah serbuk cabai, gaul bagi sekata.
4. Tuang bahan blend sikit demi sedikit.
5. Uli doh hingga tak melekat dekat tangan, kemudian bentukkan macam dalam gambar ni.
6. Goreng dalam minyak yang banyak, masukkan daun kari semasa menggoreng.
7. Dah kekuningan angkat dan toskan, sejukkan. Tapi saya suka makan suam-suam.
Selamat menenyeh kuih siput, saya halalkan resepi ni.
Baca Lagi Di Sini:
‘Kuih Siput’ Ekspres Paling Senang Nak Buat, Tak Payah Gentel & Tak Perlu Rebus, Goreng Je!
Resepi Kuih Gunting Lejen, Begini Cara Gunting Agar Terbentuk Macam Sampan
Mingguan Wanita: Sedapnya kuih siput, kalau makan payah nak berhenti. Bolehlah cuba buat sendiri & menenyeh kuih siput ni di rumah. Puas hati makan nanti.
Sumber: Norismalia Ishak
Follow kami di :
Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI