Biskut lemak atau cream crackers biasanya dimakan begitu sahaja atau lebih sedap dicicah dengan kopi, teh panas dan sebagainya. Malah selalunya biskut lemak ni kita beli je di kedai. Tapi sebenarnya mak-mak boleh buat sendiri je di rumah. Jika kreatif boleh cetak dan bentukkan ikut citarasa kita sendiri.Adunan dan bahan-bahan yang digunakan pula pasti diyakini lebih bersih dan halal.

Mak-mak yang nak cuba buat sendiri biskut Ala Cream Crackers Homemde ni boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Wahidah Hasan sebagai rujukan;

“Biskut ala ala cream crackers ni tak kurang sedapnya kalau buat sendiri.”

Resepi cream crackers homemade.

Bahan-Bahan:

2 sudu besar butter
1 sudu besar cream cheese
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar minyak
1/4 cawan air (tak habis pun, guna sikit je)

Cara Membuat:

1.Gaul sebati butter dan cream cheese.
2.Masukkan tepung sedikit demi sedikit sampai habis.
3.Masukkan minyak dan gaul sebati.
4.Last sekali masukkan air, jangan tuang semua. Masuk sikit sikit sampai adunan tak melekat ditangan.
5.Terapkan acuan kesukaan. Saya potong petak guna pisau je. Then buat lubang dengan garfu dan terap nama anak kat tengah tengah.

IKLAN

6.Bakar suhu 170° selama 15-20 minit api atas bawah.

Info Ekstra!

*Sila gelek adunan tu nipis-nipis ya kalau tak nak keras.
*Kena pantau biskut masa tengah bakar, kalau dah nampak perang, boleh angkat.

IKLAN

Just nak share rupa acuan tulisan untuk terap atas biskut. Comel kan ? Acuan ni saya beli di Lazada RM5.20 termasuk pos. Boleh search alphabet mould/alphabet stamp ya.

IKLAN

Selamat Mencuba!

Baca Lagi Di Sini: Bukan Kuih Lapis Tapi Puding Biskut Cream Cracker Sedap, Ini Resipinya!

MW: Menariknya resipi biskut cream crackers ni. Hanya guna 5 bahan je, cara nak buat pun mudah sangat. Sesuai buat untuk minum petang untuk anak-anak dan keluarga. Mak-mak kena cuba buat sendiri di rumah nanti.

Sumber: Wahidah Hasan